Закарпаття: На щасливу долю заслуговують усі діти...

Не з порожніми руками завітали у дитячий будинок, що у закарпатському селищі Батьове, студенти Ужгородського національного університету. Привезені цитрусові налаштували вихованців закладу на відвертість і дружній лад. Зустріч вийшла змістовною і цікавою, отож студенти вирішили не зупинятися на цій акції, а розширювати коло активістів шефської роботи й до кожного візиту в дитбудинок готувати нову розважально-виховну програму.

- Такі акції дуже потрібні,- вважає начальник служби у справах неповнолітніх Закарпатської обласної держадміністрації Світлана Якімеліна. - Вихованці сиротинців дуже різні, але всі вони потребують спілкування та уваги, тепла і ласки. Відрадно, що в останні два роки ставлення до дітей у нашій країні кардинально змінилося, і результати не забарилися. Так, за одинадцять місяців ц.р. злочинність серед неповнолітніх на Закарпатті зменшилася майже на 40 відсотків порівняно з аналогічним періодом 2005 року. Однак це не той показник, за яким ми женемося: важливішими є питання соціального захисту дітей, особливо дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Нині на бліку в службах області, повідомила С.Якімеліна, перебувають 620 дітей та підлітків "особливої категорії" /проти 839 станом на липень 2005-го/; ще 1456 дітей проживають у сім'ях, де батьки або сособи, що їх замінюють, ухиляються від виконання батьківських обов'язків; 57 дітей зазнають насильства в сім'ї.

На Закарпатті створено єдиний банк даних на дітей "кризових категорій". Електронна база містить облікові картки на 1969 осіб. На жаль, ця база неповна, оскільки й досі потребують підключення до Інтернет-мережі служби у справах неповнолітніх Великоберезнянської, Воловецької, Міжгірської, Ужгородської, Хустської райдержадміністрацій та Чопського міськвиконкому.

В облаті триває робота щодо виявлення бездоглядних та безпритульних дітей. На це, зокрема, були спрямовані 599 цьогорічних рейдів-відпрацювань під назвами "Ялинка", "Діти вулиці", "Канікули", "Вокзал", "Підвал", під час яких виявлено 572 дитини, у т.ч. 23 безпритульні, схильні до бродяжництва та жебракування. Показовим є й такий факт: під час рейду "Урок" на Закарпатті було констатовано найбільшу в Україні кількість дітей /336/, які на початку нового навчального року не прийшли у школу.

Разом з органами внутрішніх справ /кримінальна міліція у справах неповнолітніх/, розповіла С.Якімеліна, здійснюємо перевірки торговельних закладів на предмет реалізації дітям спиртних напоїв та тютюнових виробів. Крім того, цьогоріч виявлено 125 підприємств, де працюють 410 неповнолітніх. На жаль, там діти зайняті здебільшого на низькваліфікованій та низькооплачуваній роботі. Попри це окремі керівники порушують їхні права, заставляють трудитися у понаднормовий час, можуть і незаконно звільнити, не завжди правильно оформляють трудові відносини. Ще однією проблемою, актуальною для Закарпаття та й усієї України, є проблема захисту майнових та житлових прав неповнолітніх.

Але чи не найбільшим навантаженням на служби у справах неповнолітніх стало оформлення документів на дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. Адже з квітня ц.р. змінено порядок підпорядкування будинків сімейного типу та прийомних сімей: безпосереднє ведення справ щодо опіки, піклування, усиновлення сиріт та дітей і т.д. передано з органів освіти службам у справах неповнолітніх. На жаль, практично в кожному пакеті документів на дитину є ті чи інші недопрацювання. До того ж, постійно змінюється чинне законодавство, вимоги до оформлення документів на дитину. Мусимо всі ці зміни врахувати, все "дотягнути". На щастя, дуже допомагає нам у цьому голова облдержадміністрації Олег Гаваші: як колишній освітянин, він добре розуміє проблеми дітей.

За участі облдержадміністрації, сказала на завершення С.Якімеліна, на Закарпатті вже відкрито близько 20 дитбудинків сімейного типу, у яких виховуються майже 200 дітей-сиріт. ОДА разом з обласною радою та ужгородським благодійним фондом "Клуб Альтруса" започаткувала збирання коштів для відкриття нових будинків сімейного типу і прийомних сімей. Ця робота триватиме, соціально незахищених дітей ставатиме все менше. Відповідно спаде й злочинність у підлітковому середовищі, колись таки зникнуть і такі ганебні явища, як дитячі бродяжництво та жебрацтво. Кожна дитина заслуговує на щасливу долю.
Ярослав Ядловський, Укрінформ.
21 грудня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини