Перший український фестиваль культур народів світу "Свірж" зазнав невдачі (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Широко розрекламований перший найбільший в Україні фестиваль формату World Music під назвою Фестиваль культур народів світу "Свірж'09" замість обіцяних трьох днів ледь спромігся на два. Як завжди проблема виявилася у грошах, точніше у їх відсутності.

Як повідомила директор фестивалю Арміне Габріелян, організатори розраховували на більшу кількість відвідувачів. У перший день головна сцена (крім неї було ще дві) була покрита лише  на 1/5. Очікувалося, що на вихідні приїде більше людей, але цього не сталося. Загалом продано всього п’ять тисяч квитків замість очікуваних тридцяти. Власних інвестицій у розмірі 2 мільйонів гринвень, вкладених у фестиваль, виявилося недостатньо, щоб оплатити виступити анонсованих світових та українських зірок. Щоб згладити розчарування публіки, оголошено було про розгляд питання про повернення коштів за квитки та  навіть почали складати списки бажаючих їх отримати.

У другий день залишилася працювати тільки невеличка фолк сцена, на якій самовіддано і безоплатно спасали становище Енвер Ізмайлов, Mad Heads XL, які закликали підтримати фестивальний рух в Україні, Здоб ші Здуб (Молдова), що висловився за відміну оплати за фестивалі, Figli di Madre Ignota (Італія), Пелагея (Росія), PoliКарп, Самі Свої,  КоралЛі,  Тінь Сонця та фірма "АртМакс", яка забезпечувала звук.

Треба віддати належне, організація першого дня була чудова. Всі були вражені виступом Ніно Катамадзе & INSIGHT (Грузія). Працювали всі три (головна, рок і фолк) сцени, діяли літературні, танцювальні та ігрові майданчики, проводилися майстер-класи і вірилося, що наступні два дні будуть на такому ж рівні.  Фестивальні автобуси курсували справно і добратися зі Львова не було проблеми. Наявність охорони та міліції давала відчуття безпеки на величезній фестивальній площі. 
 
Найприкріше, що організатори через проблеми з відміною концертів забули про сотні мешканців наметового містечка, які залишилися без питної води. У неділю вранці вже доводилося вмиватися росою. А в обід львівський залізничний вокзал був переповнений бажаючими повернутися додому на день раніше, але не всім щастило. Тож третій фестивальний день перетворився на екскурсійний день (для багатьох і ніч) містом Лева, який певною мірою згладив розчарування.

Перший український фестиваль культур народів світу

Перший український фестиваль культур народів світу

Перший український фестиваль культур народів світу

Перший український фестиваль культур народів світу

Перший український фестиваль культур народів світу

 Перший український фестиваль культур народів світу

Перший український фестиваль культур народів світу

Перший український фестиваль культур народів світу "Свірж" зазнав невдачі (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Коронне місто Тячево: зберегти неповторність середовища і дух традицій  

Офіційне пояснення невдачі фестивалю Свірж-2009
 
Розуміючи всю відповідальність за зіпсований настрій та змарновані сподівання відвідувачів, організатори фестивалю „Свірж” вважають за потрібне надати офіційні пояснення тому, що сталося. Річ у тім, що свої фінансові зобов’зання фестиваль розраховував з огляду на 30 тис. відвідувачів протягом усього фестивалю. В дійсності ж протягом перших двох днів відкритої реєстрації відвідувачів приїхало на порядок менше, близько 4-5 тисяч, а 1 серпня гостей прибувало ще менше. Через недоліки організації робота та охорона реєстрації не була налагоджена добре. Нам відомо про наявність випадків несанкціонованого продажу пропускних браслетів і втрати коштів через це, що збільшило фінансові проблеми фестивалю.
 
Через це ми не змогли сплатити чергову частину грошей за послуги технікам, тому Головна так Рок-сцени були відключені та почали розбиратися.
 
Програма першого фестивального дня була повністю виконана, а у другий день ми зробили усе можливе, аби максимально перенести обіцяну програму на фолк-сцену, яка працювала до 5-ї ранку, і де все-таки виступили гурти „Mad Heads XL”, “Zdob si Zdub”, “Figli di madre ignota” та інші. Ми висловлюємо подяку гуртам, які погодилися виступати за відсутності належної винагороди та обіцяних умов, а також компанії “ArtMax Engineering”, яка забезпечувала роботу фолк-сцени, зазнаючи значних фінансових втрат.
 
На разі ми аналізуємо всі наші помилки та прорахунки і сподіваємося, що згодом зможемо дати більш чіткі та конкретні пояснення. Всіх, хто залишився незадоволеним ходом фестивалю та бажає повернути витрачені на квиток кошти, просимо надсилати заявки на нашу електронну адресу svirzh@gmail.com
 Вважаємо за необіхідне повідомити, що фестиваль 2010 року, провести який, попри відсутність перспектив отримати прибуток, ми вважаємо своїм обов’язком перед людьми, буде проходити за умов стовідсоткових інвестицій та повної фінансової гарантії виконання програми.
 
Просимо вибачення в усіх тих, хто постраждав через нас цього року.
 
 
З повагою,
оргкомітет фестивалю „Свірж
Оксана Чужа, для "Закарпаття online". Фото автора
03 серпня 2009р.

Теги: "Свірж", фестиваль, фолк, Ніно Катамадзе, Здоб ші Здуб

Коментарі

Очевидець 2009-08-07 / 14:50:00
Габрі, до речі, обіцяла і три дні фесту...

Але це таке...

*** 2009-08-04 / 14:27:00
очевидець 03.08.2009 20:45

А всі говорять про 5 ранку, до речі. Дивина. Я то пішов після італійців. Пелагею теж не бачив. Хоча Габрі її обіцяла

очевидець 2009-08-03 / 20:45:00
У матеріалі дві змістові помилки: одна авторська, інша - у офіційному поясненні. Та, що авторська - гурт "Пелагея" не виступав у останній день фесту, і концерт тривав далеко не до 5-ої ранку, а мирно чи недуже завершився о 02.00. :(((((

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини