Завтра в Ужгороді вшановуватимуть учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

В Закарпатській області проживають близько 6 тисяч громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них 222 інваліди, 2016 дітей. Понад 500 постраждалих громадян вже померли.

Завтра в Ужгороді вшановуватимуть учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕСОсновні функції щодо реалізації державних програм з питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, покладені на головне управління праці та соціального захисту населення. Всього управлінням реалізовується 10 таких програм. Зазначені програми регулюють надання постраждалим громадянам, гарантованих їм державою, близько 20 видів пільг та компенсацій. Найголовніші з них, зокрема, компенсація за продукти харчування, медичне забезпечення, як в стаціонарних закладах, так при амбулаторному лікуванні, забезпечення санаторно-курортними путівками дорослих та дітей, оплата додаткових відпусток та підвищених на 100% відсотків стипендій, компенсація сім`ям з дітьми, видатки на безплатне зубопротезування, оплата комунальних послуг тощо.

Із 5,3 млн. грн. річних кошторисних призначень, передбачених на фінансування загальнодержавних програм соціального захисту постраждалих громадян, за січень – жовтень 2006 року на соціальний захист постраждалих громадян використано 4,7 млн. грн. Всі цільові програми профінансовані повністю відповідно до бюджетних призначень. Разом з тим станом на 1 грудня 2006 року заборгованість із соціальних виплат складає 974 тис. гривень, яку планується погасити додатковими кошторисними призначеннями ще в грудні. .

Крім соціальних виплат профінансовані роботи з виробництва та відправки Сокирницьким цеолітовим заводом на радіаційно забруднені території 47,6 тонн цеолітової продукції на суму 10 тис. грн. До кінця поточного року обсяги виробленого і відправленого цеолітового борошна складуть ще 190 тонн.

Відшкодовано вартість придбаного житла 5 сім`ям, у складі яких є діти – інваліди та інваліди І, ІІ групи. Закуплені медикаменти для стаціонарних лікувальних закладів, що надають медичну допомогу громадянам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, на суму 27,9 тис. грн. відповідно до кошторисних призначень.

Спеціалістами головного управління в поточному році проведено 9 перевірок дотримання вимог Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” при призначенні і виплаті пільг та компенсацій постраждалим громадянам в районних, міських управліннях праці та соціального захисту населення. Результати перевірок оформлені відповідними довідками. Крім того, робота 5 райміськуправлінь була перевірена відповідальними працівниками Міністерства праці та соціальної політики України. Відбулася також планова перевірка цільового використання коштів за останні 2 роки працівниками обласного КРУ.

Управління виконує також функції щодо визначення статусу громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, а це передбачає не лише видачу посвідчень, а й розшук необхідних документів в архівах країн СНД, їх експертизу та облік виданих посвідчень в 40 журналах та електронній базі даних, яка постійно оновлюється.

Значний обсяг часу та зусиль займає робота зі зверненнями громадян, яких, незважаючи на встановлені прийомні дні, доводиться приймати щоденно. Разом з тим, в поточному році, порівнюючи з аналогічним періодом двох поточних років, кількість письмових звернень, в тому числі до вищих органів влади, зменшилася більш, як в два рази.

Ще одна ділянка діяльності управління – співпраця з райдержадміністраціями, міськвиконкомами та громадською організацією “Союз Чорнобиль України”.

Обласна державна адміністрація виступає координатором та організатором на регіональному рівні щодо залучення додаткових коштів з метою посилення соціального захисту чорнобильців. Упродовж поточного року за рахунок коштів обласного та інших місцевих бюджетів надано матеріальну допомогу учасникам ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, багатодітним сім`ям, сім`ям інвалідів, важкохворих та сім`ям, які втратили годувальника з числа постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи на загальну суму 280 тис. грн. Ще 5 тис. грн. коштів обласного бюджету передбачено на виплату такої допомоги у IV кварталі поточного року.

Крім грошових виплат, органи влади на місцях постійно надають чорнобильцям підтримку в інших формах. Зокрема, Мукачівським та Берегівським міськвиконкомами, Іршавською райдержадміністрацією щорічно практикується надання чорнобильцям допомоги продуктами харчування, твердим побутовим паливом, медикаментами тощо. Чотири квартири учасникам ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи ІІ категорії надано Мукачівським міськвиконкомом, Перечинською та Великоберезнянською райдержадміністраціями. П`яти сім`ям, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, проведені капітальні ремонти житла. Дванадцять автомобілів “Таврія” отримали інваліди – чорнобильці: сім з них за рахунок благодійних коштів, ще п`ять за рахунок коштів державного бюджету. 527 дітей шкільного віку, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, оздоровлено за рахунок коштів місцевих бюджетів, релігійних, благодійних організацій.

Облдержадміністрацією, органами влади на місцях постійно вживаються заходи щодо посилення соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, вишуковуються додаткові кошти для поліпшення матеріального становища чорнобильців.

З цією метою головою державної адміністрації 28 липня 2006 року прийняте для безумовного виконання розпорядження № 444 “Про заходи щодо посилення соціального захисту населення, постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2006 – 2008 роки”.

Нещодавно Президентом України підписаний Указ щодо відзначення 14 грудня Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Саме в цей день закінчилося будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС. Встановлення такого свята саме в цей день – це ще одне підтвердження того, що держава не забуває мужності, самовідданості і високого професіоналізму учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.
Управління праці та соціального захисту Закарпатської ОДА.
13 грудня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
» Всі новини