Найкращий клуб культури на Закарпатті - в ужгородській Кам'яниці

Фінансова криза боляче вдарила по працівниках культури, які утримуються з місцевого бюджету. Але вивчення роботи щодо підтримки клубних і бібліотечних закладів Закарпаття, соціальної захищеності працівників галузі безпосередньо на місцях, як це робить обласна профспілкова організація працівників культури (голова Наталія Товтин), показує, що, як кажуть, не все так погано у нашому домі.

Найкращий клуб культури на Закарпатті - в ужгородській Кам'яниці

Родзинкою такого досвіду є робота будинку культури с Кам'яниця, який за підсумками минулого року став переможцем обласного огляду-конкурсу сільських клубних закладів, що проводили управління культури Закарпатської облдержадміністрації та галузевий обком профспілки.

На жаль, непоодинокі випадки, коли сільські ради, прикриваючись законом про місцеве самоврядування, намагаються позбутися закладів культури. А от депутати Кам'яницької сільради, навпаки, прийняли рішення про передачу в комунальну власність територіальної громади занедбане приміщення клубу місцевого щебзаводу, яке використовувалося не за призначенням. Нині матеріально-технічна база сільського будинку культури за оцінками фахівців є однією з кращих в області.

Село Кам'яниця завжди славилося своїми талантами як серед дорослого населення, так і дітей. Ці традиції нині активно підтримуються. У цьому культпрацівникам села активно допомагає сільський голова Марія Коваль-Мазюта. До речі, вона сама є автором гімну села на музику відомого композитора Ігоря Поклада. Невипадково у сільській раді, яка об'єднує два села - Кам'яницю та Кам'яницьку Гуту (усього понад 2400 мешканців), утримування закладу культури вважають одним з пріоритетів своєї діяльності. У штаті сільського будинку культури - 12 осіб, з яких 6 - творчих працівників та 6 - обслуговуючого персоналу, що фінансуються з місцевого бюджету. Саме ці факти наводилися на виїзному засіданні президії обкому профспілки працівників культури за участю усіх голів районних і міських організацій профспілки, що недавно проводилося на базі Кам'яницького будинку культури. Його мета - узагальнення досвіду роботи щодо соціальної захищеності працівників культури в умовах фінансової кризи.

Як зазначалося, асигнування на сільську культуру згідно Бюджетного кодексу виділяються в залежності від кількості населення. У 2008 році за формульними розрахунками сільраді районом на ці цілі було доведено 47,9 тис. грн. Однак, за підсумками минулого року, на фінансування культури сільрадою було використано 332,6 тис. грн., що майже у 7 разів більше.

Реальні цифри закладено в бюджет сільради і нинішнього року. При розрахунку 56,7 тис. грн. затверджено суму в розмірі 357,0 тис. грн. Ці показники дійсно вражають.

Керівник будинку культури, за підтримки керівництва сільради, зуміла активізувати актив села, зібрати навколо себе усіх, хто жити не може без пісні, без запального танцю, залучивши до участі у творчих об'єднаннях та аматорських колективах чимало сільської інтелігенції. Тож клубний заклад є справжнім центром дозвілля у селі. Численні культурно-масові заходи, які проводяться тут, яскраве тому свідчення. І що характерно, однією з найактивніших учасниць і організаторів художньої самодіяльності та аматорського мистецтва є сама сільський голова Марія Коваль-Мазюта.

Відродилася робота вокально-хореографічного ансамблю "Материнка", яким керує Віктор Колодій. До його складу входять 14 аматорів - працівники сільради, вчителі, вихователі дитячого садка, яких об'єднала любов до пісні. Нещодавно виповнилося 13 років дитячому ансамблю танцю "Потічок" (художній керівник Людмила Петрецька), який за роки свого існування дав понад 250 концертів, став лауреатом і переможцем багатьох фестивалів і конкурсів. Нині в цьому колективі займаються три вікові групи дітей. Цього року у вщерть заповненому залі будинку культури відбувся творчий звіт ансамблю "Потічок", якому було присвоєно звання зразкового.

У будинку культури плідно працюють спортивне об'єднання любителів футболу, яке очолює Михайло Угрин, а також любительські об'єднання "Берегиня", "Мій рідний край", "Бережіть природу" та інші.
На свята у цьому селі запрошуються й зірки української естради. На сцені клубу с Кам'яниця виступали Дмитро Гнатюк, Іван Попович, Степан Гіга, Віктор Павлік, відбувся майстер-клас з відомим хореографом Владиславом Ямою.

Будинок культури с.Кам'яниця став місцем, де ніколи не гасне ватра духовного неспокою, де буйним квітом розквітають таланти людей, незалежно від віку. Незважаючи на фінансову кризу, культпрацівники села постійно дбають про організацію дозвілля і духовне збагачення сельчан.

Сергій Баранчиков
25 серпня 2009р.

Теги: Ужгород, Кам'яниця, клуб культури, культпрацівники, таланти, фінанси

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини