Київський "Вільний театр" покаже в Ужгороді аншлагову виставу-фантазію "Чайка на ім'я Джонатан"

Через два тижні, 20 вересня, після тривалої літньої перерви не лише театрального сезону, а й інших гастролей відомих артистів мистецька агенція "Флібон" розпочинає свою роботу. І одними з перших гостей в Закарпатському облмуздрамтеатрі в новому сезоні стануть актори київського "Вільного театру" зі своєю знаменитою постановкою вистави-фантазії "Чайка на ім'я Джонатан" за мотивами однойменної притчі Ричарда Баха.

Київський "Вільний театр" покаже в Ужгороді аншлагову виставу-фантазію "Чайка на ім'я Джонатан"

Молоді київські актори пропонують закарпатському глядачеві переглянути філософську притчу у формі яскравого та видовищного дійства. Неординарна пластика, сучасна музика, азарт і натхнення, свобода думки і свобода руху — все це можна буде побачити у виставі "Вільного театру".

"Чайка" була першою виставою, зіграною молодими київськими акторами-випускниками театрального інституту на чолі з режисером-випускником Артуром Артіменьєвим у листопаді 1997 року. У тому ж році, але за чотири місяці до прем’єри був власне створений молодіжний театр. Пізніше відкриття "Вільного театру" за версією видання "Київські відомості" було визнане найяскравішим. Нині минає 12 років із дня  прем’єри вистави, вона встигла об’їздити багато міст і показана близько 300 разів. У Києві "Чайка" завжди проходить на аншлагах, незважаючи на те, що близько дев’яти років театр не витрачається на рекламу і навіть інколи не розклеює афіші. Можливо, річ у вічній темі, порушеній у притчі американського письменника, а можливо й у тому, що всі світові спроби зробити постановку легендарного твору Баха були невдалими, а відгуки про постановку "Вільного театру" свідчать про протилежне. Так, до прикладу, на всеукраїнських театральних форумах відвідувачі відзначають нестандартність та неординарність постановок київського молодіжного театру: "Хочеться приходити знову і знову, адже стан душі після побаченого і почутого просто неземний".

Зважаючи на позитивні відгуки та аншлаг "Чайки", "Вільний театр" вважає цю виставу своєю візиткою, адже, погодьтеся, 12 років успіху просто так не триватимуть. Художній керівник театру, режисер Артур Артіменьєв свою першу виставу називає "маніфестом Вільного театру". До речі, Артіменьєв вважається одним із найбільш креативних режисерів України. Пізніше, у 1999 році, після "Чайки" було зіграно прем’єру "Такі вільні метелики". Динамічний мелодраматичний сюжет, яскраві характери, дотепні діалоги. У цій п’єсі американського драматурга Леонарда Герша „Вільний театр” вірний собі: її герої помиляються, сумніваються, закохуються, але роблять ще один крок, щоб стати вільними. У 2002 році світ побачив прем’єру ще одного спектаклю „Діалог самців” - інтригуючий трагіфарс за творами А. Аверченка, В. Распутіна, П. Вежинова, П. Бессона в незвичайній формі розповідає про вічний внутрішній конфлікт Людини та її Его в боротьбі за кохання та особисте щастя.

У грудні 2003 року відбулася прем’єра дитячої вистави "Голий король" (за казками  Г. Х. Андерсена). Загалом театр за час свого існування здобув чимало нагород і всезагальне визнання, прикладом є Гран-прі Міжнародного театрального фестивалю "Добрий театр" у 2004 році за виставу "Діалог самців", у 2006 року — призи "За кращу режисуру" та "За кращий акторський дует" на Міжнародному театральному фестивалі "Підмосковні вечори" (м. Митищі). У травні 2007 року виставу "Діалог самців" було показано в позаконкурсній програмі Болгарського Національного театрального фестивалю у Враці, де театр отримав спеціальний приз.

РІО
04 вересня 2009р.

Теги: театр, Ричард Бах, «Чайка на ім'я Джонатан», вистава

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини