Закарпаття: У Коритнянах є "гніздо", що родичає всіх

Найдовша в селі Коритняни Ужгородського району - вулиця Духновича, як і пам'ять закарпатців про свого будителя. До неї кріпляться більш куці артерії, а вона йде аж до початку Часлівців. Навкруг чисто й привітно. Приватник викупив "совковий" магазин, у який справно довозить найнеобхідніші товари, які замовляють односельці. Два однакові бузкові автобуси "Богдан" і один "ПАЗ" возять жвавий народ за маршрутом Ужгород - Минай - Розівка - Кінчені - Коритняни - Часлівці.

Закарпаття: У Коритнянах є "гніздо", що родичає всіх

В Ужгород зазвичай їздять на "п'яний" базар продавати молоко, копчене сало і поживні домашні рослини. Городи ж у всіх родючі, а корови не лінуються поїдати соковиту траву.

На рівній асфальтівці першим здибуємо заклопотаного сімейного лікаря Миколу Бойчука. Він і веде нас до амбулаторії, що в одній двоповерховій оселі з дитячим садком. Перед нею прив'язаний бичок, що підкреслює "сільськість" медичного закладу. Повна назва останнього - амбулаторія загальної практики сімейної медицини. Підпорядкована вона Ужгородському районному відділу охорони здоров'я.

Заклад справляє приємне враження чистотою і доглянутістю . М.Бойчук демонструє належно обладнану маніпуляційну, де роблять селянам приписані ін'єкції, надають першу медичну допомогу, а також невідкладну поміч при інфарктах, важких травмах тощо. На найнеобхідніші медикаменти виділили гроші з бюджету, але дещо людям доводиться і доносити в разі потреби зі свого. Є добротні кардіограф, стерилізатор.

Головний лікар Вікторія Ганич та сімейна медсестра Марія Доринець демонструють відмінний кабінет здорової дитини. Говорять, що малюки люблять свого сімейного фельдшера Михайла Данка. Навіть малюнки для нього приносять. З останніх — зображення амбулаторії та карети "швидкої допомоги". А пан Данко, крім основної роботи, любить квіти. І в своєму кабінеті виростив такі, що й заповідник деякий позаздрить.

— Кілька місяців тому, — каже Вікторія Ганич, — з райдержадміністрації виділили нам комп'ютер і факс, бо телефон зберігся ще зі старої амбулаторії. А привітний денний стаціонар на три ліжка обслуговує наша Марія Доринець. Кожний другий четвер місяця приїжджає до пацієнток Лариса Крихтяк — гінеколог, котра обслуговує цю дільницю.

Маленька скромна кухня, аби з'їсти бутерброд і наколотити кави. В недалекому майбутньому (меблі для.цього вже привезені) тут буде працювати аптечний пункт, адже його немає наразі ні в Коритнянах, ні в Часлівцях, ні в Кінчеші. Тому головний лікар і домагається найшвидшої презентації нової фармацевтичної інституції для народу.

— Лабораторія, — зазначає поважний М.Бойчук, — хоча й дістали вже центрифугу, ще не відкривається. Не вистачає фінансування. На жаль, трохи і з каналізацією негаразд. Коли йдуть дощі — витікає з кранів зайва вулична вода. Та й руки, якщо чесно, часто мити не рекомендується.

Другий термін працює голова Коритнянської сільської ради Іван Вайда.

— Скажу вам, — говорить Анатолій Монашенко з Кінчеша, — що він справжній ґазда в підшефних селах. Та й медичному закладу допомагає всім. Майже дві тисячі чоловік живе в нас. І не думаю, що знайшовся б той, хто не погодився зі мною. Села доглянуті. Тому погана екологія не є причиною різних хвороб. Цукровий діабет, гіпертонія, хронічні гастрити є скрізь. І ми — не виняток.

Головний лікар у Коритнянах живе і працює з 2005 року. Родом із Ужгорода. Вважає, що сімейна медицина — не заморська новинка, на селі вона й так була здавна. Медпрацівники звикли обслуговувати і знати все населення з його проблемами. Медиків, як і годиться, запросять у серпні на День села, не забувають на різні заходи кликати в школу, дитячий садок. Свої вони - та й квит! Хоча розслаблятися не доводиться. Приклад цьому — молодий і поривний Микола Якович Бойчук. Три роки віддається тут роботі після медфаку Ужгородського національного. Але щоб елементарно вижити, мусить додатково працювати в Чопі й Ратівцях. Сподівається, що збільшить його та колег потенційні медичні можливості виділення РДА якогось транспорту. Про це на виборах лунають обіцянки майже чотири роки, але "воза" все нема. Сімейна амбулаторія в Часлівцях уже дістала "Славуту", а Коритнянам хоч би підлітковий скутер. Навіть діти з двох українських та однієї угорської групи сусіднього дитсадка співчувають забіганим лікарям. Часлівське лінійно-виробниче управління магістральних газопроводів допомогло амбулаторії сучасними панелями. Заклад набрав європейського вигляду. Рада цьому єдина представниця молодшого медичного персоналу Софія Юріївна Боклаг, яку називають у повсякденні Зоєчкою. їй під п'ятдесят років. Прижилися з чоловіком у Коритнянах, хоча приїхали зі Львівщини. Але тутешні місця причарували. Назавжди!

Василь Зубач
10 серпня 2009р.

Теги: Ужгород, Коритняни, амбулаторія, сімейний лікар, сімена медицина, здоров'я

Коментарі

Iван 2017-02-01 / 11:57:16
Читаючи коментар вiд Капи ,яка неправдиво,брихливо принизила сiмейну медсестру Доринець Марiю Емерихiвну шкодую ,що такi люди живуть i працюють з нами!!!

Жителi села 2017-02-01 / 11:29:47
З якою ненавистю i злiстю треба ставится до людини,щоб принизити ii честь i гiднicть Капо.За свiй неправдивий коментар треба вiдповiдати перед Богом i людьми!

яна 2015-11-02 / 11:06:50
а що хотів Василь сказати цією статтею,не зрозуміло,взагалі...

читач 2009-08-10 / 18:25:00
Тільки заголовок прочитав і зразу зрозумів, що це Зубач. Вася так пише, що йой-йой.

Капа 2009-08-10 / 12:20:00
Вася Зубач! Шо ти гониш?! Марія Доринець, медсестра, яку ти згадуєш, працюючи на повну ставку, вже в 11.00 пяна лежить вдома. Або на базарі парадичками торгує. То будь розумним, коли підносиш цю бездарь!!!

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини