Чому пересихають молочні ріки на Закарпатті?

Географію України можна вивчати по молочних прилавках закарпатських крамниць і ринків. Молочні продукти завозять в область із Львівщини, Рівненщини, Волині, Івано-Франківщини, Хмельниччини, Миколаївщини, Запоріжжя, Києва... Навіть з-за кордону. Завозять усе - молоко, вершки, сметану, кефір, ряжанку, йогурти, сири, масло, сироватку тощо. Не видно тільки продукції власного, закарпатського виробництва. Утім, вона таки є /у с.Часлівці під Ужгородом діє єдиний на всю область міні-молокозавод "Настуня"/. Донедавна функціонувало й МП "Дельта" у Виноградові, але збанкрутувало. Вироблені ж "Настунею" молокопродукти - крапля в морі. Чому ж склалася така ситуація? Невже закарпатці, які завше були вмілими тваринниками, настільки збайдужіли до молочарства, розучилися доглядати і доїти корів? У цих питаннях спробував розібратися кореспондент УКРІНФОРМу.

Чому пересихають молочні ріки на Закарпатті?

Проблему дефіциту власне закарпатської молокопродукції в Головному управлінні агропромислового розвитку ОДА вбачають у відсутності належної переробної бази. Мовляв, якби у нас були потужні переробні підприємства, то вони заоохочували б виробників /фермерів і селян/, інвестували б кошти у молочарство.

- Молоко в області є, - запевняє начальник відділу організації виробництва продукції тваринництва згаданого головного управління Олександр Тюпа. - Але воно переважно у сільського населення, яке утримує понад 90 відсотків корів. Більшість селян сама споживає молоко або продає його сусідам чи на ринку. Фермерські господарства у нас ще досить слабкі: якщо й тримають корів, то використовують молоко для власних потреб, наприклад, для випоювання телят.

На початку року на Закарпатті було 106 тисяч корів: за навантаженням цими тваринами одного гектара ріллі область посідає друге-третє місця в Україні. Це немало, хоча поголів'я "Мілок" і зменшується /люди старіють, доглядати за коровами, заготовляти корми стає все важче, ото вони й відмовляються від молочарства/. А молодь не призвичаєна до цієї справи.

Збереглося дійне поголів'я і на кількох сільськогосподарських підприємствах: ПСП "Ластівка", "Ватра", агрофірмі "Леанка", ТОВ "Агростар" в Ужгородському районі, ТОВ "Атак" на Берегівщині /останнє має навіть невеличку власну переробку/, кооперативі "Нове життя" /Виноградівщина/, фермерському господарстві "Шитєв" /Берегівщина/ та деяких інших.

Чому ж занепала в області переробка молока, чому не розвивається?

- Переробні підприємства потребують якісної сировини, чого не гарантують приватні виробники, - пояснює заступник начальника Головного управління агропромислового розвитку ОДА Степан Нодь. - Один селянин здає молоко вищою жирністю, інший - нижчою, в одного молоко свіже, в іншого - вже підкисле. В одного корова хвора, в іншого - руки... Крім того, заважає сезонність: навесні і влітку молока - хоч відбавляй, а взимку його не вистачає. Переробне ж підприємство мусить працювати ритмічно цілий рік.

До речі, оскільки Україна вступила у СОТ, то мусить дотримуватись європейських умов і норм - молоко має видоюватися у доїльному залі і охолоджуватись. Мусимо слідкувати і за таким показником, як кількість мікроорганізмів у одному мілілітрі молока: у наших приватників буває 500 тисяч бактерій, а в Європі допускається лише 100 тисяч. Отже, наше молоко годиться хіба що для виготовлення сухого продукту.

Молоко має збиратися на фермі, а не по дворогосподарствах, переконаний Степан Нодь. Тим часом в області наразі немає жодного доїльного залу. Можливо, вирішенню цієї та деяких інших проблем сприятиме Програма підтримки підприємств АПК на 2009-2013 роки, яка надає, зокрема, преференції й тим, хто займається товарним молоком, проводить селекційну роботу, впроваджує доїльні зали. Незважаючи на кризу і фінансову скруту, вже цього року на підтримку підприємств АПК було витрачено 700 тисяч гривень, а до кінця 2009-го намічено використати ще 1,8 мільйона. Частину цих коштів отримають і молочарі. Але цього, звісно, мало.

Експерти ще у березні констатували, що поступово спадає внутрішній попит на перероблене молоко та молочні продукти у роздрібній торгівлі. Знижуються можливості експорту молочних виробів, призупиняють діяльність молокопереробні заводи, оскільки різко обмежено обсяги державної підтримки галузі. Наразі ціни на м'ясо ВРХ зросли. Таким чином складаються умови для активного вирізання поголів'я корів. На відновлення ж молочного стада, навіть за поліпшення ситуації на ринку, підуть роки. Отож думаймо! Фахівці вбачають проблему молочної галузі й у відсутності якісної сировинної бази та перевірок з боку держави.

Отже, хто візьметься за налагодження і розвиток переробки молока в області? Хто напоїть закарпатців, особливо міських жителів, молоком місцевого виробництва? Поки що ці питання риторичні, а молочні ріки краю і далі пересихають...

Ярослав Ядловський, УКРІНФОРМ
15 липня 2009р.

Теги: Ужгород, Виноградово, молоко, переробні підприємства, збанкрутували

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини