На Закарпатті настав "зоряний час" для домашніх закруток

Економічна та фінансова криза, що завітала і до нас наприкінці минулого року, неабияк налякала людей. Селяни та міські дачники, котрі останніми роками закинули свою земельку, цьогорічної весни почали її обробляти. Високі ціни на оранку, насіння, розсаду, добрива, засоби захисту рослин їх не злякали. І хоча погода була не вельми прихильна до городників, урожай видався непоганий.

На Закарпатті настав "зоряний час" для домашніх закруток

На Мукачівському оптовому ринку "ГІД", особливо в уїк-енд, яблуку ніде впасти. Від овочево-фруктового розмаїття в очах мерехтить. Ціни на помідори та огірки взагалі смішні.

"Беріть, дядьку, парадички, — припрошує сивочолий житель.Заріччя Іршавського району Василь Васильович. - Такої ціни не знайдете вдень і з свічкою, всього по п'ятдесят копійок за кілограм".

Намагаюся довідатися, чому це так знецінився такий популярний овоч, котрий минулого року і за півтори гривні не можна було придбати. "Бо нині помідорів хоч греблю гати, — скаржиться пенсіонер. - Я, на мою душу, самих помідорів не привіз би на базар ніколи в світі, бо бензин страшенно здорожчав (шкура не коштувала б вичинки), але віз перець, котрий поки що в ціні, то вже завантажив і помідори". І справді, великі відбірні яскраво-червоні, тверді плоди — і всього півтори гривні за кілограм. Розчулені й інші продавці.

Така ж ситуація і з огірками. За більші, котрі годяться на салат чи чаломаду, нині правлять по вісімдесят копійок, а менші, для консервування — на закрутку, по гривні п'ятдесят за кілограм. "Знаєте, скільки з ними мороки, — пояснює Шоні-бачі із Великої Доброні Ужгородського району. - Щодня поливати, обприскувати, збирати і пакувати в мішки, а віддачі — ніякої. Буду радий, якщо матиму нульову рентабельність, про прибуток уже й не мрію, головне, щоб не мав збитків. Он мої сусіди — не орали, не сіяли, нічого не вирощували і не гнули спину в полі, а живуть краще за мене. Вони із "бусиком" їздять в Угорщину й возять звідти персики. З мене сміються, мовляв, працюйте-працюйте, Шоні-бачі, може заробите на цураві нагавиці".

Та кому війна, а кому — мати рідна. Звісно, коли один програє, то інший виграє. У виграші нині потенційні покупці, котрі мають неймовірно великий вибір і напрочуд низькі ціни. "Боже, та у вас тут справжнісінький комунізм, — каже Володимир зі Львівщини, котрий у Мукачеві проїздом. — Правду мені колеги-водії казали, що на "ГІДі" можна дешево "затаритися". Везу додому помідори, огірки, персики, яблука, груші, сливи, перець солодкий і гіркий. Здається, все скупив би, настільки воно у вас дешеве".

Недорогі й баклажани, круглі — по гривні п'ятдесят, а продовгуваті - по дві за кілограм. Ціна перцю болгарського, в залежності від розмірів і якості, коливається від півтори до трьох гривень. Дуже дешева картопля — від гривні тридцять до двох. Не справдилися прогнози скептиків, котрі пророчили, що ціна другого хліба буде не менше трьох гривень. Цікаво, а якою ж буде її вартість взимку? А ось морква зараз б'є всі рекорди. За кілограм правлять по шість гривень. Такого тут ще не було. "У нас все не так, як у людей, — сердиться мукачівка Клара. - Минулого року через перевиробництво морква та червоні буряки коштували по шістдесят копійок, нині ж — у десять разів дорожче. Ринок справді, дикий, а не цивілізований". Недешева й цибуля - три гривні. Броколі - від трьох до п'яти. Незважаючи на неврожай яблук, груш та слив, ціна цих фруктів також невисока. Перші від півтори до чотирьох, другі — від трьох до семи, а треті — від однієї до чотирьох гривень за кілограм.

Однак низькі ціни на городину спостерігаються тільки в місті над Латорицею. В обласному центрі вони значно вищі. Приміром, ті ж помідори, які в Мукачеві і за п'ятдесят копійок можна купити, в Ужгороді треба дати не менше двох гривень, а такі, за які на "ГІДІ" просять дві гривні, на ринку, що на пл.Корятовича, правлять по чотири. Рівно в два рази дорожчі в обласному центрі й огірки. З чималою націнкою там продаються баклажани, перець та інші овочі та фрукти. Приблизно такі ж ціни, як в Ужгороді, й у. Сваляві та Волівці. Отож не дивно, що жителі цих районів у нинішній піковий час закруток роблять часті вояжі на мукачівський "ГІД", бо, як мовиться, у рекламі: що закрутиш, то твоє.
 

Віталій Пумпинець, м.Мукачево
22 серпня 2009р.

Теги: Мукачево, овочі, фрукти, консервування, заготовки, городина, Заріччя

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини