У Карпатах браталися вільні люди з усього світу

Про цей фестиваль, якщо можна його так назвати, бо в звичні рамки заходу такого роду він ніяк не втискається - ні програмою (вільні майстер-класи, перформенси), ні тривалістю (діє цілий місяць), - я знав уже давно. Зацікавила мене "Рай дугою", хай як дивно, креативна людина аж із Москви, яка була заздалегідь у курсі майбутнього дійства на теренах Закарпаття. Що ж, міжнародний Шипіт без алкоголю, з вегетаріанським ухилом імпонував моєму літньо-відпочинковому настрою.

У Карпатах браталися вільні люди з усього світу

Ажіотаж внесли деякі аборигени (закарпатці) з чорним піаром вільного (позбавленого умовностей, стереотипів, агресії), природного існування. От­же, з некомерційного, по-­сімейному затишного дійства, де за головний пріоритет – людина на Землі без кордонів, в одній великій родині, без расового й національного приниження, більшість місцевих (а йдеться не тільки про лютянців) виділила лиш нудизм. Сумно, адже кому-кому як не закарпатцям найближчі по духу основи фестивалю: співіснування різних національностей, пізнання світу, шанування природи.

Абсолютна більшість на українській "євро рай дузі" – росіяни й російськомовні українці, хоча біблейська мовна вавилонськість відчутна на кожному кроці. На відміну від міфічного сюжету, на лютянсь­кій галявині об’єднувальним мовним чинником стала англійська: німці, бразильці, французи, чехи, угорці (перелік невичерпний) легко розмовляють цією світовою мовою. Дух братерства, взаємодопомоги, вітання приїжджих: велком ту гоум (ласкаво просимо додому) та доброго ранку (незалежно від добової години) створюють незабутні враження.

На фесті кількаразове колективне харчування, де всякого нагодують смачними й корисними стравами. Чайна, відкрита майже до самого ранку, не дасть змерзнути, частуючи гарячим напоєм.

Обмін культурними надбаннями різних народів взаємозбагачує. Я й досі ще не відійшов від захопливого ознайомлення наживо зі скандинавським дійством: дивовижним двометровим завдовжки багаттям у формі човна, де боки камінців оздоблені вікінзькими малюнками, піснями скальдів серед лісу, від яких мурашки по шкірі. Казки-побрехеньки північних гостей у національних стоях не залишили байдужими глядачів. А ще охочі могли скуштувати каші з яфинами та смачнючий незвичний гарячий напій зі смаком кориці й імбиру (своєрідний безалкогольний замінник глінтвейну).

Пізнавальною для мене особисто виявилася восьмигодинна прогулянка з німцем на полонину Рівну та до лумшорських водоспадів. Висновок: треба вчити англійсь­ку, бо рівень моєї шкільно-університетської німецької, по­збавленої практики, бажає бути  кращим. Зате приємно було розуміти чехів, білорусів, угорців, коли вони спілкувалися по-своєму. Дійсно слушною є народна мудрість: скільки знаєш мов – стільки разів ти людина, у цьому ще раз переконуєшся на міжнародних злетах, мандрівках.

"Рай дуга" причаклувала до себе й майстер-класами: йоги, тантри, навчання основ гри на дивовижних народних інструментах, давати собі раду з фаєр-шоу, тибетськими практиками холотропного дихання – всього не перерахувати. Вдалося й мені організувати те, що я вмію найкраще, – літературні читання. На жаль, то була єдина ініціативна річ від пасивних господарів свята.

Сумно було покидати райський куточок, так мало побувши там, але буденні обов’язки вимагали моєї присутності в нашому маленькому (особливо після просторів Карпат) містечку.

Закриття фесту відбудеться 22-го! А наступна Рейнбов (з англійської – веселка. – Авт.) рада племені, засідаючи цілу добу у великому вігвамі, призначила в Молдові. Планую неодмінно завітати наступного року туди, адже щастя від вільного безтурбот­ного спілкування не зрівняти ні з чим.

Вік Коврей, "Старий Замок "Паланок"
20 серпня 2009р.

Теги: Карпати, фестиваль, "Рай дуга", Шипіт, піар, полонина Рівна, Люта

Коментарі

Урзус 2009-08-20 / 16:11:00
Само собою, ми радісно віддали те, що нам було не треба, бо потягли зайве. Увесь мій месидж лише в тому, що хіппани охоче натоптали сала й риби, бо на "Райдузі" такого не дають, бо там царить дух вселенської любові та вегетаріянства. Це нагадало мені оповідання Чехова, де гостям на праведному обіді у вдовиці не наливали спиртного, але усі пійшли додому бухі, бо заздалегідь взяли із собою



Щодо травки, то, може, Ви й праві - не поділились, бо все викурили.



Національності ми не питали, а лише країни - РФ та Молдова.



Та усе нормально, аноніме - просто, як представник іншої культури, я по доброму прикалуюсь над укуреними "дітями квітів" :)

*** 2009-08-20 / 13:46:00
Урзус, ви смішні) Припустіть на хвилинку, що раз вони, судячи з поведінки, були під впливом травки, то її вже могло б і не залишитися))



Не вагаючись стоптали? Без вашої згоди? Чи ви з ними радісно поділилися, бо й так не треба було?



І питання: Якої національності були ці 6-8 хіпарів? Бо якось дивно виходить - вони приїхали на Радугу пожерти смачно...

Урзус 2009-08-20 / 11:44:00
Був у неділю з друзями на полонині Руні, біля колишньої РЛС. Ввечері підійшли до нас 6 чи 8 хіппанів з Лютої, і не вагаючись, зтоптали усі наші запаси харчів, які, на їх щастя, нам виявились зайвими.

Топтали й сало, й рибу (м"яса теж хотіли, але ми його раніше ум"яли). Жалілись, що у таборі їх годують "вареними портянками". Подакували вони нам, але травкою не поділились - хоча мали вдоста, судячи з їх поведінки.

Отакі вони, представники субсубкультур :)

НОВИНИ: Соціо

11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
» Всі новини