На Закарпатті міліція виявила 6 гектарів конопель

Вилученням макової соломки та конопель на Закарпатті нині вже нікого не здивуєш. Хтось висіває на своєму городі мак для тістечок, а коноплями відлякує шкідників від городніх культур, не маючи жодних злих намірів. Але не бракує й таких, хто культивує ці наркотичні речовини з метою збуту, наживаючись на чужій біді, ім'я якій -- наркозалежність.

На Закарпатті міліція виявила 6 гектарів конопель

НАРКОМІЛЬЙОНИ “НАКРИЛИСЯ”...

Закарпатська міліція постійно вилучає з незаконного обігу макові рослини, соломку та коноплі. Проте недавня спецоперація на Ужгородщині зі знешкодження  організованої злочинної групи, що займалася виготовленням та збутом наркотиків, вразила своїми масштабами навіть бувалих правоохоронців. Ще б пак --  працівники УБОЗу виявили у зловмисників... цілих шість гектарів конопель та  літр чистого екстракційного опію! За найскромнішими підрахунками, прибуток наркоділків від реалізації “товару” був би не меншим за 4,5 мільйона гривень. Але, як мовиться, не судилося.

...Перш ніж прибути на обумовлене місце зустрічі, Василь (імена персонажів цієї історії змінено  у зв’язку із таємницею  слідства -- Авт.)  пильно вдивлявся, оглядаючи  кожну постать, що проходила селом,  кожну машину, що проїжджала трасою. Тюремні “університети” навчили сорокарічного мукачівця  бути обережним. Ще б пак: у його  сумці -- пляшка з літром чистісінького концентрату опію! З таким добром якщо попадешся, то "загримиш" надовго...

Зустріч із покупцем завбачливий мукачівець призначив аж біля Чопа, куди прибув на спортивному мотоциклі. На потужних "колесах", міркував, в разі засади можна чкурнути від переслідувачів у поле чи ліс. А там -- шукай вітра в полі...

Клієнт уже був на місці. Не запримітивши довкола нічого підозрілого, мотоцикліст під’їхав до нього. Оборудка пройшла в лічені хвилини: покупець, оглянувши товар, спокійно простяг пакет із обумовленими 20400 гривнями. Продавець, перелічивши купюри, задоволено сховав їх у  пакет і вже хотів крутнути ручку газу  на мотоциклі, як раптом...

“СТОЯТИ: МІЛІЦІЯ!”

У кліп ока, немов з-під землі, до місця оборудки стали підбігати здоровенні озброєні хлопці в масках та камуфляжних, під колір очерету  (поруч -- поросле зеленню озеро) спецкостюмах бійців спецназу. Дорогу перекрили кілька автомобілів. “Засада!” --  промовив  наркокур’єр і спробував прорватися через кільце. Однак не впорався з керуванням мотоцикла й звалився на асфальт. Від різкого болю (опісля з’ясується, що  під час  падіння зловмисник зламав ногу) ледь не втратив свідомості, а тут ще й кайданки на зап’ястях  клацнули. Куди тепер утечеш?!

На Закарпатті міліція виявила 6 гектарів конопельТак за лічені хвилини (яким передували довгі години чекання в засідці на озері) завершилося затримання бійцями спецпідрозділу УБОЗ “Сокіл” наркокур’єра, який збув велику партію концентрованого опію. Кілька тисяч доз "наркоти" пішло на вітер, пропало й двадцять тисяч грошей... Але на цьому операція знешкодження злочинної групи наркоділків не завершилася. Невдовзі оперативники УБОЗу  викрили ще й цілу плантацію конопель.

АНАША МІЖ КУКУРУДЗОЮ

За чотири кілометри  від села Велика Добронь Ужгородського району, у лісосмузі, прихована від стороннього ока високою кукурудзою, буяла 6-гектарна земельна ділянка, на якій росли коноплі. Рослини там були двох видів: малі, нещодавно посіяні, а також заввишки два метри й уже готові до вживання. Аби характерне темнозелене шпичасте листя конопель не було помітно здалеку, їх висадили  між кукурудзою. А коли дурман-трава вимахала над кукурудзою, вершечки рослин пригнули донизу й дбайливо прив’язали до стебла... Словом, усе свідчило про те, що наркоплантацію тут спеціально висіяли й дбайливо доглядають з метою одержання врожаю.

На Закарпатті міліція виявила 6 гектарів конопельБіля плантації міліціонери виявили курінь, а поруч -- високе дерево, єдине в цій окрузі. На дереві за допомогою драбинки та імпровізованого помосту було влаштоване щось на кшталт пункту спостереження. За допомогою бінокля та прибору нічного бачення (їх теж знайшли) охоронці плантації і вдень, і вночі вартували, аби не навідався хтось чужий. Поруч стояв трактор, яким, вочевидь, обробляли й підживлювали добривами посіви. А поливали коноплі зі шланга, піднімаючи з землі на поверхню воду за допомогою насоса. Словом, справжнісіньке тобі господарство!

Охороняв це все добро засмаглий сторож -- 50-річний місцевий селянин. Коли навідалися правоохоронці, чолов’яга саме збирався рибну юшку в казанку варити. У нього під час затримання вилучили  сумку з готовим до вжитку врожаєм конопель вагою 50 грамів, а також пістолет “Магнум”, який стріляє гумовими кулями. На запитання міліціонерів, навіщо йому зброя, дядько став клеїти дурника: мовляв, хлопці дали, аби лякав місцевих злодіїв, що крадуть кукурудзу. А на запитання, чи відав, що охороняє, запевнив:  це саме він виявив у кукурудзі коноплі, але звідкіля вони тут взялися, не знає... Чого ж тоді не заявив у міліцію про "наркоту", якщо знав?!

КОМЕНТАР МІЛІЦІЇ

І затриманий наркокур’єр на мотоциклі, і сторож наркоплантації виявилися лише гвинтиками добре відлагодженої злочинної групи, що займалася вирощуванням та збутом наркотичних речовин.

-- Це група потрапила у  поле зору з моменту засіву та вирощування конопель, -- розповідає начальник УБОЗ ГУМВС України в Закарпатській області полковник міліції Сергій ШАРАНИЧ. – Ми отримали інформацію про те,  що на ринок надходять значні партії наркотиків. Робота з документування цього злочину виявилася непростою й копіткою, вона зайняла кілька місяців. Проте врешті-решт нам вдалося вийти на злочинну групу, до якої входило близько десятка жителів Закарпаття,  які  займалися виготовленням та збутом наркотичних речовин. Майже всі учасники  групи -- раніше судимі, притягувалися до кримінальної відповідальності й за наркотики, і за фальсифікацію підакцизних товарів тощо.

Наразі затримано  шість  учасників  групи, в яких  вилучили близько  20 кілограмів марихуани, 1,5 кілограма екстракційного опіуму. А на згаданому  полі росло аж 3400 кущів конопель. Під час  санкціонованого судом огляду, проведеного в складському приміщенні одного з активних учасників групи, виявили  прилади та інгредієнти, завдяки яким виготовляли наркозілля. Зокрема, велику кількість  розчинника, який використовують для  виготовленні “ширки”.

У злочинців також вилучили два  спортивні мотоцикли,  два мікроавтобуси,  два легкові автомобілі,  10 мобільних телефонів та 50000 гривень, які вони отримали  внаслідок  збуту наркозілля. А загалом наркоділки могли заробити від реалізації  конопель з цієї плантації  щонайменше чотири з половиною мільйони гривень. Проте їхній основний “прокол” у тому, що вони вступили в конфлікт із Законом!

За  цим  фактом порушено  низку  кримінальних справ, проводять подальші оперативно-розшукові заходи щодо документування та затримання всіх учасників  групи. Загалом з початку року працівники закарпатського УБОЗу виявили вже 10 фактів незаконного обігу наркотичних речовин й вилучили у наркоділків майже 18 кілограмів марихуани, один літр опію, 1280 таблеток синтетичного наркотика “екстезі”, а також наркотики ефедрин та амфетамін. Затримано 10 зловмисників. Порушено  три  кримінальні справи проти наркоділків, які займалися контрабандним ввезенням на територію Закарпаття наркотичних речовин. У двох випадках фігурують громадяни Словаччини та Угорщини.

Володимир Павлюх, ВЗГ ГУ МВС України в Закарпатській області
04 вересня 2009р.

Теги: коноплі, опій, наркотики

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини