Солотвино: Провальний курорт

Коли під'їжджаєш на автобусі до селища Солотвино, створюється враження, що замість Закарпаття потрапив до Криму. На пасажирів буквально накидаються крикливі і метушливі закликальники з табличками "Здам кімнату". Ціни, втім, дещо руйнують "кримську" ілюзію: вони на порядок нижчі за приморські, і в базовому варіанті "курника" починаються від 25 грн. за ніч.

Солотвино: Провальний курорт
І моря в Солотвині, звичайно, ніякого немає. Купаються тут в солоних калюжах - дуже дрібних і мутних. Але люди їдуть на тутешні "озера" здалеку, хлюпаються у рідині з захватом - ця процедура вважається лікувальною.

Відомим народним курортом селище міського типу стало відносно недавно і взагалі-то несподівано. В результаті інтенсивної експлуатації тутешніх соляних шахт вода, що викачується або самопливом випливала з підземних виробок, накопичувалася на території населеного пункту. Була вона надзвичайно солоною - мінералізація досягала 200 г / л. У зв'язку з цим у "озер" з'явилася слава закарпатського "Мертвого моря" - кажуть, купання в них лікує від усіх недуг.

Медики досліджень тут не проводили, але місцеві жителі стали розкручувати курорт по-своєму - береги калюж були оголошені приватними "пляжами", за вхід на які з приїжджих стали брати гроші, навколишні схили обросли базами відпочинку, що пропонують нічліг як в пристойних особняках, так і в кволих бунгало. Заробляють, як і в Криму, тут на всьому: холодний душ - 5 грн., Теплий - 8 грн., гарячий - 10 грн. Платити потрібно, щоб помити руки, зайти в туалет, підійти до краю цілющої каламуті...

У депресивному Закарпатті надійний і легкий, хоч і сезонний, заробіток - справжня манна небесна, що викликає щиру заздрість менш щасливих сусідів. Але манна ця має свою ціну. І, схоже, Солотвину тільки належить її заплатити.

Вода, розчиняючи підземні пласти солі (до яких отримала доступ в результаті експлуатації рудника), зробила свою справу - прямо на околиці селища утворилися величезні карстові воронки. На місці старих стовбурів шахт сьогодні можна побачити жахливої глибини провали в сотні метрів у діаметрі, що ростуть з лякаючою швидкістю. Провали розміром менші розповзаються всюди - ями і штучні урвища зустрічаються на кожному кроці. З деяких стирчать оголені трубі комунікацій - ще дивом не зруйновані.

Не дуже вдала ідея рятувати затоплювалні соляні шахти, не ізолюючи свердловини від водоносних шарів, а просто викачуючи воду, призвела до цілком очікуваного результату. Процеси розчинення пішли швидше, і 9-у шахту місцевого солерудника (який уже кілька років не видобуває солі), в якій знаходилося підземне відділення знаменитої найбільшої в світі республіканської алергологічної лікарні, затопило.

"Озера" пересохли - вода спала. Місцеві жителі вжахнулися - зникло чи не єдине джерело заробітку. Потім вихід знайшовся: курортні калюжі стали наповнювати водою, викачуваною з іншого боку - з 8-ї - шахти. Коли вона повторить долю 9-ї, передбачити ніхто не береться. Не до цього - сезон у розпалі.

Ще в радянські часи Солотвино вражало туристів розкішними палацами-віллами місцевих жителів. Закарпатські румуни (як і їхні сусіди інших національностей - тільки в трохи меншому ступені) завжди були схильні до дивної пристрасті будувати і перебудовувати своє житло. Дике нагромадження башточок, балкончиків, поверхів, мансард, прибудов, фонтанчиків, колон та інших наліплених абияк нісенітниць справляло на недосвідченого архітектурними надмірностями обивателя незабутнє враження.

З тих пір будівельний ажіотаж розширив популяцію чудових багатоповерхових монстрів по всій Україні, і сьогодні місцеві палаци дивують лише одним - концентрацією. Все-таки у пересічному українському селі стільки трьох-і чотириповерхових громадин нечасто зустрінеш.

Стада гіпсових лебедів, пластикових левів і наяджених ляльок в образі Діви Марії тільки підкреслюють одну особливість, в якій Солотвино перевершило навіть Крим. Це тотальні звалища. Власне, гори сміття тут всюди - на вулицях селища, на ринках,коло лікувальних "озер".

Я запитав корінного мешканця, що він думає про це. "Так свинство якесь, - обурено відповів той. - Ступити вже ніде. І куди тільки влада дивиться!" І тут же кинув на узбіччя величезний пластиковий пакет (хоча сміттєвий бак стояв усього за п'ять метрів). Помітивши мій здивований погляд, абориген пояснив: "Нікуди не годиться, рваний". І я зрозумів - Солотвину з такими спритними і принциповими жителями не страшні ніякі провалля. 

Семен Резник, 2000
10 вересня 2009р.

Теги: Солотвино, курорт, озера, сіль, шахта

Коментарі

Вован 2009-09-16 / 22:46:00
Там треба просто-напросто БУЛЬДОЗЕР, весь той Шанхай на озерах знести і через генеральний план забудови побудувати курортне містечко,це може зробити і місцева влада, роздаши потім там ділянки де буде дозволено будувати чітко згідно плану! Від того виграють всі!

pfr 2009-09-14 / 18:29:00
Солотвино дуже бичоє село. Там навіть автобусної зупинки порядної немає...

Урзус 2009-09-14 / 11:49:00
Дуже хороша стаття, рідкість в наші дні, на тлі дебільного захвату малограмотних журналістів, які від усьго екзотичного пісяють окропом. А тут - чесно й відверто, і про свинство, і про жлобство, і про рагульський архітектурний смак. А ще - про невігластво наших громадян, які не хочуть жити здоровим життям, тому шукають диво-джерел, чудотворних дерев тощо. Ну, в чому унікальність тої ропи? Наберіть собі ванну води, додайте туди кілька пачок солі - матимете таку саму.

Орест 2009-09-13 / 17:52:00
Унікальність води, та ефект від лікування закривають будь які негаразди та негативи

Nivelir 2009-09-13 / 13:46:00
Там справді дуже цікавий підхід людей до бізнеса.

Був свідком парадоксальної ситуації: однин басейн/купіль/болото на двох власників з різних його сторін. Так от, на той що з центрального входу вхід коштує 20 грн. з людини, на протилежному ж боці 3 грн..

Питається: якого чорта?

Вода однаково солона, за що ж переплата?

Точно не за сервіс, якого там в принципі нема. Просто власники біля центрального входу таким чином заробляють гроші, на близткості до "артерії" з відпочиваючими - дорогою.

сорри 2009-09-13 / 13:24:00

Раз соляну ропу качають з виробок у ці болотяні ями, то, очевидно, так само її можна було б качати в гарні облаштовані басейни. Але ментальність тамтешніх людей не дозволяє їм вкладати гроші в довготривалі проекти (ануж прийде нова "радянська влада" і все забере?), і вони воліють викачувати гроші з тієї ситуації, яка є, за мінімальних затрат. Дивно, що досі не знайшлося якогось грошового мішка, який би на належному рівні вклав гроші в цей явно рентабельний бізнес...

местный 2009-09-13 / 13:07:00
мдя. зрелище действительно печальное. но парадокс: при всём этом весьма прибыльное. скока ж оно б приносило, если б было в более-менее пристойном виде?

Nivelir 2009-09-12 / 20:44:00
Абсолютно згоден! Сам цього року вперше відвідав цей смітник. Вражає, що люди які там відпочивали, хвалять це місце :(

Як можна купатись у водоймі де поряд плавають старі газети та пластикові пляшки? І тим не менше людей море, ніхто на це не звертає уваги. Люди навіть згодні платити гроші щоб і самим похлюпатись у солоній калюжі.

Свинарник ще той. Сумно..

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини