В Ужгороді профілактику стоматзахворювань у школярів проводитимуть безкоштовно

На базі стоматфакультету Ужгородського національного університету безкоштовно здійсюватимуть профілактику стоматзахворювань у школярів. Про це повідомив декан стоматологічного факультету Ужгородського національного університету, доктор медичних наук, професор кафедри госпітальної хірургії УжНУ, завідуючий кафедри хірургічної стоматології, Заслужений лікар України Юрій ПЕРЕСТА.

В Ужгороді профілактику стоматзахворювань у школярів проводитимуть безкоштовно

З його слів, депутати Ужгородської міської ради ухвалили "Програму забезпечення стоматологічного здоров’я дитячого населення міста на 2009-2013 роки".

Зі слів декана, у структурі загальної захворюваності населення країни хвороби порожнини рота і зубів займають третє місце. Особливу турботу викликає збільшення кількості хворих серед дитячого населення. "Досвід вирішення цієї проблеми в інших країнах, наприклад, в Норвегії, Голландії, свідчить, що найбільших результатів можна досягти завдяки своєчасному проведенню цілеспрямованих профілактичних заходів, розроблених перш за все для населення дитячого віку. Сьогодні ж профілактична дитяча стоматологія в Україні переживає не найкращі часи. Передбачені нові методи профілактики запроваджуються недостатньо, лікарі мало зацікавлені в постійній профілактичній роботі. Це призводить до епізодичного, безсистемного застосування засобів профілактики, дискредитує саму ідею профілактики. Неефективне проведення первинної стоматологічної профілактики не дозволяє знизити стоматологічну захворюваність у дітей", — уточнив Ю. ПЕРЕСТА.

На його думку, реальним шляхом підвищення ефективності стоматологічної профілактики є удосконалення її організаційної структури. Враховуючи, що в обласному центрі Закарпатської області місті Ужгороді немає своєї стоматологічної служби, вже давно назріває питання організації в місті надання стоматологічної допомоги дитячому населенню. На території міста працює близько 100 приватних стоматологів та клінік, доросле населення використовує цей потенціал і проводить санацію зубів за сучасними технологіями в приватних лікарів. Дитяче населення, згідно нормативних документів, повинно постійно проходити диспансерний нагляд у стоматологів, так як дитячий організм потребує постійної корекції факторів, які сприяють розпитку стоматологічних хвороб у дитячого населення.

З огляду на все це, стверджує Ю. ПЕРЕСТА, й була розроблена "Програма забезпечення стоматологічного здоров’я дитячого населення міста на 2009-2013 роки". Цей документ передбачає силами і засобами працівників Ужгородської міської дитячої лікарні, стоматологічного факультету УжНУ на базі "Клініки дитячої дентальної гігієни" та в загальноосвітніх школах проводити безкоштовні профілактичні стоматологічні огляди дитячого населення міста, використовуючи науковім та професійний потенціал працівників стоматологічного факультету УжНУ. На базі Клініки планується проводитись санітарно-просвітницька робота з дітьми шляхом демонстрації відео-роликів, навчання практичним навичкам з догляду за порожниною рота.

Загалом, стверджує декан стоматфакультету, у місті Ужгороді в шкільних та дошкільних установах знаходиться 21 тисяча дитячого населення, з яких 17 тисяч школярів та 4 тисячі дітей дошкільного віку. Усіх їх і планують оглянути та здійснити профілактику стоматзахворювань. "Це важливо ще й тому, що Ужгород зокрема, як і Україна в цілому, відноситься до регіону з високим ризиком розвитку карієсу зубів, "масового" розповсюдження і "високої" інтенсивності", — уточнює Ю. ПЕРЕСТА.

Також, за його словами, на сьогодні карієс зубів фіксують у 97,6% дітей.

Крім того, на думку декана стоматфакультету, якщо студенти закладу оглянуть 21 тисячу дітей, це дозволить підготувати їх на новому якісному рівні до роботи. "Лише так можна буде вивчити абсолютно всі проблеми стоматології, причому на реальній практиці", — каже професор.

У рамках програми панують відкрити в кожному шкільному та дошкільному закладі куточок дентальної гігієни та розробити медичку літературу працівниками стоматологічного факультету УжНУ, а також ВИЯВИТИ фактори ризику стоматологічних хвороб у дітей; визначити стоматологічний статус дитячого населення; розгорнути широку санітарно-просвітницьку роботу щодо профілактики стоматологічних захворювань у дітей серед учнів та батьків;

Ю. ПЕРЕСТА також уточнив, що фінансове забезпечення програми буде здійснюватися відповідно до законодавства України за рахунок коштів місцевого бюджету, "Клініки дитячої детальної гігієни" на базі стоматологічного факультету УжНУ та інших джерел, не заборонених законодавством.

УНІАН
21 липня 2009р.

Теги: Ужгород, зуби, діти, школярі, профілактика, УжНУ

Коментарі

вiктор 2011-06-10 / 20:05:00
Хотiв-би розповiсти,про нашу дитячу стоматологiю.Замовив номерок,привiв свою 4-х рiчну дiвчинку,чекав годину,за цю годину чекав чергу з дiтей,при цьому доктор Медянко М.М, приймав не тiльки дiтей,а й дорослих(вони заходили з бокових кабiнетiв),коли пройшла година,почав нервувати,як висловив це доктору,вiн вiдповiдав нам дуже зiхвало-мов вiн тут головний,i вiн буде розсказувати як тут все буде.Я тiльки не розумiю,це дитяча лiкарня,чи часна лавочка,де доктор робить грошi.Бiльше в гос.лiкарню не звернусь,грошi треба платити по любому,а сервiс? Ще цiкаво,за який кошт в дитячiй полiклiницi лiкують дорослих,я думаю за кошти"доктора".

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини