Альтернативні види енергії стають доступними закарпатцям

Відбулося засідання Ужгородського прес-клубу на тему: "Як в Ужгороді можна зекономити на енергії".

Альтернативні види енергії стають доступними закарпатцям

Йшлося про можливості використання альтернативних джерел енергії, представлених на міжрегіональній виставці, яка відбулася на площі перед Закарпатським облмуздрамтеатром минулими вихідним у рамках проекту HU0013/NA/02 „Тиждень зеленої енергії”, що здійснюється  в рамках програми Розвиток транскордонного співробітництва в угорсько-українському прикордонному регіоні, за підтримки Норвезького фінансового механізму.

"Наша область не може похвалитися нафтовим чи газовим багатством, проте вона надзвичайно багата на нетрадиційні джерела енергії і це слід використовувати", — зауважив президент Фонду розвитку транскордонного співробітництва та спеціальних економічних зон Іван Устич.
 
Він також зауважив, що усі традиційні джерела енергії дорожчають. Тому все більш актуальними стають альтернативні джерела енергії, доступ до інформації про використання яких має на меті забезпечити проект "Тиждень зеленої енергії", що реалізовується на Закарпатті та у Саболч-Сатмарської області Угорщини. Цей проект здійснюють з українського боку – Фонд розвитку транскордонного співробітництва та спеціальних економічних зон,  з угорського – некомерційне товариство "Біо-Сіл" у рамках програми Розвиток транскордонного співробітництва в угорсько-українському прикордонному регіоні за підтримки Норвезького фінансового механізму.
 
Проект передбачає інформування громадян та органи влади про альтернативні джерела енергії та енергозбереження, навчання з цих питань, проведення конференцій, семінарів, а найголовніше — двох міжрегіональних виставок в Угорщині та Україні. Виставки презентують усі наявні технології цих двох країн з використання усіх видів енергії (сонця, води, вітру, біомаси тощо).
 
"Альтернативні джерела енергії стануть запорукою саме місцевого розвитку, — переконаний президент Фонду розвитку транскордонного співробітництва та спеціальних економічних зон Іван Устич, — оскільки вони покликані забезпечувати регіони і потреби населення".

"Ідеалом" вважається  австрійське місто Гюссінг (10 тисяч населення), яке сьогодні повністю забезпечує себе місцевими альтернативними видами енергії — від сонячної до біомаси. Загалом 35 % енергії, яка споживає Австрія — з альтернативних джерел. В Україні ця цифра ледве сягає 3 %.
 
На Закарпатті одиниці мешканців з приватного сектору вже почали користуватися можливостями альтернативних джерел енергії. У комунальній сфері вони поки узагалі не задіяні. Для квартир натомість особливо актуальними є технології енергозбереження.
Відвідувачі виставки в Ужгороді змогли побачити, які технології вже сьогодні можна застосувати, дізналися про їхню ефективність, можливість зекономити. Головне, мешканці могли переконатися, що ці довгоочікувані економні технології вже є доступними.

Гейза Мадаі, керівник угорського некомерційного товариства "Біо-Сіл" розповів, що у Європі держава йде на зустріч людям при встановленні приладів для використання "зеленої" енергії (екологічно безпечної енергії сонця, води, вітру біомаси тощо), діють програми із надання відповідної допомоги. В Україні таких програм поки нема. Навпаки, потужне лобі реалізаторів нафтопродуктів протистоїть прийняттю законів про застосування поновлюваних видів енергії.
 

11 серпня 2009р.

Теги: альтернативний, Ужгород, виставка, Угорщина, транскордонний

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини