РЕЙДЕРСТВО В ЗАКОНІ

Правоохоронні органи тиснуть на обласні підприємства з газопостачання, аби передати контроль над ними третім «швейцарським» особам.

РЕЙДЕРСТВО В ЗАКОНІКАРА ЗА БЛАГО

Події, що розгортаються навколо шести облгазів (переважно Західний регіон), можуть призвести до знищення вітчизняної системи газопостачання і втрати контролю держави над стратегічними об’єктами. Формальним приводом для створення кризової ситуації стало повідомлення ДК «Газ України» НАК «Нафтогаз України», в якому офіційно повідомляється, шо з 1 січня 2007 року призупиняється дія договору з оренди «Волиньгаз», «Закарпатгаз», «Івано-Франківськгаз», «Львівгаз», «Чернівцігаз» і «Чернігівгаз». Причина — нібито незадовільна господарська діяльність, фінансові зловживання і, що найбільш цікаво, незаконна газифікація населених пунктів у цих регіонах.

Відразу на згадані облгази навалюється шквал тотожних запитів і перевірок від регіональних управлінь прокуратури, УБОЗу МВС та СБУ.

Так, зокрема, 7 грудня на ВАТ «Закарпатгаз» прибули працівники Управління боротьби з організованою злочинністю в Закарпатській області та прокуратури області, які, не пред'являючи керівництву підприємства жодних документів, увірвалися до адмінприміщення товариства. Ізолювали працівників у актовій залі, побили виконувача обов'язки голови правління Юрія Русина, та, не допускаючи адвоката, проводять незаконний обшук і вилучають всі документи.

КРУ НЕ АВТОРИТЕТ. БУЛА Б ЛЮДИНА — СТАТТЮ ЗНАЙДЕМО

Подібні «акції» проходять і в інших облгазах. Що шукають? Правоохоронні органи намагаються «знайти» порушення в роботі газопостачальних підприємств щодо будівництва газопроводів, котрі проводилися на замовлення ДК «Укртрансгаз» відповідно до укладених договорів за рахунок дебіторської заборгованості газопостачальників.

Добру справу — газифікацію сіл — захисники закону характеризують, як грубе порушення. При цьому ігнорують результати комплексної перевірки Контрольно-ревізійних управлінь фінансово-господарської діяльності всіх вказаних газопостачальних компаній, про що складено відповідні акти з обсягами виконаних робіт кожним із облгазів. Обгрунтованість проведених робіт засвідчують і висновки Волинського відділення Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз (від 24. 11. 2006 року). Крім того, всі роботи з будівництва газопроводів у даному регіоні відповідають проектно-кошторисній та дозвільній документації, актами приймання підтверджується також обсяг використаних коштів та виконаних робіт. І, до речі, газопроводи існують реально, а не віртуально.

За результатами «ретельної перевірки» правохоронцями посадових осіб ВАТ «Закарпатгаз», «Львівгаз», «Чернівцігаз», «Волиньгаз» відкрито кримінальні справи. Тут переконані, що все це є системним тиском на підприємства та їх керівництво, аби перебирати контроль та вплив над облгазами.
«Швейцарська тінь» над нашою трубою

Аби зрозуміти, в чому суть проблеми, треба повернутися до переговорного поцесу нинішнього уряду щодо ціни на газ з Росією. Маємо 130 доларів за тисячу кубів (2007 рік) на нашому кордоні.

Питання в тому, що пообіцяла нова урядова влада за такі преференції. На переконання і висновки голови правління ВАТ «Львівгаз» Василя Марчука, які він зробив з виступів міністра палива та енергетики України, йдеться про приватизацію газорозподільної мережі. Міністр у ЗМІ сказав, що 130 доларів були забезпечені завдяки низці впливових аргументів, які не мають політичного відтінку.

Ми знаємо, що посередником у постачанні газу до України є один монополіст — «Росукрененго». Фірма зареєстрована у Швейцарії, засновниками її є Газпром Росії (50 відсотків) і приватні особи з України, наближені до «антикризової» коаліції. Водночас, на думку експертів, цього посередника повністю контролює російська сторона.

Так от, усі події навколо західних обленерго розпочалися після їхньої відмови на відчуження акцій відкритих товариств на користь ТОВ «Росукренерго»... Саме розподільні та підвідні газопроводи є тією часткою газотранспортної системи, що забезпечує постачання та транспортування природного газу безпосередньо до споживача, містком до «живих» коштів і впливу на цінову політику.

Такий «бєспрєдєл» з боку урядових газових магнатів не може не викликати обурення. Фракція «Наша Україна» в парламенті виступила із заявою, в якій ідеться, що саме з подачі Мінпаливенерго газопостачальні компанії заганяють у боргову яму і піддають рейдерському тиску. Робиться спроба скупити цi підприємства підставними особами і виведення їх з-під державного контролю.

Події, що відбуваються навколо підприємств з газопостачання, змусили 14-15 грудня 2006 року в Києві провести акції протесту працівників згаданих шести газопостачальних підприємств, проти яких чиниться планомірний тиск з боку силових структур держави. Працівники вимагали від Кабінету Міністрів, Міністерства палива та енергетики, Генеральної прокуратури, НАК «Нафтогаз України» припинити тиск на їхнi підприємства та звернути увагу на ситуацію перших осіб держави, оскільки стурбовані своїм майбутнім і майбутнім своїх родин i дітей.

Адже страждатимуть від «бєспрєдєлу» «Росукренерго» не тільки державні інтереси, але й прості громадяни. В першу чергу практично 20 тис. працівників вказаних облгазів, які втратять роботу і засоби до існування, через те, що НАК «Нафтогаз України» збирається розірвати угоди на використання газорозподільчих систем з їхніми підприємствами. Страждатимуть і прості громадяни — оскільки досі не відомо, хто проводитиме безперервний огляд газорозподільної мережі, хто візьме на себе функції обслуговування абонентів, контролю за розрахунками за спожитий газ і, зрештою, хто буде виїжджати на аварійні виклики, що надходять на телефон «04».
"Україна молода"
19 грудня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини