В Ужгороді відбулася нарада з питань використання мінеральних вод Закарпаття

Стан та перспективи виробництва мінеральних вод Закарпаття було розглянуто на спеціальній нараді, що відбулася у четвер, 10 вересня в облдержадміністрації. Йшлося про використання родовищ мінеральних вод, про порушення в роботі підприємств, які займаються розливом води.

В Ужгороді відбулася нарада з питань використання мінеральних вод Закарпаття

В нараді взяли участь начальник головного управління економіки облдержадміністрації Віктор Погорєлов, начальник управління державної екологічної інспекції Юрій Павлей, представники асоціації виробників мінеральних вод та інші.

На сьогодні на Закарпатті виявлено і досліджено понад 360 джерел мінеральних вод із різними хімічними та лікувальними властивостями. Ліцензії на право використання родовищ мінеральних вод мають 25 підприємств області. Основним ринком збуту закарпатських мінеральних вод залишається Україна, однак частково продукція експортується до Канади, США, Угорщини та Словаччини, а віднедавна і до Білорусі.

Як повідомив начальник головного управління економіки Віктор Погорєлов, за І півріччя цього року видобуток мінеральних вод суб'єктами підприємницької діяльності зменшився на 11% проти минулого року і становив 127 тис. куб. м. Значно зменшився розлив мінеральних вод у скляні пляшки – на 20 відсотків. Разом з тим використання мінвод санаторіями у лікувальних цілях збільшилося на 9 відсотків. 

– Спад виробництва спричинений в першу чергу зменшенням попиту на внутрішньому ринку, – констатував Віктор Погорєлов. – Так, найбільший виробник мінеральних вод ВАТ "Свалявські мінеральні води", де розливалось 70 відсотків обсягу фасованої води, за результатами першого півріччя зменшили виробництво на 60 відсотків. Так ж ситуація спостерігається і на інших підприємствах краю – ТОВ "Шаяни", ТОВ "Аква-Поляна", ТОВ"Маргіт", МПП "Алекс".

В чому причина такого спаду і розбирались на нараді. Фактом є те, що в області неефективно та нераціонально використовуються 38 свердловин мінеральних вод. Відбір води із них становить в середньому 21 відсоток від передбаченої квоти. Найбільш ефективно використовуються Полянське, Свалявське, Голубинське родовища – в середньому на 50-80 відсотків. Найменше – Драгівське (3%), Сойминське (0,45%) та Дравецьке (0,21%). Ще один факт, на який звернув увагу начальник головного управління економіки, – низький рівень заробітної плати на цих підприємствах. При середньообласній зарплаті в 1490 гривень заробітна плата на заводах з розливу мінеральних вод становить 800-1000 гривень. 

Серед названих недоліків і той факт, що в області мають місце самовільні розробки родовищ та високий рівень порушень природоохоронного законодавства при експлуатації родовищ. Так, начальник управління державної екологічної інспекції в Закарпатській області Юрій Павлей повідомив, що цьогоріч на 13 суб’єктах підприємницької діяльності було виявлено 25 фактів порушень.

Ще одна проблема. Чимало земельних ділянок, на яких знаходяться родовища корисних копалин, розпайовано та забудовано, і цей процес хаотично продовжується у багатьох районах. Внаслідок дроблення родовищ з’являється багато користувачів, які здебільшого працюють без єдиного координатора у справі видобутку та розливу мінеральної води для широкого кола споживачів. Саме тому нагальним питанням сьогодення є сучасна оцінка всіх запасів мінеральних вод краю, їхній облік, над чим закарпатська влада наразі інтенсивно і працює.

– Часто трапляється, що одне родовище має по кілька власників, кожен з яких веде свою "політику" прибутків, – відзначив Юрій Павлей. –  Яскравий приклад – одне з родовищ на Свалявщині, яке має на сьогодні фактично чотирьох власників. Крім того, поблизу цього родовища забудовується територія, що тільки активізує процеси зміління джерел мінеральної води.

Представники Асоціації виробників мінеральних вод Закарпаття розповіли про проблеми, з якими вони стикаються в повсякденній роботі. Перш за все, це складності з отриманням ліцензії на використання надр.

– Складною та бюрократичною є сьогодні процедура отримання ліцензій. Вона занадто складна та довготривала. Інколи ми очікуємо на дозвіл не один місяць, а той рік,  – поскаржився Іван Кадар, голова асоціації. – Ще один урядовий проект – введення ліцензування на виробництво джерельної води з свердловин глибиною до 20 метрів – може взагалі "поставити хрест" на розливі питної води в області.

У свою чергу Віктор Погорєлов констатував, що процедуру отримання ліцензії можна спростити, наприклад, окремим законодавчим актом. Саме тому обласна влада вже неодноразово зверталася із цим питанням до Верховної Ради, Кабінету Міністрів. Але, на жаль, ситуація так і не зрушилася з мертвої точки.

На нараді також обговорювалось питання якості фасування та розливу закарпатських мінеральних вод. Наразі більше 90 відсотків продукції розливається в ПЕТ-пляшки, хоча європейський досвід свідчить, що саме скляна тара найбільше до вподоби споживачам. На думку Віктора Погорєлова, цьому прикладу слід наслідувати й закарпатським виробникам.

Управління інформації та зв'язків із громадськістю Закарпатської ОДА
10 вересня 2009р.

Теги: Ужгород, мінеральні води, використання, підприємства, Свалява, "Шаяни", "Аква-Поляна", "Маргіт", "Алекс"

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини