Йосиф Сірка: Політичне русинство і його спонсори

- Чи ви знаєте ще таку країну, як Україна, де б вороги держави вільно займалися антидержавною пропагандою і діяльністю?
- Ні, я особисто не знаю! - відповів на запитання доповідач.

Так відповів на запитання одного з присутніх відомий науковець зі Словаччини, член НАН України, після своєї доповіді в приміщенні Канадсько-української фундації у канадському місті Торонто. На доповідь, яку організувало 8-ого липня нинішнього року Наукове товариство імені Шевченка в Канаді, прийшло біля 70 людей, незважаючи на те, що зараз літня відпусткова пора.

Микола Мушинка
Микола Мушинка

Тема „Політичне русинство і його спонзори” є надзвичайно цікавою не тільки для Закарпаття, але й торонтської публіки, яка слідкує за подіями в Україні.

Професор Микола Мушинка відомий торонтонцям не тільки через свої численні наукові праці, але й тим, що він був першим, який знайшов архів Музею визвольної боротьби Украни, що зберігався у Празі (про це появилися три книжки М.Мушинки „Музей визвольної боротьби України та доля його фондів” 1996, 2005, 2006, остання з них чеською мовою) і в Торонто він виступав вже не перший раз.

При відповіді професора мені пригадалася пропагандистська пісня про „велич” колишньої червоної імперії та про „вільне” дихання в ній”. Правда, ідеологи колишньої імперії ще й сьогодні згадують про „велич” і „силу та славу” колишньої комуністичної тюрми народів, а дехто й досі в Україні не зрозумів, що імперії розпадаються не задля того, щоб їх знов відновлювати. Зрештою історія не знає прикладу, щоб якась імперія відродилася!

Професор Мушинка звернув увагу на те, що політичне русинство почало ширитися на Закарпатті, в Польщі, Румунії, Югославії, Словаччині та Угорщині не завдяки „власним” силам, а завдяки ініціаторам з-поза кордону і „спонзорами” цього „руху” були і залишились закордонні джерела.

Політичне русинство досить відмінне в різних країнах. В декотрих країнах – Польща, Словаччина, Югославія – воно концентрується на визнанні русинів окремою національною меншиною та окремою літературною мовою. Під сучасну пору існує вже сім „літературних мов”, які мають бути „доказом” що вони не є спорідненні з українською.

Слід зазначити, що спроби зберегти діалекти і їхні нюанси є в багатьох країнах. В Німеччині, наприклад, видають обмежені видання баварським діалектом, франкомовне населення Канади має теж значні відмінності в мові від літературної французької, русини Югославії видавали своєю говіркою вже давніше, на сході Словаччини люди любуються у своїй говірці – все це не повинно перешкоджати людям знати літературну мову, але було б на шкоду, коли б діалекти зникли. Отже, боротьба за мову, тобто, за свою говірку, ще не є причиною для боротьби за національну окремішність.

Політичне русинство не звертає увагу на наукові дослідження про мову, оскільки науковці – без різниці їхньої національности (Брох, Лешка) – визнали, що діалекти лемків, гуцулів, бойків і тзв. русинів є говірками української мови. Твердження деяких „діячів” русинського „руху”,мовляв, російська мова є ближчою для „русинів” ніж українська, є брехливим і безпідставним, але воно свідчить про те, звідки йде „підтримка” русинства. Численні прапори Росії та провадження „з”їздів” русинів тільки російською мовою („Світовий з”їзд русив” у чеському м. Пардубіце, 30 травня 2009) та твердження, що єдиною „ґарантією” незалежного „русинського государства” є Росія – найкращий доказ того, хто допомагає бешкетувати політичному русинству.

Академік Мушинка підкреслив, що більшість антиукраїнської пропаганди у вигляді книг, газет та брошурок публікується в Ужгороді!

Якщо ВР України довго роздумувала, чи підозрюваного у вбивстві на Кіровоградщині можна притягнути до суду, то не дивує, що у провінційних депутатів нема охоти боротись із екстремістами, які за чужі гроші організують розбиття країни, щоб вона не дотягла навіть до „повноліття” – 18 років!

Вже від самого початку проголошення незалежности України, її вороги (зовнішні і внутрішні) докладають зусиль, щоб країну хоч поділити, коли не можна всю нараз „проковтнути”.

Приклад затягування розслідувань кримінальних справ вбивства Ґонґадзе, Олійника, Сливки, та безкарна діяльність антидержавних дій на зразок ужгородського православного батюшки МП, є яскравим доказом того, що в Україні все можливо, крім справедливого і незалежного суду.

Доповідь науковця із Словаччини у Торонто лише зайвий раз звернула увагу слухачів на те, що в Україні нема української влади, а існує система, яка дозволяє кланам через ВР України дбати про свої власні статки, які їх наближають до позицій феодалів у вже й не так далекому минулому. Справи державної цілісности й суверенітету не входять у вузькоспрямовані інтереси кланів – саме так можна зробити висновок із доповіді проф. М.Мушинки, який об”єктивно проінформував присутніх про сучасні зусилля антиукраїнського політичного русинізму, який однозначно спрямований проти територіяльної цілісности України. Безвідповідальність сучасних „недоторканців” за державну політику на всіх рівнях є найбільшим лихом молодої української держави!

А для порівняння закарпатської говірки та російської мови "Майдан" пропонує читачам "Бородіно" в перекладі Павла Чучки :)

Повіджте, вуйку, ци не задарь
колись була Москва спалена,
а пак французум зухаблена.
Вас не забуде Руська зимля,
як билисьте французькой плимня,
прославилисьте руськой имня
коло Бородіна.

Гий! Давно були муцні люде:
вино глушили, як верблюди.
То були хлопи, не такі, як ви.
Несеренчлива у ніх доля,
не вильо їх утікло з поля,
киби не цісарьова воля,
не зухабили би Москви.

Ми фурт дозаду наступали –
французи йшли, а ми втікали.
Вже недалеко до Москви.
Царь-батюшка у штабі лає,
армаду нашу проклинає:
"Же чом то войско одступає?
Вояки стуйте! Доста йти!

Найшли полки великой поле:
за пуврока’го трактор оре.
Сяднули їсти, кавий п'ють.
Вже скоро рано, дзвонять дзвони,
вояк са молить, б'є поклони,
а я наладжую канони,
позерам – а французи йдуть.

Нахпав до пушки я картечі,
французум стрілив меджи пличі
и гойкам "Бога' му!"
Воні мене не розуміють,
втікають гет, а я са смію,
за німа смирть з канона сію.
Не оддаме Москву!

Три дни сиділисьме в окопі,
з пушок стріляли до піхоти,
до мене трафили – я думав, же умру.
За нас забули ґенерали,
резервох ве'цце нам не дали,
а ми пушки позухабляли,
трофей на плечі ай дому!

Вночи боліла мене рана
и чути було аж дорана,
як кайфовав француз.
Айбо у нашому окопі
вояки сіли до роботи:
сись кіклю шиє, тот — калготи,
капітан платає картуз.

А наш капітан – файти бичуй:
широкий зад, вузинькі пличі.
Из кухарька'ми шарі-ма'рі...
Вун старшим са у нас числив,
воя'кох бив ай водку пив,
в атаку даколи ходив...
Його дівки залоскотали.

Ші була нуч, коли ми спали,
нам розказ дали ґенерали
атаковати сись "бугор".
Вояки встали, писки вмили,
из боксом чижми намастили,
до пушки кулі наладили,
єден за другим стали в шор.

Наш реґімент розклавса у пшениці:
довкола дим, а темно, як в пивниці.
Од ядрох муй капітан ушалів.
Я з пушки стрілям, канони б'ють та б'ють,
айбо французи йдуть та йдуть...
Вже дораз нуч,
а я одрана никус-нич не їв.

Такі са вам битки й не снили,
вби кров гордовами носили.
Ирджали коні, як бики.
Ишли в атаку мушкетири,
за німа бігли дезертири,
а на кунци аж командири
и гойкали: "Впірьод, бойцы!"

Тот динь я ниґда не забуду:
французький кунь 'ня копнув в груди,
текла из писка кров.
В єднуй громаді: люде, коні,
вози поламані, канони,
простий вояк, царські пагони,
французька курагов.

Француз утік, а ми зустали,
абисьме рано дале войовали.
Не спали наші фелшари:
воні по полю походили,
мертвіх копицю позносили,
ші вецце жертвох наличили,
а дале їм гребли ями.

Гий! Давно були муцнІ люде:
єден понюс би два верблюди.
То були хлопи, не такі, як ви.
Несеренчлива у ніх доля,
не вильо їх утікло з поля,
киби не цїсарьова воля,
не зухабили би Москви.

1973 р.

"Майдан"
11 липня 2009р.

Теги: Ужгород, русинський, діалект, літературна мова, Микола Мушинка

Коментарі

учитель 2009-07-22 / 10:22:00
http://www.youtube.com/watch?v=yXPCmjXZzro

Janko 2009-07-21 / 14:28:00
http://www.youtube.com/watch?v=iYezOlbO9mk&feature=related

Х 2009-07-20 / 21:44:00
Нетлінний ти наш оранжевий журналісте з поведінков орка, викоритовуючий останнім часом нік "соррі" чаще, а ніж інші з твого арсеналу. П.Юрій писав "зустріч", слово "стрелка" використовуєш ти під всіма твоєми ніками. І ще твоє любиме "мадярони". Так склалось, що більше року ми з тобою перейшли на з твєї подачі. Ти не памятаєш не тільки,що другі пишуть, і свою власну писанину. Ти сам своє відношення до журналістів. Та не це викрило тебе... Ти писав на тому тиждні, що принципово не будеш реагувати на мої пости. Куда поділась твоя принциповість? Будь принциповим!

Май ся фест також.

Брайтон бич 2009-07-20 / 04:25:00
В НЗ монополия информации

В НЗ монополия информации контролирована Камуфляником:) и его бандой, по этому отвечaю Камуфляжнику:) здесь.



Камуфляжник:) с хвостом сатаны: "Это вы и "сидорята" - одного поля ягоды. Слишком уж вы в последее время преуспели на ниве антигосударственной и антиукраинской деятельности. Кремль и Московский патриархат потирают руки от удовольствия: Сидору приходилось платить, а вы всё то же самое делаете бесплатно по недомыслию... " Испугалась сволоч ордынcкo-азиатская, что с Миколи Жалива вырастёт солидный лидер русинов, так в традициях Сталинских горлорезов ордынец Камуфляяжник:) с хвостом сатаны перешол в атаку.



Ответ для украинца-ордынца Камуфляжника:) с хвостом сатаны от обыкновенного жителя Подкарпатья:

Антигосударственное и антиукраинское для украинских ордынцев-азиатов как Камуфляжник:) являются фундаментальные права человека. Для ордынца-азиата Камуфляжника:) с хвостом сатаны жизнь людей не имела, не имеет и никогда не будет иметь никакой цены, точно так как для Сталинских большевиков. В мозгу Камуфляжников:) азиатских ордынцев таких клеток в мозгу нет, которые бы смогли сработать основной закон цивилизованного общества, что перед Господом и законами все люди ровны! Камуфляжники с хвостами сатаны никак не могут понять, что это моё личное право решать какая моя национальность, кто я! И что он к этому должен приступать с уважением так как и к моим религиозным убеждениям. Он не может и не хочет понимать, что это моё право и что Конституция Украины даёт мне на это право, а не право вождя Сталина и Камуфляжников с хвостами сатаны мне это право дают. Камуфляжники:) перверзную коммунистическую идеологию против прав человека выменили сейчас за новую, также перверзную идеологию - идеологию свидомых. Они с фанатическим лицемерием утверждают, что мол наша украинская свидома культура не является вариацией варварской культуры Ленинских и Сталинских большевиков и за её основу не была взята ордынская культура Дикого Поля Украины от предков Чингизхана. Они наоборот хотят нас убедить, что эта свидома культура титульной украинской нации является самой высшей степенью развития цивилизации человека.

Брайтон бич 2009-07-20 / 03:52:00
В НЗ монополия информации контролирована Камуфляником:) и его бандой, по этому отвечю Камуфляжнику:) сдесь.



Камуфляжник:) с хвостом сатаны: "Это вы и "сидорята" - одного поля ягоды. Слишком уж вы в последее время преуспели на ниве антигосударственной и антиукраинской деятельности. Кремль и Московский патриархат потирают руки от удовольствия: Сидору приходилось платить, а вы всё то же самое делаете бесплатно по недомыслию... " Испугалась сволоч ордынcкo-азиатская, что с Миколи Жалива вырастёт солидный лидер русинов, так в традициях Сталинских горлорезов ордынец Камуфляяжник:) с хвостом сатаны перешол в атаку.



Ответ для украинца-ордынца Камуфляжника:) с хвостом сатаны от обыкновенного жителя Подкарпатья:

Антигосударственное и антиукраинское для украинских ордынцев-азиатов как Камуфляжник:) являются фундаментальные права человека. Для ордынца-азиата Камуфляжника:) с хвостом сатаны жизнь людей не имела, не имеет и никогда не будет иметь никакой цены, точно так как для Сталинских большевиков. В мозгу Камуфляжников:) азиатских ордынцев таких клеток в мозгу нет, которые бы смогли сработать основной закон цивилизованного общества, что перед Господом и законами все люди ровны! Камуфляжники с хвостами сатаны никак не могут понять, что это моё личное право решать какая моя национальность, кто я! И что он к этому должен приступать с уважением так как и к моим религиозным убеждениям. Он не может и не хочет понимать, что это моё право и не право вождя Сталина и Камуфляжников с хвостами сатаны, которые перверзную коммунистическую идеологию выменили сейчас за новую таже перверзную идеологию - идеологию свидомых. Они с фанатическим лицемерием утверждают, что мол наша украинская свидома культура не является вариацией варварской культуры Ленинских и Сталинских большевиков и за её основу не была взята ордынская культура Дикого Поля Украины от предков Чигизхана. Они наоборот хотят нас убедить, что эта свидома культура титульной украинской нации самый высший степень цивилизации человека.

сорри 2009-07-20 / 00:20:00

Пане Х, ми з вами свиней не пасли, а тому прошу звертатися до мене так, як того вимагають правила загальнолюдської моралі і внутрішні правила даного інтернет-ресурсу. Можу вам пробачити і попустити тільки в тому разі, якщо подібна поведінка є невід"ємною національною рисою нації, представником якої ви себе заявляєте. Розберіться в голові з ніками і тим, кому, на вашу думку, вони належать. Бо, до прикладу, я не є журналістом - ні "талановитим", ні неталановитим також. Потім з тим, кого саме ви тут викликали на "стрілки" (це слово я вжив, завважу, вслід за паном Юрієм. А "стрелки" не використовую взагалі). "Нетерпимість і злість" до нас нізвідки не привнесені, хіба що якщо особисто вас до нас привнесли "із-за Карпат після 1944 р"...



А загалом - майтеся фест...

Юрій 2009-07-19 / 22:02:00
Пане КК, я мав на увазі те, що Ви живете не в Закарпатті і не берете участь у наших місцевих сварках і в нашій місцевій ніби політичній діяльності. Чи політикоподібній. Саме тому не сприймайте трошки гіркі мої нарікання на свою особисто адресу. А гіркі ті мої нарікання тому, що дуже вжко простим словом, не маючи влади, або, як пише пан "Аналітик" - фінансування, щось комусь доказати чи закликати до конструктивних чи просто розумних, спільних для всіх дій або хоча б простого порозуміння.

Князь Коротович 2009-07-19 / 21:20:00
Пане Юрій - Дякую за інформацію про статтю; я ще її не прочитав але напевно скоро прочитаю. А що до Вашого бажання мене виключти із Ваших коментріав тому що я не 'учасник подій тут', то я чуюся не менши учасником чим Ви, який недавно поінформували Пана Жалови що Ви 'допомгти не можете' (я розумою що у Вас чудових причин, через 'умовости' Вашої роботи). Кожний бере участь в якій небудь події до того ступня що йому бажається чи йому вигідно. На жаль Вам, і може для інших, я далі буду брати участь в цих коментарів. Буду брати участь тому що маю право брати участь і тому що хочу брати участь бо тема мені цікава. Бачити, інтернет дає всім людям по цілому світі можливість спілкуватися. Світ уже став душе маленьким через цю техниілогію. Ви, чи інші можети не регіувати на мої коментарі, це Ваша справа. Але поки я бажаю, і справляюся по законами тут влаштованими, то чуюся свобідним коментувати на кометарів других коли мені хочеться. Якщо Вам потрібно спілкуватися особистом, приватно з другими тут коментарями, то я би Вам радив це робити приватно - а не публічно на цей саит який являється як Ви бачити по цілому світі.

Х 2009-07-19 / 18:44:00
Для мене всі люди є шановні і друзі, і недруги. Тебе, шановний "талановитий" журналісте не відношу, а ні до перших,а ні до других тому, що віртуальне знайомство цьому не сприяє. Я з тобою згоден на 100%, що п.Юрій складає враження інтелігкнтної людини. Я не ховаюсь за його спиною. Слово "стрелки" використовуєш, на цьому сайті, тільки ти. ти як завжди все вивертаєш і, маудь тому нікому не віриш на слово. П.Юрій писав, що принесене до нас ззовні (від себе додам із-за Карпат після 1944 р)нетерпимість і злість. Так, це я пропонував тобі зустріч, щоб, як я писав тоді, "подивитись в твої очі", бо для мене важко зрозуміти таку агресиність. Мені було цікаво чи це тільки гра під анонімним ніком, чи це дійсно твій внутрішній стан і тут ти відкриваєшся повністю прикриваючись анонімністю. я тобі не погрожував бійкою і ніколи не бився. Вважаю, що дорослі люди завжди можуть домовитись, залишаючись при своїх поглядах. Це ти всіх хочеш пнрнвчити. Якщо ти себе вважаєш українцем, будь-ласка, це твоя справа. Я русин і я вже тобі багато разів писав, в цьому не має, а ні моєї провини, а ні заслуги. Були б мої батьки українцями, то був би ним і я.

"...яку конкретно шкоду так званому русинському рухові приносить участь у ньому таких осіб вашого типу". Я не принимаю ніякої участі в русинському русі. Вважаю, що цим поинні займатись люди, яким подобається політична діяльність. Приношу користь суспільству своєю працею.

Юрій 2009-07-19 / 16:18:00
До п. С.- зовсім не претедую на ваш час, тому до вас іне звертався.

сорри 2009-07-19 / 15:29:00

Х. "Бачите різницю у висловлюваннях пана Юрія і того хто пише під ніком "сорри" (це один з його ніків, а про прізвище його я писав раніше)? Повна нетолерантність іншої думки, фальсифікація і перекручуванн фактів."(с)



Нешанований мною пане Х, вам уже всі тут втомилися доказувати, що ваше змішування в одне різних учасників коментування - це або просто глупість, або наївна і смішна провокація. Так чи інакше, але на вашому місці я не ховався б з спину пана Юрія, який, вочевидь, є на голову інтелектуальнішим, врівноваженішим і толерантнішим (принаймні, показово) за вас, і проаналізував би, яку конкретно шкоду так званому русинському рухові приносить участь у ньому таких осіб вашого типу. До речі, саме вас, вочевидь, мав на увазі пан Юрій, коли писав, що деякі учасники цієї дискусії є водночас носіями привнесеної ззовні традиції викликати опонентів на так звані "стрілки". Ми всі тут пам"ятаємо, що ініціатором таких "стрілок" на цьому ресурсі були саме ви...

сорри 2009-07-19 / 15:20:00
Пане Юрію, скільки б разів ви не повторяли слово "халва", в роті солодше не стане. Точно так, скільки б ви не відхрещувалися від своєї заанґажованості в активне русинство, я вам не повірю.



Так що давайте не тратити ні вашого, ні, відповідно, мого часу надаремне...

Х 2009-07-19 / 14:56:00
Пане під ніком "князь Коротович" Ви хотіли краще взнати процеси, які проходять в нашому краю, думаю, що повну картину того, що тут відбувається Вам не вдасться мати, але зрозуміти чому українські націоналісти не популярні тут Ви зможетею. Бачите різницю у висловлюваннях пана Юрія і того хто пише під ніком "сорри" (це один з його ніків, а про прізвище його я писав раніше)? Повна нетолерантність іншої думки, фальсифікація і перекручуванн фактів.

Юрій 2009-07-19 / 13:52:00
П. Сорри, ви кометуєте мої слова так, ніби ви є учасником політичних процесів на Закарпатті. А попередні коментатори (і я в тому числі) такими учасиками не являємося, просто пробуємо обмінятися думками.

сорри 2009-07-19 / 13:01:00
Аналітик. "...спорить с Европой ему будет трудновато."



Розуму у цій фразі - повний нуль.



Невже ви справді думаєте, пане так званий Аналітику, що Європа буде сваритися з Україною через купку політичних авантюристів, за якою - 1 відсоток підтримкм в чи не найменшому з українських регіонів?.. :)) :)) :))

сорри 2009-07-19 / 12:48:00

Юрій. "Оскільки весь цей броунівський рух(я вжив термін "квазіполітичний" ніким не управляється, тобто не планується, не організовується (фнансування - складова фукції "організація", не координкється і не контролюється, то ... Якщо появиться зацікавлена сила і почне процесом мінімально управляти - картина зміниться кардинально!" (с)




Рожева мрія заробітчан на русинстві і інших різного роду політичних пройдисвітів... Щойно Москва дещо прикрутила фінансовий кран, який давав їм можливість існувати більш-менш безбідно, як вони почали шукати іншу цицьку і, відповідно, іншого господаря...



Тьфу ти, продажна зграя, а не народ!... :(

анлитик 2009-07-19 / 12:27:00
ЕС присматривается , возможным главным игроком может быть Балога , но спорить с Европой ему будет трудновато.Главные игроки пока не играют и Москва может оказаться очень далеко с ее проектом "Сидор" Д.Сидор больше негатив чем позитив ,в глазах русин.

Юрій 2009-07-19 / 11:42:00
В коментарях п. Аналітика міститься абсолютно правильна фраза - "НУЖНО ФИНАНСИРОВАНИЕ". Оскільки весь цей броунівський рух(я вжив термін "квазіполітичний") ніким не управляється, тобто не планується, не організовується (фнансування - складова фукції "організація"), не координкється і не контролюється, то і є багато незалежних позицій, лідерів іт.п. Якщо появиться зацікавлена сила і почне процесом мінімально управляти - картина зміниться кардинально!

анлитик 2009-07-19 / 11:33:00
Сейчас ЕС будет заинтересована , в "политическом русинстве" цель , проект Набокко подписан! Путин может бросить свою любимую задвижку. Политическая работа России в противодействии проекта провалилась.ЕС будет заинтересован в дестабилизации обстановки на транспортном коридоре, чтоб показать оправданность нового строительства.И снова возвращаемся к встрече представителей русинских организаций Закарпатья с первым секретарем посольства Франции Гийомом Наржоле,почему организатором встречи был именно Николай Староста,известный своей атисидоровской позицией.И что кроме сухой информации о встрече ,он обсуждал в кулуарах. Почему нету информации , о решениях этой встречи,вопросов многовато.

анлитик 2009-07-19 / 11:20:00
Россия не заинтересована иметь "проблемы" ,на таком транспортном коридоре как "Рутения" все эти мыльные пузыри , для шантажа и не более. Чтоб реально сдвинуть русинское движение , нужно финансирование. Может кто то и не обратил внимание , на встречу первого секретаря Французского посольства,но там кроется очень интересная закулисная игра.Кукловоды "политического русинства" будут скоро очень уделены когда появится новые игроки ,и забегу вперед (новые игроки).

НОВИНИ: Політика

15:00
/ 8
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини