Закарпатський ринок нерухомості стоїть

Через брак попиту експерти прогнозують восени десятивідсоткове здешевлення нерухомості.

Закарпатський ринок нерухомості стоїть

Ринок нерухомості поряд із банківським і страховим чи не найбільше постраждав від кризи. Пори року міняються, час іде, а ринок залишається замороженим. Мало хто купує житло, мало хто його хоче продати. Одні чекають цінового дна, інші – зростання вартості. Одні бояться продешевити, інші – переплатити. Яка ситуація буде через два місяці чи півроку нині не скаже ніхто. І все ж попри це Закарпаття відрізняється від інших регіонів України. У Києві на нас дивляться і дивуються.

"На відміну від більшості областей України, де попит на нерухомість різко впав через брак грошей у населення, у західних регіонах ще залишився запас міцності. Тамтешні жителі готові вкладати в придбання квартир гроші, зароблені в Європі. Однак останнім часом, вловивши тенденцію здешевлення квадратів, вони відкладають угоди, зводячи нанівець спроби рієлтерів підняти ціни".

Такий висновок ми знайшли на одному з усеукраїнських сайтів, що спеціалізується на продажу нерухомості. Зацікавившись, почали порівнювати вартість житла в Ужгороді і в інших обласних цент­рах. Не секрет, що до кризи цінина нього в нашому обласному центрі (як і в більшості західних регіонів) були роздутими, як ніде в країні. Приміром, ще наприкінці минулого року "одиничка" в Ужгороді коштувала близько 50 тис. доларів. Традиційно журналісти порівнювали вартість нашого житла з ситуацією в європейських країнах. Доходили цілком адекватного висновку, що Ужгород за цінами на нерухомість нічим не поступається Будапешту. У той же час на інші обласні центри України увага чомусь не звертається. Хоча, напевно, варто б, оскільки наші цифри цілком порівнянні або навіть перевищують аналогічні показники деяких міст-мільйонників, не кажучи вже про менші обласні центри. Приміром, житло у Вінниці було дешевше на 15–20 %, а в Полтаві або Кіровограді – майже на третину.

Після кризи ціни на квадратні метри впали. У деяких пропозиціях навіть удвічі. Нині, до прикладу, однокімнатні квартири намагаються продавати по 25–35 тисяч доларів. Директор одного з ужгородських агентств нерухомості пані Тетяна каже, що в якийсь момент почалося тимчасове пожвавлення попиту через активізацію заробітчан.

"Багато хто з них, повернувшись на батьківщину, вкладає накопичене в поліпшення житлових умов. Купують квартири й ті, хто зумів зберегти роботу в Європі", – відзначає експерт. Пані Тетяна додає, що найбільшу популярність в Ужгороді й далі мають найдешевші одно- й двокімнатні квартири. Щоправда, тільки-но власники житла побачили, що трохи пожвавився попит, одразу ж спокусилися на прибуток і підняли ціни. А оскільки наші люди тричі порахують, перш ніж заплатити, жадібність власників квартир обернулася для ринку черговим спадом активності. Нині житла майже не купують.

Що стосується первинного ринку, то на ньому ще більший штиль. Тільки-но банки припинили видавати іпотечні кредити, ймовірність придбати нове житло для більшості людей різко зменшилася. Не скажеш, що нині будівельні компанії не зводять будинки. Достатньо пройтися містом, і побачите, що на багатьох об’єктах робота триває. Однак нові проекти, які раніше анонсували компанії, вони не розпочинають. Деякі експерти зауважують, що ще до кризи забудовники змінили стратегію роботи з покупцями, воліючи зводити об’єкти власним коштом і виставляти на продаж квартири в уже готових будинках. Проте такі експерименти зіграли з компаніями злий жарт: нині більшості з них дуже важко знайти покупців.

Сьогодні в Ужгороді можна придбати квартири у десятку нових будинків у різних районах міста. Ціна квадратного метра стартує з 4 тисяч гривень і може сягати 5,5 тисячі. Цікаво, що деякі компанії почали рекламні акції, пропонуючи своїм потенційним покупцям знижки навіть до 35 %. Хоча більшість забудовників усе ж тримають ціни на минулорічному рівні.

Які прогнози на осінь? Більшість експертів сходяться на думці, що брак стійкого попиту на житло приведе до його здешевлення як на первинному, так і на вторинному ринках. Щоправда, навряд чи зниження цін буде дуже суттєвим. Майже всі рієлтери прогнозують здешевлення на 10 %.

"До осені в базах даних агентств нагромадиться досить велика кількість пропозицій, а труднощі з пошуком потенційних покупців змусять господарів житла стати поступливішими, – каже директор одного з агентств Микола. – Як наслідок, ціни можуть упасти на 10–15 %. Така ж ситуація очікується й на ринку нового житла. Причому, найімовірніше, це здешевлення відбудеться в усій країні. Спілкуючись із колегами з інших областей, ми чуємо аналогічні прогнози".

Директор одної з будівельних компаній, що давно зводить житло на Закарпатті, каже, що, виходячи зі скрутної ситуації, нині є попит на 1- і 2-кімнатні квартири, причому що менша квадратура, тим краще. Все залежить від ціни квадратного метра. 3–4-кімнатні квартири не популярні. Будівельник прогнозує, що ситуація зміниться хіба що років за два..

Василь Мадай, "Старий Замок "Паланок"
27 серпня 2009р.

Теги: Ужгород, нерухомість, житло, ціни, осінь, здешевлення,

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини