Як "моя міліція" нас береже

20 грудня українські правоохоронці відзначатимуть професійне свято.
У передсвяткові дні прийнято виголошувати святкові промови, браві звіти про діяльність служби. Будуть вони і в закарпатському УМВС. Кращих працівників нагородять: одних — новими зірочками на погони, інших — грамотами та грошима. На урочистості традиційно запросять і журналістів.

Як "моя міліція" нас бережеОднак найкращим показником роботи правоохоронців є спокій у регіоні, рівень боротьби зі злочинцями та безпека громадян. А чи почуваються захищеними закарпатці? Наскільки професійно наша міліція нас береже?

УЖГОРОД ТА МУКАЧЕВО ЗАЛИШАЮТЬСЯ НАЙКРИМІНАЛІЗОВАНІШИМИ

За інформацією Центру звязків із громадськістю УМВС, за 11 місяців року на Закарпатті зареєстровано 5053 злочинів проти 6221 за аналогічний період минулого року, із них 4224 злочинів загальнокримінальної спрямованості (проти 5335). Відсоток розкриття злочинів складає 74,1 (проти 73,5%). Водночас залишаються нерозкритими 1334 злочини (проти 1634 торік).

За рівнем злочинності на 10 тисяч населення (базовий показник) Закарпаття має 40,4 злочини і традиційно вважається одним із найспокійніших в криміногенному плані регіонів України. Водночас цей показник злочинності залишається високим в містах Ужгород (81,2) та Мукачево (75,9), так що є підстави й далі вважати ці регіони найбільш криміналізованими в краї. Отож немає підстав для заспокоєння. Міліція без роботи не нудьгує, про що красномовно свідчить статистика по найважчих злочинах.

ЧОТИРИ НЕ РОЗКРИТИХ УБИВСТВА

Маємо за 11 місяців 32 навмисні убивства (торік було на 10 більше), з яких 4 залишаються нерозкритими. З останніх найрезонанснішими залишаються убивства таксиста в Сторожниці та розстріл подружжя на вул.Пархоменка в самому Ужгороді. Незважаючи на посилений розшук убивць, ці злочини наразі не розкрито. Зате розкриваються інші жахливі убивства. Зокрема, на Свалявщині уже в грудні чоловік завдав смертельного ножового поранення в серце своїй дружині. А на Тячівщині 61-річна дружина убила свого чоловіка, далі сокирою розчленила тіло нещасного й спробувала знищити сліди скоєння злочину, сховавши останки тіла у бударі! Обидвох "родинних" убивць заарештовано.

Тяжких тілесних ушкоджень маємо 86 (проти 90), з яких 21--зі смертельними наслідками. Згвалтувань—25 (стільки ж було й минулого року). Ось свіжі приклади цих мерзенних злочинів. До Мукачівського міськвідділу міліції звернулася за допомогою 33-літня жінка. Зі слів заявниці, її співмешканець неодноразово гвалтував її доньку-семикласницю. Негідника затримано. Як і 17-річного мешканця Сваляви, котрий нічної пори згвалтував на території місцевої школи-інтернату 20-річну дівчину.

РЕКЕТУ ТА ГРАБЕЖІВ ПОМЕНШАЛО, ЗАТЕ ПОБІЛЬШАЛО РОЗБОЇВ ТА ХУЛІГАНСТВ

На цілих 13 злочинів на Закарпатті поменшало вимагань (рекету)—із 34 до 21-го. Зате побільшало таких важких злочинів, як розбійні напади—з 51 до 53. Нерозкритими залишаються 16 таких злочинів. Хуліганств трохи побільшало—із 374 до 377. А от пограбунків у краї поменшало на цілих 66 випадків—із 363 до 297. Найбільш поширені види пограбунків—напади на неповнолітніх власників дорогих мобільних телефонів. Так, днями до Мукачівського міськвідділу поскаржилася місцева мешканка, на 15-річного сина якої на вул.Індустріальній у місті над Латорицею напав невідомий і забрав "Соні-Еріксон К-750 І" вартістю півтори тисячі гривень. Іншу дорогу "трубку"—"Самсунг Х-700" вартістю понад 1000 грн. вечірньої пори відібрали від 18-річного мешканця міста на вул.Минайській в Ужгороді. Грабіжника уже спіймали—ним виявився 27-річний раніше судимий ужгородець. А від 13-річної школярки 19-ї школи міста сумочку з мобільним телефоном "Сіменс С-62" відібрав 16-річний мешканець приміської Сторожниці. З цього приводу варто укотре наголосити: шановні батьки, не купуйте своїм дітям "наворочені" мобільники, які відразу впадають в око зловмисникам—бережіть свої гроші та здоровя своїх дітей!

КОЖНА ДРУГА КВАРТИРНА КРАДІЖКА ЗАЛИШАЄТЬСЯ "ГЛУХАРЕМ"

Окрім відкритих заволодінь чужим майном, маємо 1069 крадіжок приватного майна (проти 1639), з них 318 квартирних крадіжок. Останніх хоча й суттєво поменшало (торік було 458) проте, на жаль, кожна друга квартирна крадіжка залишається нерозкритою. Отож власникам помешкань варто самим потурбуватися про збереження своїх статків, встановивши хороші двері з міцними замками, а ще ліпше—поставивши квартиру на сигналізацію Державної служби охорони при УМВС. Ще жодної квартири під охороною ДСО злодюги поки не "бомбанули".

А крадуть усе підряд. Не бояться люди ані суду, ні Бога. От днями у Бедевлі на Тячівщині якісь негідники залізли вночі, виламавши грати та знявши вікно, до приміщення місцевого монастиря, звідки викрали 20 дорогоцінних старовинних ікон та мантію настоятеля монастиря. А в Мукачеві викрали з місцевого кафедрального собору Різдва Божої Матері ієрейський хрест та 100 грн. Злодієм-святотатцем виявився... 14-річний учень місцевого інтернату!

У 76 ДТП ГИНУЛИ ЛЮДИ

На дорогах краю продовжують гинути та калічитися люди. За 11 місяців маємо ріст ДТП—з 245 до 259-ти. На жаль, у 76 дорожніх аваріях гинули люди, і в 41 таких випадках водіїв-убивць поки не розшукано. За цей же період в області зареєстровано 67 викрадень автомобілів, з яких 30 ще розшукують.

У сфері обігу наркотиків за 11 місяців зареєстровано 272 злочини (проти 382 торік), у зловмисників вилучено понад 37 кілограмів наркотичних засобів. А ще міліція вилучила з незаконного обігу 57 одиниць вогнепальної зброї, по дві гранати та міни, 50 одиниць холодної зброї, 5338 боєприпасів та 3 кілограми вибухових речовин.
У сфері економіки міліцією виявлено 829 злочинів, з яких 423 кваліфікуються як тяжкі та особливо тяжкі. Зокрема, спіймано 65 хабарників, виявлено також 159 фактів розкрадань посадовими особами державного та колективного майна. У 57 випадках зловмисники займалися виготовленням та збутом фальшивих грошей та цінних паперів. У сфері банківської діяльності виявлено 54 злочини, у сфері компютерних технологій—6. 19 злочинів виявлено у сфері зовнішньо-економічної діяльності, 113—у сфері приватизації. Складено також 118 протоколів на корупціонерів.

Як бачимо, міліція свою роботу робить непогано. Залишається лише сподіватися, що кожен розкритий злочин буде доведено до логічного завершення — суду, а злочинці будуть належним чином покарані.

P.S. «Старий Замок «Паланок» вітає з професійним святом увесь колектив закарпатської міліції. Здоровя вам усім, щастя та наснаги в роботі! Повертайтеся з чергувань додому завжди здоровими та неушкодженими. І нехай життя в нашому краї буде мирним та спокійним.
Василь ЛЕНДЄЛ, "Старий Замок "Паланок"
15 грудня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини