Закарпатське "Рекітське сузір'я-2009" відкрило нові імена

У цьому році VI Міжнародний фестиваль "Рекітське сузір'я-2009" пройшов не у верховинському селі, а в самому Міжгір'ї. Усі основні дійства розгорталися у приміщенні Міжгірського професійного ліцею. Керівник цього закладу Василь Маринець повідомив, що 22 квітня 2004 року, сесія Міжгірської районної ради передала в користування ГО "МАЛІЖ" колишнє приміщення Рекітської початкової школи. Там почав формуватися перший у державі Дитячий музей літератури і журналістики.

Фото з "Рекітського сузір'я-2007"
Фото з "Рекітського сузір'я-2007"

У приміщенні МАЛІЖ був обладнаний невеликий конференц-зал, сформована виставка творчого доробку "маліжан", бібліотечка з виданими творами юних письменників і журналістів. Та самим провести капітальний ремонт приміщень не вистачило сили. Самотужки відремонтували тільки одне, де... почали навчатися місцеві учні, бо іншого місця не мали. Музейну експозицію довелося перенести в коридор. Але ця проблема досі не вирішилася.

Та фестиваль, дякуючи завзяттю директора Міжгірського професійного ліцею, розгортав- ся. Весело щебетали дівчатка, на щічках яких були вималювані красиві сузір'я з трьох квіточок. Наносили на свої твори останні мазки старші й зовсім юні художники, трепетно чекаючи суворої експертної оцінки знаних митців Василя Вовчка та Олександра Сидору-ка. Чимало з них тіснилося біля комунікабельного заступника директора Василя Фурдя, який сам — неабиякий митець від Бога. Адже виготовляє навіть старовинні музичні інструменти — трембіти. Побачивши це, хлопчик із Теплодара Одеської області захотів післяшкільне навчання продовжувати лише тут. Бо дух є на Міжгірщині, спадкоємність поколінь. Скажімо, керівник музею в ліцеї Марія Белень організувала колоритний непересічний осередок старовини, розмістивши тут навіть повний вигляд селянської хати вже історичних часів.

Цьогорічними конкурсантами фестивалю стали юні літератори і журналісти, художники і фотомитці, виконавці авторської пісні. Вони, за словами одного з проректорів МАЛІЖ Василя Дерича, представляють Польщу, Росію, США, Канаду, Крим, Полтавську, Чернівецьку, Рівненську, Київську, Львівську, Волинську, Одеську і, звісно, Закарпатську області. До слова, Закарпатський обласний осередок громадської організації "Фронт змін" посприяв участі у фестивалі талановитим дітям Ужгорода і Ужгородського району.

Чотири дні у мальовничому Міжгір'ї відбувалося неповторне і захоплююче творче дійство. Піднесеного настрою додавали троїсті музики, а також фестивальна хода врочистим селищем усіх учасників та організаторів фестивалю до пам'ятників патріарху української літератури Тарасу Шевченку, місцевому сподвижнику Василю Гренджі-Донському та воїнам, котрі полягли в жорстоких боях Другої світової. Туди поклали вінки та квіти.

Прикрашали, поміж засіданнями секцій, молодіжно-дитячий форум своїми виступами господарі свята — юні обдарування Міжгірщини народними співанками, експромтами-віншуваннями. Дві днини в актовому залі Міжгірських рай-держадміністраціїта райради лунали вірші, прозові твори, авторські пісні, виконувалися театралізовані та хореографічні композиції. У Міжгірському професійному ліцеї працювали майстер-класи, відбувалися конкурси в номінаціях журналістики і шкільної преси, художнього фото і малюнка, сценічного та авторського виконання. Юнь мала змогу поспілкуватися зі знаними творчими авторитетами — головою обласної організації НСЖУ Дмитром Воробцем, її секретарем Василем Чижмарем, митцями Василем Вовчком та Олександром Сидоруком, журналістами Іриною Гармасій та Василем Пилипчинцем, майстрами красного письменства Срібної Землі Василем Кузаном та Василем Горватом тощо.

Про хід фестивалю оперативно повідомляла радіостудія ліцею "Червона калина", створення якої спонсорував сам В.Тарчинець. Велике захоплення ліцеїстів викликало, що перше місце серед художників старшої групи посів їх "однокашник" Юрій Шкрюба. Серед відзначених є чимало обдарувань — Ірина Романишена (Полтава), Катя Стрижак (Ужгород), Богдан Сопко (Міжгір'я), Карина Теліга (Ужгород), Анастасія Коровай (Рівне), Оля Шабела (Мукачево), Анастасія Ковтун (Одещина), Надя Мисаковець (Рівненщина), Валерія Дюдя (Міжгір'я) та багато-багато інших.

Василь Зубач, Міжгір'я
16 липня 2009р.

Теги: "Рекітське сузір'я-2009", Міжгір'я, фестиваль, діти

Коментарі

іван 2009-07-17 / 19:45:00
Може досить! Скільки можна прикриватися1 Алкоголіки! Ви відмиваєте гроші за рахунок дітей!!!!!. скільки можна терпіти на рідній землі? Які поети? Які малюнки дітей7 Хто все це бачив??? Посміховище7 І цей клоун Василь Тарчинець - він любить лише гроші і славу!!!!!!!!! ПОПАНДОПАЛО!!!!!!!!!!ГАНЬБА ТАРЧИНЦЮ!! ПРИПИНІТЬ АФЕРИСТА

Іван Ісаєвич 2009-07-17 / 02:19:00
Тішуся з того, що дітище Великого закарпатця Василя Тарчинця продовжує жити, приносити плоди. Фестиваль відкрив Україні нові зірочки - юні таланти. Від імені маліжан Виноградівщини щиро вітаю всіх учасників і окремо переможців.

Дай Боже доброго здоров'я та наснаги Василеві Тарчинцю.

Велика вдячність Василеві Зубачу за чудовий відгук про свято.

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини