Закарпатському народному ансамблю "Джерело" - 10 років

Кожен, кому пощастипо побувати на святкуванні ювілею цього прекрасного творчого колективу в с.Худльово Ужгородського району Закарпаття, вочевидь, почував себе як подорожній, який спраглими губами припав до животворної джерельної води. Недаремно ансамбль символічно називається "Джерело". І невипадково він народився саме в Худльові.

Йдеш селом - і не дихаєш, а насолоджуєшся повітрям - чистим, цілющим. А в рідному краї, як відомо, і серце співає. І співає "Джерело" так, що байдужим ніхто не залишається, а в багатьох на очах бринять сльози. Бо пісні - справжні народні перлини, таких не почуєте більше ніде. І велика заслуга в цьому справжніх фанатів художньої самодіяльності Ольги Ніколенко та Віри Сентипал.

А починалося все 10 років тому. Першим художнім керівником ансамблю був Богдан Коштура. Незмінними солістками - Гелена Матейко і Марта Коштура. Дуже скоро "Джерело" стало відоме далеко за межами села.
Нині про нього знають і в області, бо не раз ансамбль виступав на сценах багатьох районів краю, а також в інших містах України. У 1999 році колективу присвоєно звання "Народний".

Скільки теплих слів було сказано на ювілейному святі на адресу худлівських співачок! Заступники начальника управління культури ОДА Іван Канюк, голови РДА Анатолій Салай, голови райради Степан Мацко, директор місцевої школи Мар'яна Немець, начальник відділу культури і туризму РДА Леонтій Ленарт, відомий митець Петро Сокач та інші наголошували на професіоналізмі співачок, на прекрасному репертуарі. Вражає також щирість виконання. Коли запитала Ольгу Ніколенко - керівника Худлівського будинку культури, яка пісня найближча до серця, та відповіла: "Усі любимі, мов діти".

Співачкам вручили грамоти обласної та районної держадміністрацій, районної ради. Було море квітів і подарунків.

За останні роки колектив поповнився молодими учасниками, співають навіть цілими сім'ями: Ольга та Лілія Ніколенко, Мар'яна та Марина Личко, Світлана та Каміла Макухан, Людмила та Світлана Озимок. Надзвичайно приємно, що крім "Джерела" є і "Джерельце". Старші кують юні таланти, отож росте надійна зміна.

Пісні "На худлівському мості", "Піду собі піду", "У зеленій полонині", "Закувала зозуленька", "Стоялам під грушков" та інші відомі не одному поколінню худлівчан. Недаремно заслужений працівник культури України Єлизавета Сівак вручила подарунки матерям Ольги Ніколенко та Віри Сентипал за те, що вони зберегли в серці стародавні, маловідомі пісні й передали їх своїм донькам. Подарунки символічні -ікони: хай береже Бог матерів, а разом з ними народну творчість.

Щиро подякував співачкам сільський голова Владислав Трембецький, підкресливши, що ансамбль - гордість села. Участь в ансамблі "Джерело" всім його членам приносить насолоду, про що й говорили на святі і колишні, і теперішні співачки.

Ювілейна концертна програма була надзвичайно цікавою. Виступали і гості - відома скрипалька Леся Дубенко та комедійний дует: Мирослава Митровка та Віталій Товт. Юлія Тимошенко устами Миросі Митровки навіть пообіцяла включити фінансування "Джерела" у державний бюджет.

Сторінку за сторінкою гортали історію "Джерела" ведучі свята - активні учасники сільської художньої самодіяльності брати Олександр та Іван Федаш. Вони розповіли, які цікаві дійства організовує "Джерело". їх не раз показували і по телебаченню. Нині без "Джерела" не обходиться жодне районне чи обласне свято. І це радує. Колектив має свого постійного спонсора - клуб-кафе "Відпочинок" Володимира Ніколенка. Він, до речі, є і художнім керівником Худлівського будинку культури.

Творчі плани? Найперше, втретє підтвердити звання "Народний". А найголовніше колектив уже має: власне творче обличчя, свою оригінальну манеру виконання. Попереду - нові пошуки. Побажаємо ж "Джерелу" не притомитися, сонячно на світ дивитися, пісні і далі любити, бути щедрими на теплі слова й усмішки.

Марія Підгорна,Ужгородський район,
17 серпня 2009р.

Теги: Ужгородський район, Худльово, ансамбль, "Джерела", пісні

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини