Закарпаття: Громадські роботи - шлях до працевлаштування

Відомо, що загальнодержавні оплачувані громадські роботи мають суспільно корисну спрямованість, відповідають потребам держави, виходячи з її соціально-економічних пріоритетів. До них залучаються особи, зареєстровані в державній службі зайнятості як безробітні, за умови, що такі роботи є для них підходящими.

Закарпаття: Громадські роботи - шлях до працевлаштування

Громадські роботи виконуються за строковими трудовими договорами, укладеними з підприємствами, які визначені виконавцями робіт, на об'єктах у сфері будівництва та реконструкції (модернізації) спортивної, транспортної, медичної, туристичної і телекомунікаційної інфраструктури, у тому числі на об'єктах, пов'язаних з підготовкою та проведенням в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.

Розпорядники бюджетних коштів, що є замовниками робіт на об'єктах, протягом десяти робочих днів після визначення в установленому порядку підприємства-виконавця інформують обласну держадміністрацію про місцезнаходження об'єкта, строки виконання і види робіт та підприємство-виконавця.

На виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 17.06.2009 року  №610 „Про затвердження Порядку організації загальнодержавних оплачуваних громадських робіт” відповідно до статті 23-1 Закону України "Про зайнятість населення" та з метою зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення в обласній державній адміністрації відбулася нарада з питань організації оплачуваних громадських робіт.

На нараді зазначалося, що підприємство-виконавець подає інформацію про потребу в працівниках центру зайнятості за місцем його реєстрації як платника страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття або за місцем виконання громадських робіт у разі, коли роботи проводяться не за місцем його реєстрації як платника зазначених внесків.

Центри зайнятості в межах компетенції вживають заходів для укомплектування підприємств-виконавців працівниками (у разі потреби здійснюють професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації безробітних).

Підприємство-виконавець для укомплектування робочих місць першочергово залучає осіб, зареєстрованих у державній службі зайнятості як безробітні.

Оплата праці осіб, зайнятих на громадських роботах, здійснюється за фактично виконану роботу відповідно до законодавства.

Відповідно до даних Головного фінансового управління ОДА, у 2009 році планується організація загальнодержавних оплачуваних громадських робіт на двох об’єктах:

-Закарпатський обласний кардіологічний диспансер (м. Ужгород), з 06.07.09 року до 08.09.09 року, виконавець ПП "Беркут" (реконструкція третього пускового комплексу);

-Районна лікарня (АГК) (м. Рахів), виконавець ПМП "Портал" (будівельно-монтажні роботи).

Відповідно до обласної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, у Закарпатській області передбачено будівництво, реконструкція, ремонт за європейськими стандартами 6,5 кілометрів автомобільних доріг загального користування (міжміське сполучення):

-реконструкція, здійснення заходів із забезпечення безпеки дорожнього руху 1.5 кілометрів дороги М-06 Київ-Чоп;

-будівництво, капітальний ремонт покриття, поточний ремонт 5 кілометрів дороги Р-54 Мукачево-Берегово контрольно-пропускний пункт "Лужанка".

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 13.05.2009 року №544-р, затверджено перелік об’єктів, що фінансуються у 2009 році за рахунок коштів Стабілізаційного фонду, передбачених для реалізації інвестиційних проектів соціально-економічного розвитку регіонів. Серед цих об’єктів є хірургічний корпус обласної клінічної лікарні на 150 ліжок (м. Ужгород), який підпадає під критерії об’єктів, визначених Порядком.

Станом на 11.08.09 року на обліку обласної служби зайнятості у пошуках роботи перебуває більш, як 18 тис. громадян. З них більш як 10 тис. – це кваліфіковані робітничі кадри, більш, як 3 тис. – службовці, з яких 118 кваліфіковані інженерні кадри, які не мають змоги працевлаштуватися у зв’язку із зменшенням попиту на ринку праці на таких фахівців, спричинених світовою фінансовою кризою. Вони є потенційними претендентами на участь у загальнодержавних оплачуваних громадських роботах. 

За підсумками обговорення учасниками наради для організації загальнодержавних оплачуваних громадських робіт на вищевказаних об’єктах запропоновано прийняти розпорядження голови ОДА відповідно до вимог зазначених Постановою Кабінету Міністрів України.

Крім того, у зв’язку з тим, що Мінфін  з 11 серпня 2009 року розпочинає розгляд пропозицій центральних  та місцевих органів виконавчої влади до проекту Державного бюджету на 2010 рік, пропонується розглянути питання з визначення переліку об'єктів, на яких можуть бути організовані загальнодержавні оплачувані громадські роботи у 2010 році та обсяги коштів на ці цілі, що передбачені у проекті Державного бюджету на 2010 рік (бюджетні запити на 2010 рік).

Прийняття запропонованого проекту розпорядження голови облдержадміністрації сприятиме працевлаштуванню незайнятого населення краю, особливо молоді.

Петро Фолтин,
начальник відділу організації надання послуг роботодавцям
обласного центру зайнятості

14 серпня 2009р.

Теги: Ужгород, зайнятість, населення, безробіття, ринок праці, оплачувані громадські роботи

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини