Туристичні Карпати у смітті (ФОТО)

Більшість туристів залишають після себе багато сміття. Місцеві створили неподалік туристичної стоянки сміттєзвалище просто в лісі, за три десятки метрів від дороги. Територія смітника, а це не менше 2 га, обведена дерев'яною огорожею і туди сьогодні звозять побутові відходи з усієї Лазещини.

Туристичні Карпати у смітті (ФОТО)

Проблема утилізації сміття сьогодні актуальна не тільки для великих міст, але й невеликих населених пунктів. Особливо гостро вона постає перед місцевою владою туристично-привабливих селищ, розташованих поблизу найвищої точки українських Карпат - Говерли. Екологи вже давно б'ють на сполох, однак масштаби знущання людини над екологією регіону з року-в-рік лише зростають.

Яскравим прикладом такого ставлення є створення сміттєвого звалища на підходах до Чорногірського хребта з боку селища Лазещина (Рахівський район, Закарпатська область).

Дорога з Лазещини проходить повз туристичну стоянку Козьмещик. Частина тутешніх земель вже приватизована, про що свідчать таблички з написом "приватна власність". На території стоянки розташовані дерев'яні помешкання, без будь-яких зручностей, де туристи можуть переночувати. Поруч будується кілька нових туристичних баз, які, очевидно, будуть розраховані на більш комфортний відпочинок.
Туристичні Карпати у смітті
Це місце вже давно користується популярністю серед туристів, зокрема тих, що віддають перевагу походам вихідного дня. Адже сюди (до Козьмещика) можна доїхати на авто, а далі, за 5-7 год., дійти до вершин Говерли чи Петроса і повернутися назад.
Туристичні Карпати у смітті
Більшість туристів залишають після себе багато сміття. Місцеві господарники не вигадали нічого кращого, як створити неподалік туристичної стоянки сміттєзвалище просто в лісі, за три десятки метрів від дороги. Територія смітника, а це не менше 2 га., обведена дерев'яною огорожею і туди сьогодні звозять побутові відходи з усієї Лезещини. Якої шкоди природі можуть завдати хімічні процеси, що відбуваються серед тонн сміття, можна тільки здогадуватися.

Проте, сміття - не єдина проблема в цьому місці. Не зважаючи на сильні минулорічні повені, які завдали мільйонних збитків Західній Україні, масштабна вирубка лісів не припиняється. Її реальні об'єми можна побачити тільки з найвищих гірських точок. Доходить до абсурду.
Туристичні Карпати у смітті
Вздовж згаданого туристичного маршруту протікає річка Лазівщина, яка наробила в 2008 році багато шкоди, зокрема розмила дорогу, по якій проходить маршрут.

На її відбудову й укріплення пішли чималі кошти. Однак, вздовж річки за останній рік було вирубано значну частину лісів, які утримують схили, а отже контролювали русло ріки.

"Українськa правдa"
08 вересня 2009р.

Теги: Карпати, сміття, Говерла, туристи, природа, екологія

Коментарі

Скрепи Коко 2009-09-09 / 01:06:00
Зато Гуцулы знавуть файно робити фестивалі "Ріпы" тай "Брынзі".Кібі ся научили фестиваль уборкы за самими собов робити.

Тритон 2009-09-08 / 19:12:00
Абсолютно праві обидва коментарі.Власне, найбільше гадять під сабе свої.

Котеджі будуютьЮ, каналізацію випускають у найближчий потік або ріку.

Поняття очисних споруд не існує. Не згідна лише з одним - так гуцули яких памятає дописувач за советської власті усе вимітували в потік а на Великдень

прибирали. Мій прадідо викидав у потік тільки каміння з ниви. Всього іншого не було. Воно було природнє-перегнивало, згорало, ні залізо ані скло по дорозі не валялося. Він виріс за чеської і мадярської влади і як був би що небуть викинув кудись або зрубав ліс - сів би до криміналу. За прийняті в експлуатацію готелі без очисних споруд не сів до криміналу ні той хто підписав

акт, ані той хто профінансував.Кожний такий "гадячий готель"-предмет гордості власника і місцевої влади.Кожен хто випускає продукцію у пластиковій упаковці мав би сплачувати збір спрямований на створення піприємств по переробці цього дрантя.

Урзус 2009-09-08 / 17:01:00
Нещодавно були у поході, йшли повз Комсомольське озеро на Перечинщині. Там нам казали, що з місяць на озері тусили хіппі, які потім перейшли до с. Люта на "Райдугу". Так ось, жодного шматка сміття там не лишилось - окрім кількох зібраних мішків, що чекали на вивезення. АЛЕ! Організатори фестивалю заплатили місцевим, аби ті вивезли на звалище машину сміття. А ті взяли, та й вивезли - у гори, де й скинули біля дороги (так розповів місцевий житель).

То ж хто більше нищить Карпати - чужі чи свої?

І не треба тут галасу про недовирішенне "русинське питання", засилля совєтів тощо. Свинство - воно є свинство, без політики

pfr 2009-09-08 / 15:34:00
Думаю, що якраз місцеві жителі смітять набагато більше, ніж туристи. Бо гуцулів ніхто не вчить не викидати сміття в річку (то робили наші діди, та ми так робиме - але у дідів не було ПЕТ-пляшок). Сам бачив як 5-річне дитя в Усть-Чорній, якому я дав вафельку, викинуло обгортку прямо на дорогу і пішло собі. Даш зауваження - а то не я, усі так роблят і тп. Тож туристи глянуть, що якщо місцевим однаково, їм сміття не заважає, то й собі викидають де попало. А коли приїдуть волонтери збирати їхні пет-пляшки, то лише сміяться з них, мовляв нішто городським робити...

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини