Закарпаття: З початку року прокурорами на захист прав дітей порушено 51 кримінальну справу

Захист прав та свобод неповнолітніх визначено пріоритетним напрямом прокурорської діяльності. Результати роботи органів прокуратури області протягом І півріччя 2009 року засвідчили, що увагою прокурорів охоплено весь комплекс питань, пов'язаних із захистом прав дітей. Професійна та цілеспрямована організація роботи у цій сфері позитивно позначилась на проведенні актуальних прокурорських перевірок, забезпечено вчасне прокурорське реагування та поновлення прав дітей.

Закарпаття: З початку року прокурорами на захист прав дітей порушено 51 кримінальну справу

За інформацією старшого помічника прокурора області з питань захисту прав і свобод неповнолітніх Наталії КУЗАН, з початку року за результатами перевірок порушено 51 кримінальну справу, внесено 133 приписів і подань, принесено 74 протести. За ініціативи прокурорів до відповідальності притягнуто 202 посадові особи. За втручання прокурорів відшкодовано 347 тис. грн., поновлено права 2872 неповнолітнім.

Проведені актуальні перевірки з питань додержання вимог Закону України „Про охорону дитинства” у інтернатних закладах області. На усунення виявлених порушень прокуратурою області заступнику голови облдержадміністрації внесене подання, за результатами розгляду якого 9 посадових осіб інтернатних закладів притягнуті до дисциплінарної відповідальності.

Від злочинів у поточному році потерпіло вже 156 дітей. На обліку в відділах кримінальної міліції у справах дітей перебуває 667 неблагополучних сімей, в яких проживає 1112 дітей. Водночас діяльність органів державної системи профілактики щодо виявлення таких сімей та вилучення дітей з негативного оточення залишається недостатньою.
 
У ході перевірок додержання законодавства про охорону дитинства виявлено та припинено злочинні дії батьків, які використовували малолітніх дітей для заняття жебрацтвом чи примушували до жебракування, злісно не виконували обов’язки щодо їх виховання та утримання. Відносно таких батьків порушено 46 кримінальних справ. За сприянням прокурорів із несприятливого оточення вилучено майже 30 дітей.

Однією з передумов вчинення неповнолітніми правопорушень залишається їх незайнятість. У поточному році третина злочинів вчинена підлітками, які ніде не вчились і не працювали. Водночас, внаслідок відсутності належного контролю відповідних органів роботодавцями допускаються численні порушення трудових прав та гарантій неповнолітніх працівників. Всупереч вимогам Кодексу Законів про працю України підлітки нерідко працюють без укладення трудових угод, проведення медичних оглядів, їм не гарантується охорона праці, виплата заробітної плати, передбачені законом умови, режим праці та відпочинку.

З огляду на те, що проблема дитячого травматизму набуває з кожним роком все більш небезпечних обрисів, органами прокуратури проведені перевірки з питань додержання навчальними закладами прав дітей на безпечні та нешкідливі умови для навчання і виховання, забезпечення яких покладається на власника та керівника навчального закладу.

У ході цієї перевірки прокурорами м. Мукачево, Великоберезнянського, Іршавського, Тячівського районів та Берегівським міжрайонним прокурором встановлені факти укриття травмування учнів під час навчального процесу, неналежне ведення обліку таких випадків.

Прокурорами систематично проводяться перевірки з питань захисту прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
 
Так, прокурор Іршавського району порушив кримінальну справу стосовно гр. Р. за ознаками ст.167 КК України (зловживання опікунськими правами),  яка будучи опікуном трьох неповнолітніх дітей, не виконувала покладені на неї обов’язки, а одержані на дітей кошти, витрачала на власні потреби, чим завдала дітям збитків на загальну суму понад 12 тис. грн. Справа знаходиться на розгляді в суді.
 
Продовжують порушуватись права дітей-студентів, на своєчасну та в повному обсязі виплату стипендії. На такі порушення відповідно відреагували прокурори районів, де виявлялися такі випадки.
 
Мали місце в області порушення вимог Закону України „Про охорону дитинства” та Постанови КМУ „Про затвердження порядку надання одноразової допомоги дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування після досягнення 18-річного віку”. За документами прокурорського реагування прокурорів Виноградівського та Рахівського районів поновлені права 8-ми дітям, яким виплачено одноразову допомогу на суму понад 12 тис.грн.

Про це "Закарпаття online" повідомили в прес-службі прокуратури Закарпатської області.

05 серпня 2009р.

Теги: прокуратура, права дітей, кримінальний, неповнолітній

НОВИНИ: Кримінал

22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 12
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 5
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
» Всі новини