Закарпаття: На школярів Мукачівщини очікують світлі, чисті й затишні класи

Першого вересня в 71 загальноосвітньому закладі Мукачівського району за парти сядуть 11966 учнів. Що зроблено задля якісного і комфортного навчання дітей і наскільки готові альма-матер до нового навчального року?

Закарпаття: На школярів Мукачівщини очікують світлі, чисті й затишні класи

"Попри кризу, на капітальний ремонт шкіл цьогоріч ми отримали понад вісім мільйонів, а на поточний - півтора мільйона гривень, — каже начальник відділу освіти Мукачівської райдержадміністрації Ольга Тулюк. - Сума, як бачимо, немала. Позаяк коштів завжди бракує, то виділену суму ми старалися використати якнайефективніше, Найбільше уваги приділялося заміні старих дахів, які вже протікали й спричиняли чимало незручностей, бо в негоду зі стель та стін у класах відпадала штукатурка. Так, станом на сьогодні покрівельні роботи вже завершені у Бабицькій ЗОШ І-II ступенів (філія у селі Ділок), Лецовиці".

Немаловажливим фактором є також реконструкція котелень, котрі були обладнані старими котлами, що споживали надзвичайно багато дорогого палива, а віддача від них вельми низька. Отож нині вже здійснено реконструкцію'котелень у школах І-II ст. в Копинівцях, І-III ст. у Баркасові і Страбичові та І ст. у Старому Давидкові. Чимало проблем було і в самих системах опалення, котрі встановлювалися ще у радянські часи і вже фактично відслужили відведений їм ресурс, а, крім того, застаріли не тільки фізично, а й морально. Ремонт систем теплопостачання вже здійснено у школах І—III ст. сіл Великі Лучки та Баркасово. "Хоч ми і витратили на цю реконструкцію чимало коштів, та вони дуже швидко окупляться і у подальшому зекономлять не одну бюджетну гривню, — веде далі Ольга Іллівна".

Не секрет, що чимало навчальних закладів вже давно потребують ремонту фасадів і не тільки через непривабливий зовнішній вигляд, а й через об-лупану штукатурку, що спричиняє значні втрати тепла взимку. Тут також варто згадати й про заміну вікон дерев'яних на металопластикові, котрі є не тільки енергозберігаючими, а й такими, що вбирають шум. Цьогоріч учні шкіл І-III ст. Кальника, Нового Давидкова та І-II ст. Форноша прийдуть у свої оновлені альма-матер, де зроблено належний ремонт фасадів та замінені вікна.

Більше нині приділяється уваги й спортивним залам, котрі також не ремонтувалися десятиліттями. Через незначний відрізок часу стануть затишними, теплими і з привабливим внутрішнім виглядом спортзали Залузької ЗОШ І-III ст., Бар-бівської та Драгинської ЗОШ І-II ст.

"Одвічною нашою проблемою були і їдальні у початкових школах, де зазвичай навчається мало учнів, і їхнє харчування ніяк не вдавалося належно налагодити, — зауважує пані Тулюк. - Нині крига скресла, у початкових навчальних закладах Гандеровиці, Обави, Микулівців та Щасливого малюки тепер матимуть повноцінні обіди".
Радує також і той факт, що в усіх без винятку школах району проведені поточні ремонти. Навчальні заклади були сповна забезпечені всіма необхідними матеріалами.

Зараз повним ходом йдуть перевірки стану підготовки до нового навчального року спеціальної комісії, до складу якої, крім працівників відділу освіти РДА, ввійшли також медики санепідемстанції, службовці пожежної безпеки та охорони праці. Всі їхні зауваження обліковуються, а недоліки усуваються, щоб до Дня знань навчальні заклади були повністю готовими.

Добрим знаком є й той факт, що нині школи району забезпечені педагогічними кадрами. Отож діти Мукачівщини матимуть можливість отримати повноцінну освіту.

Вирішено питання доставки учнів до навчальних закладів. У населених пунктах, де відсутні шкільні автобуси, укладено угоди з перевізниками про підвезення учнів. На ці цілі виділені відповідні кошти і з цим жодних проблем не буде.

Розповіла Ольга Іллівна і про будівництво нових шкіл та дошкільних навчальних закладів у районі. Так, у Верхній Визниці зводиться нова середня школа, завершується добудова Горондянської ЗОНІ І-III ст., будується дитсадок у Червеньові, реконструюється у Макарьові. Уже з 1 вересня відчинить для малюків свої двері дошкільний навчальний заклад у Завидові. Що стосується дитсадків, то в майбутньому на Мукачівщині планується розширення мережі цих закладів у зв'язку із збільшенням народжуваності.

Віталій Пумпинець, Мукачівський район
19 серпня 2009р.

Теги: Мукачівський район, освіта, школа, класи, підготовка до нового навчального року, учні, діти

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини