Закарпатська "Свобода" вимагає притягти до кримінальної відповідальності ректора Ужгородського університету

Закарпатська обласна організація Всеукраїнського об'єднання "Свобода" звернулася в Генеральну прокуратуру України та Міністерство освіти України з вимогою звільнити з посади та притягти до кримінальної відповідальності ректора Ужгородського національного університету Миколу Вегеша.

Закарпатська "Свобода" вимагає притягти до кримінальної відповідальності ректора Ужгородського університету

 Про це "Закарпаття online" повідомили у прес-службі політсили.

За інформацією "Свободи", М.Вегеш починаючи з 2005 року встановлював для абітурієнтів під час вступу привілеї та дискримінаційні обмеження за мовною ознакою й етнічним походженням. Зокрема, ректор Ужгородського університету незаконно зараховував угорськомовних абітурієнтів не за результатами вступних іспитів, а за етнічною ознакою, тоді як ані у "Правилах прийому в Ужгородський національний університет", ані в наданих Міністерством освіти і науки України "Обсягах державного замовлення" в 2005-2008 роках етнічні привілеї для угорської меншини та дискримінаційні обмеження для інших жодним чином не приписані.

Подібна практика грубо суперечить статті 24 Конституції України, яка гарантує громадянам рівні конституційні права та свободи й забороняє привілеї та обмеження за ознаками раси, кольору шкіри, політичними, релігійними й іншими переконаннями, статтю, етнічним і соціальним походженням, майновим становищем, місцепроживанням, за мовною чи іншими ознаками, підкреслили в закарпатській "Свободі".

У зв'язку з цим представники Всеукраїнського об'єднання вимагають негайно вжити рішучих заходів щодо припинення протиправної діяльності в Ужгородському національному університеті, звільнити з посади та притягти до кримінальної відповідальності ректора Ужгородського національного університету М.Вегеша, скасувати привілеї у вступній кампанії для представників угорської меншини та дискримінаційні обмеження для українців.

05 серпня 2009р.

Теги: "Свобода", Вегеш, ректор, УжНУ, кримінальний, відповідальність

Коментарі

Юрий 2009-09-01 / 14:09:00
Останні два коментарі Istvan дають достатню уяву про його рівень інтелекту, аргументації та культуру. Коментарі зайві. Доцільність збереження своїх привілеїв для таких понад усе

Istvan 2009-08-17 / 17:32:00
Почему Владимир Фенич воюет против УжНУ?

Демократический союз венгров Украины обеспокоен ситуацией, сложившейся на природно-гуманитарном факультете УжНУ.



Им непонятно, почему некоторые преподаватели вместо того, чтобы радоваться развитию старейшего вуза нашего края, воюют с венгерскими студентами и даже с собственным ректором.



Дело в том, что закарпатская "Свобода" обвиняет ректора Николая Вегеша в том, что с 2005 года он устанавливал для абитуриентов при поступлении привилегии и дискриминационные ограничения по языковому признаку и этническому происхождению. Якобы ректор Ужгородского университета незаконно зачислял венгро-язычных абитуриентов не по результатам вступительных экзаменов, а по этническому признаку. Союз венгров решительно отвергает любые попытки, направленные на раздувание межнациональной вражды и межнациональных конфликтов.



В то же время некоторые деятели науки прибегают именно к этому, хвастаясь украинским корнями - когда им выгодно. Об этом делится журналистка Анита Федак:



"На начальном этапе нашего знакомства" искренний интернационалист и социал-демократ (о) "Владимир Фенич говорил: «Моего деда звали, как венгерского короля ... » Первое мое знакомство с Владимиром Феничем, деканом исторического факультета УжНУ, совпало с открытием в октябре 2005 года новой кафедры истории Венгрии и евроинтеграции, которую тогда возглавил известный киевский профессор с закарпатскими корнями Степан Виднянский. По манере поведения Фенича четко было видно: плывет лакомый кусок, ведь Венгрия берет на себя всю организационную работу и финансовое обеспечение по обустройству исторического факультета. Отпадает необходимость заботиться о мебели, ремонте в аудиториях и т.п., и можно сосредоточиться на карьерных вопросах и начать завоевание кафедры.



Декан в своей натуре интересный человек. По Орвеллу его можно назвать хамелеоном: для достижения своей цели он начал искать свое венгерское корни. А выходец из Виноградовщины, из бывшего венгерского комитета высказывается о нас, мадьярах, как о родных: «кормилица моя носит венгерское имя, а моего деда звали, как венгерского короля». В 2006 году достиг цели, стал зав. кафедрой истории Венгрии и евроинтеграции УжНУ, которую через несколько недель уже планировал реорганизовать. Спрашивается, почему? Ведь в новом корпусе венгерская сторона полностью выполнила взятое на себя финансовое и организационное обеспечение обустройства факультета и передала по акту УжНУ оборудованные помещения не только для одного, а для трех факультетов. Не отказывался декан от значительной материальной помощи от венгров, однако это скромно умалчивает - стипендии на ежегодную бесплатную стажировку в библиотеках и архивах Венгрии (интересно знать, что там исследовал и против кого - Авт.) ...?



Любил господин Фенич и докладывать о достижениях кафедры истории Венгрии и Евроинтеграции по требованию смешанной украинско-венгерской комиссии.



Тем временем венгерская сторона в дальнейшем поддерживает Ужгородский национальный университет: вновь берет на себя финансовые и организационные затраты для открытия гуманитарно-природоведческого факультета. Но здесь выгоды для декана уже нет. И здесь Владимир Фенич меняет свою позицию, как хамелеон.



В сентябре 2008 года одновременно с пребыванием президента Венгрии Ласло Шойома в Закарпатье в одном из местных интернет-изданий он публикует свою первую антивенгерскую статью, резко критикуя саму Венгрию, украинско-венгерские межправительственные соглашения и венгерские общественные организации на Закарпатье. В построенном на фальсификации и лжи материале, что для Фенича часто характерно, например, указано, что украинцы, которые проживают на территории Венгрии не имеют такие права, как, например, венгры в Украине. И никакого паритета между ними нет. Потому что в Украине есть около ста венгерских школ, есть льготы при поступлении в УжНУ. А в Венгрии для украинцев ничего нет (заметим, что такие льготы на Украине предусмотрены для всех национальных меньшинств, а в Евросоюзе это является нормой). Для меня непонятно, как историк по специальности позволяет себе такие утверждения. Или, может, он просто неосведомлен в этих делах?



Если историку-фальсификатору факты об украинцах в Венгрии не известны, рада буду поделиться информацией. Хотя я не историк по специальности и профессии, а просто журналистка, которая не упоминает венгерское имя своего деда, когда политическая ситуация того требует. Просто преданного своему корню и памяти своего прадеда, «случайно» тоже историка Тиводара Легоцкого.



(Анита Федак)

Istvan 2009-08-17 / 17:30:00
ВО Свобода: ДУРАК!!!!!!

ember 2009-08-14 / 10:39:00
ЗА'ЯВА



Президії Демократичної спілки Угорців України

з приводу нападів на природничо-гуманітарний факультет УжНУ



Президія Демократичної спілки угорців України зтурбована серією нападів на природничо-гуманітарний факультет УжНУ. Вважає незрозумілим, що деякі викладачі університету замість того, щоб радуватись тому, як розвивається та розширюється найстаріший ВУЗ нашого крає - воюють з угорськими студентами та навіть з власним ректором.

Президія ДСУУ з обурення констатує, що використовуючи ображеність та жагу до кар'єри доцента Володимира Фенина та професора Романа Офіцинського, націоналістичні організації відкрили широкий наступ, спрямований на дискредитацію цього новоствореного факультету.

Президія Демократичної спілки угоців України твердо підтримує природничо-гуманітарний факультет, студентів, які там навчаються, а також керівництво УжНУ. Рішуче відкидає любі спроби, спрямовані на роздмухування міжнаціональної ворожнечі, міжнаціональний конфліктів.



Ірина 2009-08-12 / 10:10:00
Ну дуже "свобідна" маячня. "Свобода" роперезалася. Та що з хворої голови візьмеш...

1111 2009-08-09 / 11:21:00
бідні на розум

Юрий 2009-08-07 / 11:49:00
Москалі дбайливо зробили із Росії найкорумпованішу країну в світі і тут продовжують руками водити і ради-поради давати. Це ж бо Країна Рад

предок 2009-08-05 / 22:58:00
А может им уйти за перевал и НИКОГДА оттуда не показываться. Вимагае!!! Есть преступление предусмотренное нормами уголовного кодекса- тогда пожалуйста, пол страны сядет. А если нет, то и гавкать нечего.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини