Закарпатський художник Любомир Баник виготовляє унікальні релігійні вітражі

Кажуть, коли промені сонця проходять крізь кольоровий орнаменту вікні храму, людина відчуває особливе тепло та енергію. Барвистими скляними дивами душі вірників зігріває ще зовсім молодий закарпатець Любомир Баник. Він створює неймовірні вітражі, увіковічнюючи у склі небесних покровителів. Атим часом науковці навіть довели: під впливом сонячного світла вітражні роботи здатні очищати повітря.

Закарпатський художник Любомир Баник виготовляє унікальні релігійні вітражі

Шматочок до шматочка - і оживаютъ арханпели, свята Два Марія з янголятами, в'ються химерні квіткові узори... Нині роботи митця прикрашають монастир Сестер Василіянок неподалік від Львова, а також кілька ужгородських святинь: храми Успіння Пресвятої Богородиці, Святого Милосердя, Святої Трійці, Архистратига Михаїла. Засклив він кольоровою мозаїкою і звичайні побутові речі: лампи, двері...

А все не так просто. Спочатку 26-річний Любомир, за плечима в якого дві художні і одна педагогічна освіти, робить ескіз майбутнього вітражу, зі скла вирізає шматки відповідно до малюнку, потім по краях обмотує їх мідною клейкою стрічкою і спаює між собою за допомогою олова. "Ця новітня техніка в монументально-декоративному мистецтві називається "тіффані", - пояснює молодий художник, - за іменем її винахідника американця Луї Тіффані. Вона дозволяє використовувати більш дрібні деталі, виконувати об'ємні вітражі".

Складність роботи полягає ще й утому, що вітраж виконується в "ручному" режимі без захисних рукавиць - митцю необхідно відчувати скло на дотик. Крім того, увесь кольоровий матеріал - імпортний: із Канади, США, Польщі... Свого барвистого скарбу Україна не має, заводи зачинені, а єдине місце, де можна придбати якісне скло - це Львів.

Вітражі - не єдине захоплення Любомира. Хлопецьта-кож монтує колажі, працює з техніками живопису, мозаїки, знімає короткометражні фільми, бере участьувиставках Ужгорода, Львова, Києва, є співорганізатором та учасником різноманітних мистецьких заходів. Роботи художника є в приватних колекціяху США, Норвегії, Італії, Фінляндії, Словаччині, Угорщині, Чехії, Сербії, Росії, Німеччині та Китаї.

За рівнем духовного впливу жоден вид мистецтва не може змагатися з вітражами, -впевнений Любомир. Надихають молодого майстра молитви, віра в Бога, символіка кольорів, іконографія і, особливо, класична візантійська ікона. "Без останньої не обходиться жоден сюжет, вона є моїм каноном, хоча й використовую певні модерні елементи, - зізнається Любомир. - Намагаюсь поєднати, де це можливо, східну і західноєвропейську вітражні школи. Утім, в основі всього завжди лежить візантійська ікона. Це образ, до якого звертається вірнику святині. Основне в релігійному вітражі — лики святих і колір".

Аби народився образ, Л юбо-мир радить побачити багато вітражів, особливо "живих", у храмах. А ще скляні мозаїки нетерплячі до копій: справа це делікатна, ексклюзивна і цілком індивідуальна.

Надія Вишневська,студентка відділення журналістики УжНУ, "Закарпатська правда"
22 серпня 2009р.

Теги: Ужгород, Любомир Баник, скло, вітражі, релігія, мистецтво

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини