Закарпаття: Чи зростуть тарифи на пасажирські перевезення?

Місяць тому відбулося засідання обласної міжвідомчої комісії з цінових питань, на якому розглядали питання тарифів на перевезення пасажирів автобусами, що працюють у звичайному режимі руху, у приміському та міжміському внутрішньообласному сполученні. Комісія ухвалила рішення пропонувати обласній держадміністрації підвищити тарифи на перевезення. З цього приводу ми звернулись за коментарем до заступника голови Закарпатської облдержадміністрації Віктора Лукечі.

Закарпаття: Чи зростуть тарифи на пасажирські перевезення?

– Вікторе Івановичу, то наскільки планується збільшити вартість проїзду?

– Закарпатська обласна асоціація автомобільних перевізників "Закарпатавтотранс" запропонувала тарифи на рівні 22 і 24 копійки на приміські і міжміські перевезення відповідно. Наразі облдержадміністрація розглядає вартість проїзду пасажирів в автобусах, які працюють у звичайному режимі руху, приміського сполучення становитиме 20 копійок за 1 км та 22 копійки – на міжміському маршруті внутрішньообласного сполучення. Таким чином на приміському сполученні тарифи зростуть на 2 копійки, на міжміському внутрішньообласному – на 4 копійки в розрахунку на кілометр відстані.

– З чим пов’язане таке підвищення?

– Вдатися до таких непопулярних кроків нас змушує реальна ситуація на ринку перевезень. Я би її охарактеризував як критичну. На сьогодні вартість квитка не покриває собівартості  перевезень. Якщо проаналізувати цінову ситуацію на ринку перевезень, то побачимо, що із 2005-го по 2008 рік тарифи зросли на 8 копійок (щороку вони поступово дорожчали на 2-3 копійки). Востаннє тарифи підвищувались у червні 2008 року, і на сьогодні становлять 0,18 гривні за 1 км проїзду пасажира і на приміському, і на міжміському внутрішньообласному сполученні. Коли приймався цей тариф, бензин коштував 5,35 грн. за літр, газ (метан) – 2,75 грн./куб. м, а дизельне пальне – 5,75 грн./л. Відтоді бензин марки А-80 подорожчав майже на 12 відсотків, газ – на 34,5 відсотка. У півтора раза зросли витрати на мастила і в 1,4 раза – подорожчали шини. На 20 відсотків зросла і мінімальна заробітна плата. А це, як відомо, основні складові собівартості перевезень.

Як відомо, перевезенням пасажирів у нас займаються приватні структури. Ми поставили перед ними жорсткі вимоги щодо дотримання правил безпеки та якості надання послуг. Цього, зрозуміло, можна досягти тільки за рахунок оновлення транспортного парку, що неможливе без вкладання значних коштів. Позаминулого року і минулоріч багато перевізників змушені були брати кредити на придбання транспортних засобів. А це в основному валютні кредити. Як відомо, вартість валютних коштів за цей час зросла більш як наполовину. Завдяки цьому вдалось дещо оновити автобусний парк: так, якщо за 2008 рік перевізниками замінено 90 машин, то з початку цього року – тільки шість. Не кожний перевізник здатний витримати кредитний тягар, тому вони цілком обґрунтовано вимагають підвищення тарифів – це реальна необхідність. При цьому, якщо тарифи все-таки зростуть, то мінімально, бо ми добре розуміємо, що це вдарить по гаманцях простих людях, які в основному і користуються громадським транспортом. Тому облдержадміністрація, перш ніж прийняти остаточне рішення – підвищувати тарифи чи ні, досконало вивчає ситуацію. Ще раз повторю: питання розглядається. Сьогодні проект розпорядження, як регуляторний акт, розміщено на сайті облдержадміністрації – для обговорення. Кожен може внести свої пропозиції і обґрунтовані зауваження.

– А як щодо залізничних перевезень?

– Нові тарифи на перевезення пасажирів залізничним транспортом у приміському сполученні в Закарпатській області вже діють з 1 серпня ц. р. До того Ужгородська дирекція залізничних перевезень державного територіально-галузевого об’єднання “Львівська залізниця” неодноразово зверталась до облдержадміністрації стосовно погодження уніфікованих, тобто єдиних в межах Львівської залізниці, тарифів на перевезення пасажирів залізничним транспортом у приміському сполученні. Наскільки це було можливо, ми стримували підвищення вартості квитків
.
Це питання також розглядалося 9 липня поточного року на засіданні обласної міжвідомчої комісії з цінових питань, яка ухвалила пропонувати облдержадміністрації з 1 серпня 2009 року погодити  тарифи на залізничні перевезення пасажирів у приміському сполученні в розмірі, що діяли до липня 2009 року в інших  областях, які обслуговуються Львівською залізницею. Погодження підвищення тарифів зумовлено зростанням фактичної собівартості приміських пасажирських перевезень, зокрема зростанням мінімальної заробітної плати, скороченням обсягів перевезень тощо.

– Наскільки відрізняється вартість перевезень в Закарпатті від інших областей?

– Як я сказав, підвищення тарифів – реальна необхідність. В більшості областей, ціни вже зросли. В інших – зростуть найближчим часом. Вже сьогодні в деяких областях тарифи на автомобільні перевезення вищі, ніж у нас. Так, до прикладу, у Тернопільській області тарифи на перевезення пасажирів автобусами становлять 0,252 грн./км та 0,276 грн./км відповідно, Хмельницькій – 0, 216 грн./км; Чернігівській – 0,20 грн./км та 0,25 грн./км; Сумській – 0,24 грн./км та 0,288 грн./км.

Що стосується залізничних приміських перевезень, то нові тарифи в нашій області нижчі на 20-30 відсотків (в залежності від зони) від погоджених в інших областях, які обслуговує Львівська залізниця, – Волинській, Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській та Чернівецькій.

Юлія Лісна
03 серпня 2009р.

Теги: тарифи, перевезення, автобус, приміський, залізничний

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини