Закарпатська перлина з бацилою

Схоже, виряджаючи дітей на відпочинок, батьки мусять подбати і про сухі пайки для своїх чад. Про всяк випадок не давайте йогуртів та сиру

Закарпатська перлина з бацилою

Діти, яких уночі проти неділі зняли у Львові з поїзда та шпиталізували через отруєння, поступово одужують.

Коротка передісторія. 4 липня, о 22.20, від начальника поїзда №82 Ужгород - Київ у медпункт станції Львів­Головний надійшла інформація про масове захворювання дітей­пасажирів поїзда. 256 осіб (240 дітей та 16 осіб, що їх супроводжували) після оздоровлення у санаторії "Перлина Карпат", що у селі Карпати Мукачівського району, поверталися до Києва. У Львові потерпілих оглянули працівники медичної служби Львівської залізниці та лікарі бригад Львівського обласного центру медицини катастроф і станції швидкої медичної допомоги м. Львова. Загалом на станції Львів­Головний працювало вісім медичних бригад постійної готовності у складі 24 медичних працівників. Вони оглянули 240 дітей­пасажирів поїзда №82 Ужгород - Київ, після чого о 23.55 у Львові з пасажирського поїзда №82 Ужгород - Київ до обласної інфекційної клінічної лікарні з ознаками гострої кишкової інфекції (гастроентероколіту) шпиталізовано 72 особи, серед них 65 дітей віком від 8 до 17 років і 7 дорослих. Пізніше ще четверо дітей - по двоє у Тернополі та Хмельницькому - також зняли з потяга і доправили до тамтешніх лікарень.

Усього по маршруту слідування поїзда було госпіталізовано 76 осіб (69 дітей і 7 дорослих). На момент госпіталізації у стаціонар Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні четверо дітей перебували у важкому стані, решта - у стані середньої важкості.

Уже в понеділок після інтенсивного лікування стан усіх був задовільний. Головний лікар Львівської обласної інфекційної лікарні Сергій Федоренко повідомив, що чотирьом дітям, яких доставили у важкому стані, вже набагато краще. Учора їхній стан оцінили як середньої важкості й загрози життю немає. Дітей, які почувалися добре і за якими приїхали батьки, вже відпустили додому. Ще частина неповнолітніх, за словами Ігоря Мартинюка, завідувача відділу №5 цієї лікарні, за умови хорошого самопочуття поїдуть додому вже сьогодні.

У санаторії "Перлина Карпат" діти відпочивали з 21 червня 2009 року. Як розповіла "Пошті" одна з виховательок, загалом відпочинком вони задоволені, однак діти скаржилися на несмачне харчування. Окрім того, посуд у їдальні санаторію часто був погано вимитий. "На горнятках і тарілках був жир", - сказала вихователька.

Епідеміологічне розслідування причин та обставин виникнення захворювання наразі триває. У лікарів інфекційної клінічної лікарні є кілька версій причин отруєння. Завідувач епідеміологічного відділу обласної СЕС Наталія Тімко повідомила "Пошту", що всі діти мають діагноз "гостра кишкова інфекція". Її збудник наразі не відомий: захворювання могли спровокувати і сальмонела, і стафілокок, і патогенна кишкова паличка тощо. Що конкретно із цього переліку зашкодило дитячому здоров'ю, стане відомо після проведення необхідних аналізів.

Наразі з'ясовують, у яких продуктах містився збудник. Прокуратура Закарпатської області вилучила у літньому таборі відпочинку продукти харчування. Відомо, що діти того дня їли омлет, ковбасу, котлети, пили компот. За словами Віктора Кімаковича, начальника управління охорони здоров'я ЛОДА, найімовірніше, діти отруїлися сніданком чи обідом. "Там були сиркові маси, сметана, борщ, бринза та інші продукти, які могли призвести до отруєння", - сказав він.

Причиною отруєння міг стати і сухий пайок, який видали дітям напередодні виїзду. Як повідомив "Пошті" Павло Василенко, керівник пресцентру ГУ МНС у Львівській області, до складу сухпайка входили твердий та плавлений сири, ковбаса, огірок, круасан та йогурт. Причому, за словами Володимира Багнюка, головного лікаря СЕС на Львівській залізниці, йогурти були зіпсуті. "Коли ми опитували дітей і керівників груп відразу на Львівській залізниці, вони показали нам сухі пайки, де був плавлений сирок, запаяний у фольгу. Коли ми його відкрили, то там вода відійшла від сиру. Йогурт, ковбаса - якість цих продуктів могла бути кращою", - зазначив начальник медичної служби Львівської залізниці Михайло Яворський.

Та більшість дітей впевнені, що отруїлися сирковим десертом, який давали під час обіду в санаторії. "Це в останній та передостанній дні нам дали сирковий десерт із глазур'ю, на якому не було вказано ані дати виготовлення, ані терміну придатності", - розповів "Пошті" потерпілий Ярослав. За його словами, у санаторії доволі часто давали молочні продукти, причому дата кінцевого споживання на упаковці зазвичай була затерта або ж узагалі не вказана...

Імовірно, що після цього випадку санаторій "Перлина Карпат", у якому відпочивали діти, узагалі закриють. За інформацією пресслужби Міністерства охорони здоров'я України, під час його перевірки фахівці Закарпатської сан­епідемстанції виявили порушення санітарних норм і правил прийому дітей та початку роботи дитячих закладів оздоровлення і відпочинку. Зокрема, директор санаторію розпочав роботу дитячого закладу відпочинку без акта прийому та комісійного висновку із дозволом на початок роботи. А прийом дітей не погодили із Мукачівською районною санепідемстанцією. Окрім того, в санаторії виявили порушення правил зберігання рибних продуктів, солодко­вершкового масла та сирих овочів. Зокрема, капуста в овочевому цеху зберігається насипом із ознаками гниття, стелажі та піддони для зберігання овочів виготовлені із матеріалу, що не підлягає санітарно­гігієнічній та дезобробці тощо. За результатами обстеження експлуатацію харчоблоку зупинили. Також там провели дезінфекцію.

А із залишків харчових продуктів (м'ясомолочна, рибна продукція, яйця, овочі, фрукти), гігієнічних змивів на БГКП (бактерії групи кишкової палички), питної та мінеральної води та добового раціону за 4.07.09 та сніданку 5.07.09 відібрано зразки на комплекс санітарно­бактеріологічних, токсикологічних, вірусологічних досліджень.

Наразі справу передано до Мукачівської міської прокуратури.

Суботня пошта
09 липня 2009р.

Теги: Закарпаття, діти, харчове отруєння, Перлина Карпат, Ужгород, санаторій, Львів, прокуратура

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

14:52
/ 2
У Білках від незачиненої "буржуйки" в "ремонтному" гаражі загорівся мікроавтобус
11:32
В Ужгороді пожежні врятували від вогню будинок
13:00
У Сокирниці на Хустщині в Тисі виявили потопельника
23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
» Всі новини