Якщо вже красти, то мільйонами...

Як відомо, законодавець віднедавна знизив поріг настання кримінальної відповідальності за крадіжку з суми 950 гривень до 65. А це означає, що в міліції, особливо в її економічного блоку, суттєво побільшало роботи. Як закарпатські правоохоронці борються зі злодіями, казнокрадами, хабарниками, розповідав журналістам на недавньому брифінгу заступник начальника УДСБЕЗ ГУМВС України в Закарпатській області підполковник міліції Юрій ЛІХТЕЙ.

Якщо вже красти, то мільйонами...

“БЕРУТЬ” УСІ...

-- Юрію Юрійовичу! Почнемо, мабуть, зі статистики. Що  можете розповісти про роботу  вашої служби?

-- Упродовж першого півріччя наші працівники викрили 438 злочинів економічної спрямованості, з яких 218 вважаються тяжкими та особливо тяжкими. Зокрема, виявлено  29 фактів хабарництва. Серед підозрюваних у хабарництві -- посадові особи різного рангу, від майстра лісу до першого заступника голови райдержадміністрації. Загалом за скоєння різноманітних злочинів до кримінальної відповідальності притягається 71 службовець. Ще на 16 держслужбовців  3-7 категорій складено протоколи про корупцію.

-- І які суми збитків фігурують за порушеними кримінальними справами?

-- Стосовно хабарників, то у двох задокументованих випадках фігурують суми понад 10 тисяч гривень. Загалом у 122 викритих  злочинах  збитки сягнули  понад 100 тисяч гривень у кожному випадку, а в 11 взагалі --  за мільйон. Загальна ж сума  шкоди у  викритих протягом  шести  місяців співробітниками ДСБЕЗ області злочинах становить  близько  55 мільйонів  гривень. Це на таку суму зловмисники намагалися “кинути” державу та громадян. 339 кримінальних справ уже направлено у суди.

У бюджетній сфері виявлено  94 злочини, з  яких  19 -- зі збитками понад 100 тисяч гривень, а  3 -- понад мільйон гривень.  У суд  направлено кримінальні справи за 52 злочинами, уже засуджено 33 особи, з них 10 --  державні службовці та 8 керівників підрозділів.

15  виявлених злочинів пов’язані з будівництвом, ремонтом та реконструкцією закладів освіти. П’ять кримінальних справ  цієї категорії направлено  у  суд,  в тому числі  дві  зі збитками понад 100 тисяч гривень. У  кількох районах  області  задокументовано розкрадання бюджетних коштів, виділених на придбання подарунків для дітей з багатодітних сімей. За  цими фактами порушено п’ять кримінальних справ. Також викрито 10 злочинів, пов’язаних з будівництвом, ремонтом та реконструкцією закладів охорони здоров’я, з яких   чотири  справи вже  скеровані у суди.

УКРАЛИ “ПАВОДКОВИЙ” МІЛЬЙОН

-- Міністр внутрішніх справ націлює міліцію на активізацію роботи з протидії розкраданню коштів, виділених державою  потерпілим від паводка. Чи виявлено такі факти в нашому краї?

-- На ліквідацію наслідків стихійного лиха  в області було виділено 182,12 млн. грн., з яких 102 мільйони вже освоєно. Водночас  під час 418 перевірок виявлено 194 факти безпідставного включення до списків потерпілих громадян, житлові будинки яких не були пошкоджені. Попереджено розкрадання понад мільйона гривень державних коштів. За наслідками перевірок порушено  вісім  кримінальних справ  за десятьма виявленими злочинами. 

Так, викрито злочинні дії службових осіб одного зі свалявських товариств, які  внесли неправдиві відомості в акти  виконаних робіт,  безпідставно завищивши  вартість цих робіт на суму 64 тисячі гривень.

-- Закарпаття -- край лісовий, в якому, на жаль, не бракує й лісогубів різного гатунку. Як із цим явищем бореться міліція?

-- Спільно з КРУ ми проводимо ревізії фінансово-господарської діяльності всіх держлісгоспів області, зокрема, порушено дві  кримінальні справи. Викрито службових осіб Тиховецького лісництва ДП "Мокрянське ЛМГ", які здійснили незаконну рубку дерев,  завдавши державі  збитків на суму 1 млн. 178 тис. грн. А службові особи ДП "Брустурянське ЛМГ" протягом 2007 року незаконно здійснили закупівлю паливно-мастильних матеріалів для потреб підприємства,  завдавши шкоди  на суму 543 тисячі гривень. Викрито також  незаконну діяльність службових осіб ДП “Великоберезнянського ЛГ”, які підписали акти виконаних робіт, що фактично не проводились підрядною організацією, оплативши ці роботи з державного бюджету. Державі спричинено збитків  на   суму 167 тисяч гривень.

ЗА НЕВИПЛАТУ ЗАРПЛАТИ -- ДО КРИМІНАЛУ

-- Актуальним залишається в області питання невиплати заробітної плати керівниками підприємств різної форми власності. У часи економічної кризи людям  дорога кожна  копійка, а трапляється, що працівник по кілька місяців не може одержати чесно зароблені гроші. Чи є вже покарані за цей злочин?

-- З початку року за матеріалами підрозділів ГУМВС України в Закарпатській області порушено 27 кримінальних справ за фактами порушення законодавства щодо виплати заробітної плати. До кримінальної відповідальності притягуються 15 осіб, з яких 13 керівники та два бухгалтери. Сума безпідставно невиплаченої ними заробітної плати становить понад 437 тисяч гривень.  У суди  направлено кримінальні справи  за дев’ятьма такими злочинами,  три з них уже  розглянуті.

Так,  посадові особи одного з державних підприємств у  період січня-грудня 2008 року,   умисно не виплачували заробітну плату та не погашали заборгованість, внаслідок чого заборгованість з  виплати заробітної плати на підприємстві на початок цього року  сягнула  понад 117 тисяч гривень. А  службові особи однієї з райспоживспілок протягом листопада, грудня 2008-го  та січня 2009 року  умисно, маючи обігові кошти в сумі  понад  263 тисяч гривень, безпідставно не виплатили заробітну плату 30-м працівникам підприємства на загальну суму понад 71 тисячу гривень. Зате наявні кошти були спрямовані на сплату податків та погашення кредиторської заборгованості за товари і послуги. Водночас фірма відзвітувалася в районне  управління Пенсійного фонду про відсутність заборгованості із  заробітної плати..

ДО ЗЕМЕЛЬКИ ВСІ ЛАСІ...

-- Традиційними для малоземельного Закарпаття залишаються афери, пов’язані з виділенням землі. Чи багато їх викрито?

-- У сфері земельних відносин викрито 53 злочини, з яких 30 кваліфікуються як  тяжкі та особливо тяжкі. За  18 справами  збитки сягнули понад 100 тисяч гривень. Суди області вже розглянули кримінальні справи стосовно дев’яти осіб, з яких  сім   засуджено до різних строків позбавлення волі з встановленням  іспитового строку, тобто умовно. З числа засуджених -- начальник відділу земельних ресурсів у Рахівському районі, голови кількох сільських рад тощо. 

-- Тисячі закарпатців мали справу з банками та кредитними спілками, багато з них  при цьому були ошукані.  Чи  виявляє міліція злочини у фінансово-кредитній сфері?

-- З початку року викрито 92 такі злочини. 27 справ -- зі збитками понад 100 тисяч гривень,  три  -- понад мільйон гривень. Загалом сума збитків  з викритими злочинами становить  понад 10 мільйонів гривень. У суд направлено  кримінальну справу  стосовно  організованої злочинної групи, яка займалася банківськими аферами у Мукачеві. До її складу входили 33-річна жителька Мукачівського району,  заступник директора фермерського господарства, 33-річний  власник  підприємства, 57-річна жителька Виноградова, 57-річна жителька Мукачівщини та 28-річна мукачівка, котра працює в одному з комерційних банків. Зловмисники  створили організовану злочинну групу, метою діяльності якої було заволодіння та привласнення коштів  способом оформлення споживчих кредитів у банківських установах  Мукачева. Таким чином зловмисники “кинули” один із комерцбанків на загальну суму понад 248 тисяч гривень. Нині справа  щодо шахраїв  перебуває на розгляді в суді.   

Загалом  у сфері банківської діяльності протягом семи місяців цього  року міліція   викрила 64 злочини, сума збитків  за якими становить  понад 6 млн. грн. У суди  направлено кримінальні справи  щодо  40 злочинів, чотири справи вже розглянуто. Одну особу засуджено до п’яти років позбавлення волі з відстрочкою виконання покарання та позбавлено на два роки права обіймати керівні посади,  пов’язані з діяльністю банків.

КРЕДИТНІ ШАХРАЇ

 -- У міліцейських зведеннях останнім часом дедалі частіше фігурують в якості шахраїв деякі кредитні спілки...

-- Нашим управлінням проаналізовано діяльність кредитних спілок, яких на території області діє 25 із 54-ма відділеннями в районах. Під час  проведення оперативно-розшукових заходів викрито 28 злочинів, з них 15 тяжких та особливо тяжких. Найчастіше нечесні кредитори просто привласнювали гроші вкладників, сума заподіяних ними збитків становить близько трьох мільйонів гривень. Звісно,  що  ділки не думали віддавати своїм вкладникам не те, що відсотки за вкладами, а й самі вклади... 13 “кредитних” кримінальних  справ уже направлено в суд.

-- Як відомо, законодавець заборонив в Україні гральний бізнес. Тим не менше подекуди “однорукі бандити” продовжують підпільно працювати. Надто вже не хочеться ділкам грального бізнесу втрачати копійку...

-- Дві міліцейські мобільні групи працюють над викриттям таких “підпільників”. У цьому нам допомагають самі громадяни, які повідомляють про подібні факти на "Телефони довіри". Виявлено п’ять фактів незаконної роботи гральних апаратів на території Закарпатської області, вилучено 11 одиниць грального обладнання. Зокрема, два гральні автомати вилучили у  приватного підприємця в с.Оріховиця Ужгородського району, три -- у селі Брід на Іршавщині, два -- в Ужгороді, один працював у кафе в селі Кострино на Березнянщині.

РЕЙДЕРИ ТА КОЛЕКТОРИ НА ЗАКАРПАТТІ ЩЕ НЕ “СВІТИЛИСЯ”

-- Які ще цікаві напрацювання має за цей рік ваша служба?

-- Підрозділам ДСБЕЗ ГУМВС доводилося стикатися й з такими новими для  Закарпаття злочинами, як рейдерські атаки на підприємства. Зокрема, звернення з приводу рейдерства надходили від народного депутата України Г.Москаля (щодо визнання “безгоспним” мукачівського санаторію "Перлина Карпат"). Матеріали перевірки за цим фактом направлено в прокуратуру Мукачівського району.  На адресу УДСБЕЗ надійшло також звернення  акціонерів  ЗАТ "Ужгородська швейна фабрика" щодо рейдерського захоплення та порушення законодавства з боку службових осіб підприємства. Матеріали перевірки неодноразово направлялися в прокуратуру Закарпатської області, де вони на сьогодні  й знаходяться. На адресу Іршавського РВ ГУМВС надійшло звернення щодо рейдерського захоплення СП "Сандерс-Іршава ГМБ".  За  цим  фактом  прийнято рішення про відмову в порушенні кримінальної справи. Як і щодо звернення в Мукачівський МВ ГУМВС щодо рейдерського захоплення "Старвуд Закарпаття". Викладені у цих зверненнях факти не підтвердилися.  

Інша загальнодержавна новація, яка, на щастя, поки що  не прижилася в нашому краї -- це діяльність колекторських компаній, пов’язана зі стягненням заборгованості з вкладників банків. На виконання вказівки МВС ми проаналізували це питання й не виявили звернень громадян зі скаргами на діяльність представників колекторських компаній.

Р.S. Як зауважив на останній нараді за участю Президента України міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, незважаючи на економічну скруту в державі, кількість бажаючих паразитувати за рахунок бюджетних коштів та суспільства не зменшується. Тому міліція працює над оперативним супроводом бюджетних видатків, контролює їхнє використання та викриває й припиняє злочинні схеми у цій сфері. Зокрема, з початку року викрито 6,3 тисячі злочинів, пов’язаних із бюджетними коштами (проти 5,1 тис. торік) на загальну суму  понад  2 мільярди гривень. В умовах кризи та зубожіння народу це можна вважати справжнім мародерством! Як приклад, міністр назвав сферу дорожнього господарства, в якій  загалом по державі задокументовано десятки злочинів з мільйонними збитками. Стосовно посадовців Служби автомобільних доріг та регіональних керівників цих підрозділів, зокрема й на Закарпатті, порушено кримінальні справи.

Володимир Павлюх, ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області
28 серпня 2009р.

Теги: Ужгород, хабарники, казнокради, крдети, шахраї, земля

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини