Закарпатська Дубрівка - межове село, а вік - під 600 років

За 590 років перевалив вік відомого закарпатського села Дубрівка Ужгородського району. Розташований населений пункт справа від траси Ужгород-Мукачево, за 25 км від Ужгорода та за 15 - від міста над Латорицею. Це - крайнє південно-східне село цього району, раніше Ужанського комітату. Рельєф Дубрівки лише дещо різниться від рельєфу сусіднього Зняцева, що за кількасот метрів від Дубрівки розкинулося на абсолютній рівнині. Річка Стара споконвіку розділяла Ужгородщину та Мукачівщину. Тому це - межове село.

Закарпатська Дубрівка - межове село, а вік - під 600 років

ЗВІДКИ НАЗВА ПІШЛА?

Невідомо, повідомляє в краєзнавчому нарисі Марія Гурзан, коли це село було позначене на карті Ужанського комітату. Але вперше в історичних документах воно згадується під назвою Дубровці в 1417 році, а в 1447-му - вже як Дубрівка. Перші поселенці будували свої хижки на пагорбах. Навколо шуміли дубові ліси, через потоки клали дубові лавки. Звідси й назва — Дубрівка: село в діброві. На старому гербі села, що був чинний до 1920 року, зображені свиня і жолуді. Де дуби, мовляв, там і свині. Старожили ще й до цього часу розповідають легенди про чудеса й страхіття, що траплялися в дубових лісах. Село тричі палало під час набігів татарських орд і міжконфесійних сутичок між католиками та реформаторами у XVII-XVIII століттях. Проте поселення відбудовувалося, вставало з попелу, як чарівний птах Фенікс.

Як же тут живуть-поживають тепер?

ЗА ВІКНОМ СІЛЬРАДИ СТЕЛЮТЬСЯ ЛУГИ

Сільська рада тут маленька. В ній затишно, охайно. Головна господарка — голова Марія Степанівна Гарагаль. На чільній посаді працює з квітня 2006 року. Обрали, бо бачили люди її в ділі. Адже з 1983 року незмінно пані Марія працювала секретарем сільради. За привітність, доброту і цілеспрямованість її і полюбили.

Щодо землеустрою селяни задоволені. Жодних конфліктних ситуацій у селі не виникало ні при головуванні Світлани Іванівни Пеци (1987-1989), ні при вісімнадцятирічному перебуванні на цьому відповідальному посту Івана Івановича Керецмана.

Є, правда, в кожному селі окремі скандалісти, що на своїй землі нічого не посадять до ладу, а в сусіда якийсь би метр відхопили. Це як у "Кайдашевій сім'ї" - безсмертній повісті українського класика Івана Нечуя-Левицького.

Про лад у селі стосовно прав дубрівчан на землю говорить масивна погосподарська книга — фоліант вічного користування, який ніхто не може сфальшувати, підмінити. Спокійно було після гамірного шпаркого Ужгорода в тихій сільраді. Довколишні луги навіть віконне скло робили спокійним.

"ДАЙ, БОЖЕ, ЗДОРОВ'Я КОРОВІ!"

В основному в селі тримають худобу. Тому й криза для дубрівчан — поняття умовне. "Дай, Боже, здоров'я корові!" — повторюють вони вряди-годи вслід за старим західноукраїнським письменником Тимофієм Бордуляком. Наразі жителів тут 870, дворогосподарств — 267. Щодо демографії, то початок третього тисячоліття не був обнадійливим для Дубрівки. У 2001-му, скажімо, лише одна дитина народилася. Так само - в 2003-му. Але ситуація виправилася. Минулоріч прибавилося у селі аж вісімнад-цятеро немовлят. Усього дітвори з-З до 5 років — 70. Зростання чисельності молоді привело до рішення з наступного року відкрити в місцевій школі свій дев'ятий клас.

У цьому році народилося восьмеро малюків. І спинятися на цьому дубрівчани, бачиться, не збираються. У добру путь, родинні кораблі!

Значного відхідництва на заробітки немає. За словами М.Гарагаль, двоє вже тривалий час працюють у Словаччині, кілька — в Словенії. Жінки головним чином розсипалися "по роботах" у різних місцинах Ужгорода та селища Середнє. Трудяться в кафе, лікарнях - офіціантками, прибиральницями, медсестрами. Деякі "отаборилися" в банківських структурах. Молоді чоловіки заробляють нелегку копійку на ремонтах і будівництві в зростаючому вгору і вшир Ужгороді.

ДОПОМАГАЄ РАЙОННА ВЛАДА

Голова сільської ради Марія Степанівна родом із Мукачівського району, але в Дубрівці вже 32 роки. Тут жила ще чоловікова бабка. Супутник життя важко захворів на заробітках і помер. Трагічно, та цього вже не виправити. Щоб заглушити смуток, що деколи мимоволі приходить, віддається роботі. Радіє, що багато допомагає Ужгородська районна влада. Треба ж! Адже село дотаційне.

Центральну дорогу, слід відзначити, кожен рік належно ремонтують. Голова райради Михайло Фединець відстояв ремонт дитячого садочка, забезпечив для клубу нові стільці. В сільраді всю електропроводку, яка ледь трималася на чесному слові, бо була проведена ще в 1968 році, поміняли.

Родом із Дубрівки голова Конституційного Суду України Андрій Стрижак. Чимало й він допоміг. Купив трифазну електроплиту в дитсадок, надає поміч школі, церкві, футбольній команді, яка завдяки цьому і великому спортивному азарту два роки тому зайняла перше місце в області. Та й нині не пасе задніх. Не просаджувати ж своє молоде життя в генделиках.

ДУБРІВЧАНИ - СІЛЬ ЗЕМЛІ ЗАКАРПАТСЬКОЇ

Звідси духовний отець, політичний діяч, третій і останній губернатор Підкарпатської^Русі (1935-1938 pp.) Костянтин Грабар. Його могила - біля церкви. Там, де зараз клуб, раніше була церковна фара, на якій і жив губернатор. Ніби як пам'ять про його самовіддану діяльність навесні біля школи рясно зацвітає яблуневий сад, що розкинувся на площі півтора гектара. Все село, що розляглося на три кілометри, тоді дихає яблуневим ароматом.

Гордиться село офтальмологом обласної лікарні, котра вийшла із села, Ольгою Чічур. її донька теж продовжила лікарську стезю неньки — працює лікарем у нашій столиці.

Вельми поважають директора школи Юрія Юрійовича Третинника. Він уже на пенсії,.але своїх школярів і не думає полишати. Дружина його теж вчителює, а в Ужгороді цим нелегким хлібом причащаються дві доньки. Що й говорити, вчительська династія! Педагогом за освітою є і Марія Гурзан, яка й написала в 1999 році "Нарис села Дубрівка Ужгородського району".

Мовчазним свідком минулого є гора Гурка за селом. Там колись була битва з монголо-татарами. А нині "б'ються" хіба за свою доцільну адаптацію в європейське суспільство, готовність до різноманітних викликів глобалізації в світі. Тому не заростає стежка до бібліотеки, що не занедбана, а жива, дієва, знаходиться в гарному приміщенні. Завідувач бібліотеки Марія Юріївна Мучичко родом із Іршавщини, "дубрівська невіста", як називає її голова сільради пані Гарагаль. Знаменитий культурний діяч Еміл Сокач веде заняття в популярному сільському хорі "Дружба". А "невіста із Чабанівки" Оксана Іванівна Шемак завідує клубом, куди на вогник повсякчас поспішають дубрівчани, проводячи час весело й цивілізовано.

Немає розгулу монголо-татарської дикості в п'ятьох стаціонарних сільських кафе-барах, їхні власники допомогли вшанувати ветеранів Другої світової війни, виділили їм грошову допомогу, організували приємну гостину. Словом, село живе. І в цьому селі хочеться жити. Хоч воно й на межі. Але не між добром і злом, а всього-на-всього між Ужгородським та Мукачівським районами.
 

Василь Зубач, Ужгород
11 липня 2009р.

Теги: Ужгород, Дубрівка, межове село, люди, життя, школа, діти

НОВИНИ: Соціо

15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
» Всі новини