Хуст: Замок "на честь" чортового хвоста (ФОТО)

"Вас вітає сонячне Закарпаття!" З усмішкою і такими, здавалося б, простими словами вас привітають жителі Хуста чи іншого закарпатського міста.

Хуст: Замок "на честь" чортового хвоста (ФОТО)

Проїхавши сім годин потягом із Тернополя, ви дійсно потрапите у напоєну сонцем і майже вкриту виноградними лозами землю. Найперше мандрівника-українця може вразити мова цих засмаглих жителів і велика кількість циган. Наче ти потрапив кудись за кордон. Закарпатське кулько (“скільки”), никай (“дивись”), ідеме (“ходімо”), айно (“так”), ташка (“сумка”), тісто (солодка випічка) і тому подібні слова спершу трохи ріжуть слух. Але привітні люди, які завжди готові запропонувати смачного домашнього вина, буквально за мить “захоплюють вас у полон” своєю душевністю та оптимізмом.

Однак захоплюють на Закарпатті не лише люди, а й давні замки-фортеці: у Мукачевому – “Паланок”, Ужгородський замок, руїни Невицького замку, фортеця у селі Середнє та інші. Деякі з них, як мукачівський, добре збережені і відбудовані. Там проводять екскурсії і виставки, розповідають цікаві історії та легенди, а інші, як, наприклад, Хустський замок, — зруйновані і практично забуті. Проте не місцевими жителями і, звісно, істориками.

Що там можна побачити

Місто Хуст дуже мальовниче, затишне і досить тихе. Його, наче люблячі батьки, з усіх сторін “охороняють” гори та огортають води Ріки та Тиси. А сам районний центр розкинувся в доволі просторій долині, якою недалеко Замкової гори протікає ще одна річка – Хустець. Зараз вона мілководна і брудна, однак років 40 тому, кажуть місцеві, в ній було де скупатися навіть у центрі міста.

Прогулюючись невеликими вулицями Хуста, ви одразу відчуєте запах кави і обов’язково захочете посидіти в одному з численних кафе. Адже приготування цього ароматного напою в Закарпатті — майже культ. До того ж вас приємно здивує ціна — філіжанка кави в звичайному хустському кафе коштує 3,50-4 грн. А вже побалувавши себе міцним еспресо і на диво смачною випічкою, можна підійматися вгору, на огляд руїн Хустського замку.

Дорога до неприступної колись фортеці (Хустський замок за сім століть його існування як оборонної споруди захоплювали лише двічі: монголи в 13-му ст. і місцеві жителі хитрощами з допомогою дівчат легкої поведінки — прим. авт.) веде через запустілий парк і річку Хустець. Майже у підніжжі тепер уже густо порослої буками та іншими деревами Замкової гори між чотирма старечими липами стоїть пам’ятник загиблим у Першій світовій війні.

Підіймаючись вище старою, вимощеною річковим камінням, дорогою, можна побачити ще один монумент — загиблим за Карпатську Україну 1939 р.

А вже на вершині гори з’являються порослі заростями руїни замкових стін — зовнішньої і внутрішньої. Зберігся і в’їзд у фортецю.

Вузькими, протоптаними туристами і школярами, стежками ходить небагато людей. Однак уява жваво малює вежі та покої, сходи і подвір’я замку. Хоч сама гора не дуже висока — близько 150 м — краєвид із неї відкривається просто фантастичний на 15-20 км, а за доброї погоди і далі.

Історії цього місця

Хустський замок, згідно з офіційними даними, збудували в ХI ст., однак поселення навколо нього існувало ще задовго до того, розповідає хустянин Іван Чейпеш (52 р.). При будівництві фортеці до розчину, яким скріплювали камінь, для міцності споруди додавали яєчний білок та овечий сир.

Ця фортеця належала тоді до п’яти оборонних замків, збудованих над Тисою. Вони охороняли соляний шлях, яким із Солотвино везли сіль у Європу. Сам замок, як і місто, входив до регіону Мараморош. На півдні його (сучасна Румунія) була і фортеця знаменитого Дракули, продовжує пан Іван.

Стіни Хустського замку, порівняно, наприклад, з Кам’янець-Подільським чи Хотинським, були не настільки масивними — якихось 1,5-2,5 м. Та й в часи військового затишшя в фортеці залишалося не більше 100-150 оборонців. Це зумовлено тим, пригадує історію місцевий житель, що замок був дуже добре захищений природно. Адже за часу функціонування оборонної споруди Замкова гора вичищалася від лісу, що значно підвищувало обороноздатність фортеці. Вивезти стінобитні засоби було мало можливостей. Та й гарматними ядрами в середньовіччі було не просто атакувати замок (одна з легенд розказує про такий випадок, як відомий опришок Олекса Довбуш намагався це зробити, проте навіть йому вдалося пошкодити тільки дах).

Хоча природа й була найкращим захисником фортеці, вона її і зруйнувала. Наприкінці XVIII cт. блискавка вдарила в порохову вежу замку — вибухом знесло половину споруди. І оскільки в той час фортеця уже втратила своє історичне значення твердині, її і не відбудовували. А каміння розібрали на нові будівлі у місті. Так, нижня частина муру навколо Реформатської церкви у Хусті викладена саме ним, каже пан Іван.

Легенди Хуста

Фахівці припускають, що назва міста Хуст походить від назви річки Хустець, однак місцеві розповідають зовсім іншу історію.

Один пастух пас на луці овець. День уже схилявся до вечора, як він не помітив, що каменем защемив хвоста чортові, який жив у тих місцях. Рогатий же почав тягти хвоста, і витяг цілу гору. Потім на ній звели замок, навколо якого розкинулося місто. Його так і назвали — Хвуст, що закарпатською означає “хвіст”. З часом літера "в" випала з того слова і стало місто Хустом.

Як туди дістатися

З Тернополя до Хуста можна доїхати потягом. Однак доведеться робити пересадку. Можна дістатися до Львова, а звідти потягом, що курсує на Солотвино, їхати до Хуста. Або ж сісти у Тернополі в потяг Київ-Чоп і зійти у Мукачевому, а звідти уже з автовокзалу (автобус із залізничного до автовокзалу — 1,20 грн) — до Хуста. Квиток на цей потяг коштує близько 50 грн. Однак найкраще, мабуть, вирушати власним авто. Так можна не лише милуватися з вікна карпатськими краєвидами, а й зупинитися і подихати цим, мабуть, найчистішим в Україні повітрям. Можна також покататися околицями і купити плетені з лози вироби в селі Іза.

Кому варто їхати

Усім без винятку! До того ж цікаво буде і влітку, і взимку (лижі, санки). Адже чисте повітря, смачне вино і кава, а для малечі випічка та купання в Тисі — найкращий відпочинок. До того ж із Хуста недалеко до Берегово, де б’ють термальні джерела, до Солотвино з його солоними озерами, до Шаян, де мінеральні води, Синевиру і ще до багатьох цікавих місць.

До речі, в Хусті можна зупинитися в готелях: "Атлант", "Виноградов", "Карпати" — дві зірки — і "Нарцис" — одна зірка. Ціна — 70-130 грн/добу.

19 серпня 2009р.

Теги: Хуст, замок, фортеця, Ріка, Тиса, туризм, фото

Коментарі

kergudu 2009-08-19 / 18:29:00
"До того ж вас приємно здивує ціна - філіжанка кави в звичайному хустському кафе коштує 3,50-4 грн."



Здаю секрет: У Берегові - в кафе "Намінь", в центрі, півкафи (= дорівнює майже цілій порції) коштує 1.25 грн. Навіть ужгородці лякаються :) А кава справді дуже смачна, еспресо по закарпатські!

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини