Спецпідрозділу судової міліції "Грифон" на Закарпатті сумувати не доводиться

23 липня виповнюється 12-та річниця з часу створення спецпідрозділу судової міліції "Грифон". З нагоди свята ми запросили до розмови командира закарпатських "грифонівців" капітана міліції Василя МАРКОВИЧА.

СУДДЮ, НА ЯКОГО  НАВЕСНІ  ВЧИНИЛИ ЗАМАХ, ОХОРОНЯЮТЬ ДОСІ

-- Пане Василю!  Що сприяло створенню  дванадцять літ тому вашого спецпідрозділу? Які основні функції  виконує “Грифон”?

-- Спеціальні підрозділи судової міліції "Грифон" в Україні були створені у структурі міліції громадської безпеки 23 липня 1997 року. Їхній символ – зображення  птаха грифона. Він  означає впевнену у своїх силах, справедливу і проникливу могутність, пильний та неусипний захист.

Вимоги сьогодення повсякчас  свідчать про  нагальну потребу у забезпеченні охорони та підтримання громадського порядку в судових установах. Законодавство передбачає (ст. 133 Закону України „Про судоустрій”), що підтримання громадського порядку в суді, припинення проявів неповаги до суду, а також охорону приміщень суду, виконання функцій щодо державного захисту суддів, працівників суду, забезпечення безпеки учасників судового процесу здійснює судова міліція.

Основним аспектом службової діяльності спецпідрозділу судової міліції на Закарпатті є виконання постанов суддів щодо охорони адмінбудинків судових установ Закарпатської області, забезпечення безпеки та охорони громадського порядку в приміщеннях судів, а також постанов про фізичну охорону, охорону житла та майна працівників суду, правоохоронних органів, осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, членів їхніх  сімей та близьких родичів.

-- Цьогоріч  був  замах на заступника голови Ужгородського міськрайонного суду, у вікно будинку якого зловмисники кинули бойову гранату. Чи взяли ви потерпілого суддю під охорону?

-- Ми й досі, з кінця березня місяця,  здійснюємо фізичний захист самого судді та охорону його житла й майна.

“ПАЛІЇ” В СУДІ

-- У суді всіляке трапляється.  Нерідкими є випадки у державі  нападів на суддів, замахів і вбивств свідків та самих підсудних.  Чи траплялися на  Закарпатті   такі  надзвичайні ситуації?

-- Звісно, люди приходять в суд не з власної волі, а зі своїми проблемами та бідами. І одна зі сторін завжди буде незадоволеною рішенням суду за конкретною справою. А звідси --  й можливі конфлікти. Під час здійснення прийому та розгляду справ у суді можливими є  випадки, коли окремі відвідувачі та учасники  судового розгляду не задоволені прийнятими судовими рішеннями і в приміщенні суду виявляють  це  незадоволення, порушують громадський порядок, що може загрожувати  безпеці працівників суду. З початку функціонування спецпідрозділів судової міліції  такі випадки стали винятками, вони  швидко і коректно  присікаються нашими працівниками.

З приводу надзвичайних ситуацій, то цьогоріч в Ужгороді був випадок, коли в Апеляційному суді області підсудний та його батько (останній, до речі, колишній міліціонер) погрожували вчинити самопідпал, якщо рішення суду буде не на їхню користь. Після отриманої інформації наші працівники взяли цих осіб під пильний контроль. До адмінбудівлі суду під’їхали пожежні машини. У залі суду ми відокремили цих осіб один від одного, біля кожного посадили по два-три наших працівники, переодягнених у  цивільне. Так що шансів на підпал у них просто не було...

-- А чи трапляються напади, погрози щодо ваших працівників з боку засуджених та їхніх “крутих” друзів?

-- Ні, реальних загроз поки  що не було. Зате “знімають з роботи” нас ледь не щодня, в тому числі й мені дістається. Часом погрожують “розрахуватися”, коли вийдуть з тюрми... Людина, коли не задоволена рішенням суду, то мусить на комусь зігнати свої  злість та ненависть, на працівнику міліції, якого бачить в залі суду, наприклад.  Але ми до цього вже звикли.

“РАМКА” ВИСВІТИЛА... РОЗВІДНИЙ КЛЮЧ

-- Суттєво полегшив вашу роботу металодетектор, так звана “рамка”, на вході в приміщення суду. Чи виявляли у когось із відвідувачів зброю, інші заборонені  предмети?

-- Ні, зброю поки  що не намагалися пронести,  хіба що попадалися в сумочках перочинні ножі, манікюрні ножиці тощо. Навіть таблетки у фользі “рамка” виявляє. Був один випадок, коли свідок, який працює монтажником водосистем і якого викликали в суд просто з роботи, прийшов із... масивним розвідним ключем. А потім,   коли металодетектор висвітив цю залізяку,  дуже дивувався, чому з ним не можна пройти в суд...   

-- Будь-який спецпідрозділ, навіть з “найгрізнішими” назвами, камуфляжем та озброєнням бійців --  це, в першу чергу, люди, котрі в ньому служать, часто при цьому наражаючись на реальну загрозу своєму життю та здоров’ю. Хто служить  у закарпатському “Грифоні”?

-- Створював наш спецпідрозділ  майор міліції Михайло  Гергелаба, який нині вже у відставці. Стержнем спецпідрозділу  є його старожили, які  несуть тут  службу з початку і власним прикладом  навчають   молодь. Серед таких -- командири відділень Сергій Тороній, Василь Пашко, міліціонери Юрій Мошкола,  Саболч Каролі, Сергій Ходанич, Владислав Туряниця, Валерій Кедюлич, Олександр Примич. Спецпідрозділ постійно поповнюється свіжими силами. З молоді у нас служать Михайло Савка, Руслан Марюнич, Олексій Вашкеба, Мирослав Криванич, Іван Качайло, Віктор Данч. 

-- Знаю, що у “Грифоні” служать  і  жінки...

-- Справді, наша найкраща половина -- це чарівні жінки: старший лейтенант міліції Оксана Ярчич, інспектор з аналітичної роботи, старший психолог Ірина Пігаліцина, старший прапорщик міліції Марія Чатурова, сержант міліції Мар’яна Молнар. Саме  завдяки їм  кожний працівник  спецпізрозділу намагається  бути підтягнутим, ввічливим, справжнім джентльменом. До того ж, трапляються випадки, коли жінки у формі  уже  своїм виглядом та влучним словом краще за чоловіків можуть “розрулити” конфліктні ситуації, які часто виникають у судах.

З ДЕСЯТКА ПРЕТЕНДЕНТІВ У “ГРИФОН” ПРОХОДЯТЬ ДВА-ТРИ

-- Чи достатньо у вас працівників  для виконання поставлених перед вами завдань?

-- На жаль, ні. Через відсутність  необхідної кількості особового складу спецпідрозділу ще не всі адмінбудівлі судів області взяті нами під охорону. Працюємо тепер над цим. За штатом  повинна  бути 81 особа, а реально є  67. Четверо наших працівників перейшли цьогоріч на офіцерські посади в інші підрозділи міліції. Скажімо,  Євген Шипош тепер служить у спецпідрозділі “Сокіл”. Натомість намагаємось постійно здійснювати підбір нових кадрів, тепер ось двох кандидатів направили на медкомісію. До слова,  наші кандидати проходять її  так,  як і в інші спецпідрозділи, той же “Сокіл” чи “Беркут”. Вимоги до фізичного та психологічного стану  досить жорсткі, з десятка претендентів проходить не більше трьох.   

-- Яким є освітній та фаховий рівень закарпатських “грифонівців”?

-- Ми  постійно підвищуємо свій кваліфікаційний  рівень,  посилено займаємося   фізичною  підготовкою, набуваємо необхідних  знань під час щотижневих занять зі службової підготовки,  а також за рахунок самоосвіти. Багато хто намагається здобути  вищу чи  базову  вищу освіту. Сьогодні в підрозділі   понад десяток дипломованих працівників,  12  здобувають  вищу освіту за фахом “Правознавство”.

-- Які стосунки у вас з безпосереднім керівництвом, з колегами з інших служб?

-- Посильну і невідкладну  допомогу нам надають заступник начальника ГУМВС– начальник міліції громадської безпеки полковник Юрій Марковський, начальник ВГБ ГУМВС полковник Петро  Буц. Судова міліція співпрацює зі судовою адміністрацією, зокрема з територіальним управлінням ДСА в Закарпатській області в особі його начальника Михайла Форкоша. Хочеться  також наголосити на постійній взаємодії з головою Апеляційного суду Закарпатської області Сергієм Демченком, який  вболіває за спецпідрозділ, намагається   підказати нашим працівникам, як діяти в тій чи іншій ситуації. І ми зі свого боку стараємося  збагатити себе досвідом під час взаємодії зі судовою  ланкою державної влади.

-- Які цьогорічні показники вашої роботи?

-- З початку року особовий склад спецпідрозділу виконав 95 постанов щодо підтримання громадського порядку в судах, припинення неповаги  до суду під час здійснення правосуддя. Відповідно до  вказаних постанов здійснено 1020 необхідних  заходів. Порівняно з  аналогічним періодом 2008 року працівники спецпідрозділу судової міліції "Грифон" на 57 відсотків виконали  більше постанов щодо підтримання громадського порядку в судах області. Здійснюються також заходи з виконання 19 постанов про застосування спеціальних заходів щодо  осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві та  узятих під захист.

-- Що побажаєте колегам з нагоди професійного свята?

-- Насамперед,  міцного здоров’я, сімейного добробуту та професійного зростання. Нехай у вашому житті, шановні колеги,  будуть лише радісні події, а успіх супроводжує вашу нелегку,  проте важливу службу. У майбутньому наш спецпідрозділ має розширитись,  служба в ньому  є перспективною і  престижною.

Володимир Павлюх, ВЗГ ГУ МВС України в Закарпатській області
26 липня 2009р.

Теги: "Грифон", спецпідрозділ, судовий

НОВИНИ: Кримінал

19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 3
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 7
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
11:01
/ 1
Справу про підрив гранат депутатом Батрином на сесії Керецьківської сільради передали до суду. Корумпованого голову Мушку досі не судять
21:42
/ 1
Детективи БЕБ вилучили в двох ужгородців 3000 контрафактних електронних сигарет на 2,5 млн грн
19:48
/ 3
Наркоторговцеві з Рахова присудили понад 7 років тюрми з конфіскацією майна
11:45
/ 6
Водій "смертельної" Audi Q5 у 2022 році був позбавлений прав через рух п'яним за кермом по зустрічній смузі руху
20:59
"Ухилянт", що прямував у Румунію, 6 днів бродив засніженими горами, зустрів рись, а по ночах чув вовків
11:22
/ 1
На Закарпатті передали до суду справу ОЗУ, що ввозило з-за кордону наркотики та торгувало ними в області
10:59
У Вонігові на Тячівщині житель Буштина під час пиятики штрикнув ножем у живіт приятеля по чарці
» Всі новини