Закарпатський скульптор Микола Глеба створив пам'ятник найсильнішому чоловіку планеті

Найміцніший і чи не найважчий для скульптурної роботи матеріал - граніт - обрав 27-річний Микола Глеба для свого задуму. Хлопець, який досі створював скульптури лише з дерева, вирішив створити вічний пам'ятник знаменитому на увесь світ землякові, захопившись його неймовірною силою, унікальною долею, а найбільше - розповідями очевидців про добрий характер, веселу вдачу і любов до рідної землі. Її уродженець закарпатського села Білки Іван Фірцак-Кротон не проміняв на світові столиці чи океанські узбережжя, що вклонялися його величі. Микола Глеба розповів про процес роботи над скульптурою найсильнішого чоловіка ХХ століття.

Закарпатський скульптор Микола Глеба створив пам'ятник найсильнішому чоловіку планеті

— Миколо, як ти прийшов до думки створити гранітний пам’ятник Іванові Фірцаку?

— Просто не увіковічнити його постать було би гріхом. Це наш земляк, силою якого захоплювалися у більшості країн світу, повагу якому висловлювали президенти і королі. Натомість на батьківщині йому навіть пам’ятника не було. Я чув розповіді про Івана Силу (під таким псевдонімом Фірцак виступав із празьким цирком) від власного діда (вони разом працювали на молочарні в селі Кушниця на Іршавщині), а також від багатьох односельчан — чимало старших людей у нашому селі добре пам’ятають Кротона. І ці спогади треба зберегти, щоб молодь не думала, що вражаюча історія Івана Фірцака — це лише легенда. Він насправді володів неймовірною силою і славою.

— Що в розповідях про Кротона захопило тебе найбільше?

— Я добре вивчив його історію — як із розповідей внуків, друзів Івана Фірцака, так і з газет, як-от "Нью-Йорк Таймс" чи інших. Якби я ще й режисерську освіту мав (Микола закінчив Ужгородський коледж мистецтв ім. Ерделі, — Авт.), то і фільм про Кротона відзняв би. Адже живі його друзі, очевидці його виступів, а життєва історія силача перевершила б чимало голлівудських сценаріїв. Про Геракла знімають фільми на основі міфів, а тут ще живі люди, які на власні очі бачили легендарного закарпатського силача. Мабуть, найбільше мені сподобалися свідчення про характер Кротона і його любов до рідного Закарпаття. Причому я переконався у правдивості розповідей, адже поки працював над пам’ятником, до мене приходили люди, які знали Фірцака, і їхні розповіді свідчили про одне й те ж — Кротон наскільки був сильний, настільки й добрий, любив дітей (своїх мав десятеро), був непереможним веселуном. Об’їздивши півсвіту (64 країни), він усе ж повернувся до рідного села, змінивши тисячні глядацькі зали на аудиторію закарпатських клубів культури та сільських майданчиків. До речі, володів 14 мовами.

— Як ти обирав матеріал для пам’ятника? Розкажи, будь ласка, про сам процес роботи, що було найважчим?

— Я одразу вирішив, що матеріал повинен відповідати постаті, тож граніт підходив якнайкраще. Спочатку, не маючи досвіду, я привіз великий шмат каменю з кар’єру, який свого часу підривали, тому камінь мав мікротріщини, і мені підказали, що роботу не варто й починати. Потім тривалий час я шукав кам’яну брилу відповідного розміру, яку врешті знайшов у Хусті восени 2006 року. Для мене працювати над зображенням Кротона було честю, але сама робота — не найприємніша, адже важка і виснажлива, доводилося дихати порохом, виснажуватися фізично. Камінь важко піддавався і було зламано не одне долото, погнуто свердла, загалом камінь переміг понад 50 інструментів. З ними мені допомагав батько, токар 6-го розряду. Найбільша небезпека полягала в тому, аби не відколоти завеликий шматок каменю. Я просив допомоги у Бога і працював з такою внутрішньою впевненістю, ніби робив це все життя. Я задоволений результатом, скульптура має 2,5 м висоти, важить 7,5 тонни. Радію, що вдалося зобразити не лише міць силача, напругу мужнього тіла (адже він зображений при виконанні одного зі своїх коронних номерів), а й доброту його характеру — на обличчі видно усмішку. Ноги силача ніби вгрузли у ґрунт і це символізує його міцну прив’язаність до рідної землі, до якої наче приріс і в житті, і у скульптурі.

— Ескіз пам’ятника ти також готував сам?

— Так, для цього переглядав чимало фотографій, збережених родиною Кротона, вирізки з газет. Я підготував кілька ескізів, а внуки силача обрали саме той, де він згинає серце з залізного обода для колеса. Це один із коронних виступів Івана Фірцака і це не пов’язано з символами сучасної української політики. Кротон ще гнув руками і підкови, це теж сьогодні пов’язали б із сучасною українською партійною символікою, проте це не має значення. Кротон демонстрував у Європі, в Америці неймовірні номери — всю циркову трупу він виносив на манеж на власних плечах, рвав залізні підкови й ланцюги, зубами чи носом тягнув вантажівки, робив фігури з цвяхів (наприклад, обвивав їх навколо пальця), забивав кулаками цвяхи в дубові дошки і витягав назад зубами тощо. До речі, коли глиняний макет пам’ятника побачила 86-річна бабуся, не знаючи, хто це, то сказала: "Точно такий, як Фірцак був". Це була для мене найкраща оцінка схожості.

— Де ти навчився мистецтву скульптури?

— Моя мамка працює з керамікою та художньою вишивкою, тож основи отримав від неї, потім навчався в коледжі мистецтв ім. Ерделі, а пізніше, як і Кротон на початку своєї кар’єри, був заробітчанином. У Празі надивися скульптур і, можна сказати, перейнявся тим духом. Тому вирішив зробити Кротонові пам’ятник. Не знаю, чи ще колись візьмуся за таку справу, хіба якщо чиясь постать так само надихне. У процесі роботи мене консультував мій колишній викладач Василь Роман. А найбільше додавали сил, коли вже геть виснажувався, розповіді людей. 60—70-річні односельчани чи гості нашого села, коли проходили повз територію філії мехзаводу, де я працював над скульптурою, нерідко присідали поряд зі словами "ото був чоловік!" і починалися щирі захоплені розповіді. Тоді поверталися сили і бажання доробити цю справу, щоб залишити пам’ять про таку видатну людину всім його землякам.

— Як "прислужився" у процесі створення пам’ятника Василь Вірастюк?

— Він приїздив на презентацію книжки О. Гавроша про Кротона у Білки і відвідав Кушницю, щоб подивитися на мою роботу. Мені саме не вистачало зображення спини силача, адже на всіх фото він був зображений у профіль чи безпосередньо його обличчя. Вірастюк охоче погодився попозувати для фотографій і саме з його спини я "змальовував" спину для пам’ятника. До речі, коли Василь дізнався про виступи Кротона, то його здивуванню і захопленню просто не було меж, адже сучасні силачі виконують лише дещицю з того, що було під силу закарпатському героєві.

Ганна Тарканій, РІО
17 серпня 2009р.

Теги: Білки, Іван Фірцак, Кротон, скульптура, пам'ятник, Микола Глеба, силач

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини