Вбивство, замасковане під самогубство, ужгородські розшуковики розкрили за лічені години

Мешканка одного з будинків на проспекті Свободи в Ужгороді, 70-річна пані Єлизавета, саме виносила сміття, коли зауважила у кущах щось підозріле. Відхиливши гілки, жінка аж остовпіла: на землі горілиць лежало бездиханне тіло молодого чоловіка із затягнутим ременем на шиї.

Вбивство, замасковане під самогубство, ужгородські розшуковики розкрили за лічені години

Отримавши повідомлення про самогубство, на місце події, окрім слідчо-оперативної групи, виїхали начальник Ужгородського МУ ГУМВС України в Закарпатській області підполковник міліції Віталій Шимоняк, його перший заступник підполковник міліції Сергій Вучкан, в.о. начальника карного розшуку капітан міліції  Володимир Улинець та судмедексперт Ярослав Лукач. Із головного управління на допомогу колегам прибули начальник УКР ГУМВС полковник міліції Володимир Шелепець та його заступники  Василь Мацо та Василь Лешко. Оглянувши тіло повішеника, оперативники версію самогубства відхилили відразу. На це було кілька причин. У лежачому положенні, як стверджував судмедексперт, ще нікому не вдавалося задушити себе власним ременем. Окрім цього, навколо тіла загиблого оперативники виявили сліди боротьби: зім’яту траву та зламані гілки на кущах. Зрештою,   синці на тілі покійника свідчили: перед смертю його хтось жорстоко  побив. 

Особу загиблого  міліціонери  встановили за паспортом, який знайшли в його кишені. Це був 33-річний Михайло, житель одного із сіл гірського Великоберезнянського району. Але які справи привели його в  обласний центр?  Відповідь на це запитання ужгородські правоохоронці отримали майже відразу. Після цього,  розслідування справи швидко зрушило  з місця,  і  уже за кілька годин розшуковикам стало відоме ім’я ймовірного вбивці.

Як з’ясувалося, у Михайла в Ужгороді живе старша сестра. Напередодні він приїхав до неї, аби забрати гроші, які мати передала йому з-за кордону. Це були 12 купюр по  50 гривень.  Михайло  збирався  виготовити закордонний паспорт і теж виїхати на заробітки. А ще,  стверджувала сестра, брат мав при собі  дорогий мобільний телефон.  Увечері  вона по ньому розмовляла з Михайлом,  однак  вранці на її дзвінок відповів хтось інший,  навіть  грубо послав подалі. З огляду на все це, а також на обставини загибелі чоловіка, на перший план випливла версія пограбування,  замаскована  під самогубство.

Аби повернутися додому в село,  розмірковували  оперативники, Михайло повинен був піти на  автовокзал.  Місце,  де він загинув, теж знаходиться неподалік вокзалу.  Тому, маючи  фотографію загиблого, розшуковики вирішили  один за одним  обійти  усі тамтешні магазини та  кав’ярні. Невдовзі працівники одного з  кафе впізнали-таки на фото вчорашнього клієнта. Він, як виявилося,  напередодні гостився у них з іншим  молодиком. Останнього працівники кав’ярні  запам’ятали дуже добре,  бо той  був одягнений у  все чорне, а  волосся мав  світле.  Такий опис зовнішності збігався лише з портретом однієї особи у кримінальному "арсеналі" оперативників – 30-річного Віталія, уродженця  Кіровоградщини. Чорне вбрання, так би мовити, було його "фішкою". За розбій, дві крадіжки та носіння і збут холодної зброї молодик встиг уже чотири рази побувати на лаві підсудних. Востаннє відбував покарання в  Ужгороді. Після звільнення тут і залишився. Втім,  те, що працівники кафе впізнали на фото  другого клієнта, було лише непрямим доказом його причетності до скоєння вбивства Михайла. Найціннішу інформацію надала оперативникам одна з продавщиць,  яка торгує на вулиці поблизу вокзалу. Віталій, як стало відомо,  добре знає сина цієї  пані.  Та й сам він у неї часто купував харчі. Чи то похизуватися захотілося Віталію,  чи у п’яного язик дуже розв’язався, однак  він розповів  жінці,  нібито придушив і пограбував  якогось хлопця, і той, мовляв:  ще довго буде там лежати. Далі витягнув з  кишені 12 п’ятдесятигривневих  банкнот і попросив продавщицю  обміняти на  їх на дрібніші,  аби не попався з ними. Ще й про дорогий телефон розповів, який встиг "скинути" таксисту.

Затримали Віталія під вечір в закинутому будинку, що навпроти будівельного магазину "Беркут".  Підозрюваний  під час затримання  не пручався, однак зізнаватися у вбивстві Михайла довго не хотів. Врешті-решт таки "розколовся".

Зокрема, розповів, що у  ганделику  спершу пиячив сам. Потім до нього підсів Михайло і став його пригощати. "Крутий" телефон та  чимала  сума грошей,  вочевидь,  геть затьмарили розум Віталія. Добряче споївши пригощальника, Віталій потягнув його за будинку у кущі,  став бити і вимагати,  аби той віддав гроші. Сили були нерівні, Михайло дуже швидко "відключився". "Почистивши" його кишені,  грабіжник зрозумів:  коли Михайло отямиться, то обов’язково викаже його. Тож витягнув зі штанів чоловіка  ремінь і задушив його,  імітуючи  самогубство.

Нині Віталій заарештований. Слідче відділення ужгородської міської міліції порушило проти нього кримінальну справу за статтею 115 ККУ "Навмисне вбивство". За цей злочин  зловмиснику "світить" від 7 до 12 років позбавлення волі.

Катерина Кийович, Ужгородське МУ ГУМВС України в Закарпатській області
31 липня 2009р.

Теги: Ужгород, вбивство, тіло, самогубство

НОВИНИ: Кримінал

01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 1
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 12
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
» Всі новини