Закарпаття: Черешні й горіхи стали найнебезпечнішими деревами для людського життя

Сезон вишень-черешень практично закінчився. Можна підбивати підсумки. До речі, дуже невеселі. Оскільки під час зривання урожаю на землю падали не лише червоні ягідки, але й ті, хто їх зривав. І причому досить часто падали. Цього року під час "черешневого" сезону у травматологічне відділення на стаціонарне лікування потрапило 27 чоловік - майже 40% від загальної кількості всіх пацієнтів. А скільки ще відлежали вдома, не звертаючись до лікаря, або тільки звернулися в амбулаторію - ніхто не рахував. Але, думаю, значно більше.

Закарпаття: Черешні й горіхи стали найнебезпечнішими деревами для людського життя

— На стаціонар потрапляють пацієнти з травмами середньої й важкої важкості, — розповідає заввідділенням Виноградівської ЦРЛ Юрій Сігеті. (До речі, спокійно поговорити у травмвідділенні практично неможливо. То викликають на перев'язку, то витягти кліща. А перед зустріччю довелося ще й чекати закінчення операції). — Травми дуже різні, але як правило це перелом ребер, ушкодження тазової кістки, переломи рук, ніг, ушкодження від удару внутрішніх органів. У середньому раз на рік, на жаль, наслідком падіння є або смерть, або довічна інвалідність.

Травми бувають під час різних садових робіт - обрізання дерев, виноградного "лугоша", збирання урожаю різних фруктових плодів. Але у 99 випадках зі 100 головними "винуватцями" травм стають черешні й горіхи. Так що травматологи внутрішньо готуються до двох сезонів - пори зривання черешень і час достигання горіхів. Як правило, зонами підвищеної небезпеки є ті села чи вулиці, де ростуть старі великі дерева - наприклад, Хижа, Черна, Новоселиця та інші. Травми з високих дерев особливо серйозні, а крім того старі гілки в будь-який момент можуть не витримати й зламатися під людиною.

— Люди часто хочуть добратися до самих вершечків черешні, де гілки тонкі, втриматися на них непросто. І як наслідок, люди падають з 6-8-метрової висоти. Що тут можна сказати? Не намагайтеся зірвати все до останньої ягоди. Лишіть трохи пташкам. Особливо важкі переломи стаються у зв'язку з тим, що падіння з великої висоти супроводжується ударами тіла у нижні гілки, від чого воно перевертається в повітрі і може бути небезпечно ушкоджене.

Причиною падіння може бути стара підгнила драбина. Під вагою людини половинки драбини розходяться в різні сторони, що призводить до небезпечної травми.

На жаль, не останнім фактором падінь є алкоголь. Його вміст зафіксовано у третини пацієнтів, які потрапили у відділення внаслідок падіння. У стані сп'яніння, навіть порівняно легкого, втрачається відчуття рівноваги, точність рухів, послаблюються м'язи.

Контингент травмованих якнайширший. Правда, діти років до 16 травмуються дуже рідко (одиничні випадки). А здебільшого це чоловіки й жінки віком від ЗО до 60 років. Бувало потрапляли до нас і в 90 років! Жінок і чоловіків потрапляє в лікарню приблизно 50 на 50...

Хоч черешневий сезон практично закінчився, у відділенні ще лежать пацієнти, яким не поталанило під час збирання врожаю.

— Я упала з вишні, — розповідає жінка з Малих Ком'ят, яка лежить із важким ушкодженням тазової кістки. — Дерево не дуже й високе, молоде і коли я вилізла на нього — стовбур зламався піді мною і я впала з двометрової висоти. Раніше вишні та черешні рвали сини, атеперу кожного з них своя сім'я, свої клопоти, то я вирішила нарвати вишень сама. Коли впала, то почала кричати, кликати людей. Близько був син, який почув мене. Діти перенесли мене в машину й відвезли в лікарню.

— Я упав, коли різав вершок старої черешні, — розповідає чоловік з Неветленфолу. — Однією рукою я держався за дерево, а другою рубав. Гілка підо мною тріснула, і я полетів униз. Від удару я поламав шість ребер. Рву черешні не перший раз. Та й працюю будівельником і на висоті почуваюся нормально. Не раз і падав, але до лікарні не доходило. Це ще нічого, а позавчора звідси виписався чоловік із Букового. Він рвав черешні і упав з дерева прямо на огорожу. Сам він досить повний ітак покалічився, що ще мало — і міг піти на той світ.

Ще один пацієнт прийшов рвати черешні до брата. Звісно, з такої нагоди трохи причастилися, і чоловік виліз на розкладну драбину. Драбина виявилася не дуже надійною - розійшлася під вагою чоловіка - і як наслідок - численні переломи.

Що ж робити? Як нарвати черешень і при цьому не потрапити до рук травматолога?

— Взагалі-то, для роботи на дереві потрібно б мати страховий ремінь. На жаль, його ніколи ніхто не використовує, бо кажуть, що дорогий, та й робити з ним не так зручно. Виходить, здоров'я коштує менше? Не варто тягнутися до самих вершечків, - я про це вже говорив.—Якщо користуватися розкладною драбиною, то треба перевірити її надійність, обов'язково підстрахувати драбину мотузкою - з'єднати посередині, щоб драбина не розійшлася, і драбину слід ставити на тверду основу, тому що м'яка земля може подаватися під вагою, драбина або відхилиться, або знову-таки розійдеться під ногами.

І, нарешті, лізти на черешню варто на тверезу голову. Алкоголь у такий момент - дуже поганий помічник, завершив розмову Юрій Степанович, поспішаючи на виклик до нового пацієнта.

Василь Горват, Виноградівський район
09 липня 2009р.

Теги: Виноградівський район, сад, черешні, вишні, небезпечні для життя, травми

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини