Найкращий сувенір з передріздвяного Відня — непереможне бажання танцювати

Найперші асоціації з Віднем — погодьтеся, знаменитий і завжди актуальний віденський вальс. Тож, якщо ви вирішили відвідати столицю класичної музики, чуттєвого танцю і розкішної архітектури, то найкраще, мабуть, робити це саме у листопаді, коли тут відбувається окрім звичного змагання з бального танцю ще й самостійний чемпіонат віденського вальсу.

Найкращий сувенір з передріздвяного Відня — непереможне бажання танцюватиНайкращі на Закарпатті виконавці зокрема й віденського вальсу — Вероніка Мишко та Володимир Лятов — вже сьомий рік поспіль беруть участь у Відкритому чемпіонаті Австрії зі спортивного танцю «Austrian open 2006». І найкращі вони не лише вдома, в Ужгороді чи Україні. Нещодавно танцюристи здобули право бути однією з двох українських пар (разом із харків’янами), які візьмуть участь у чемпіонаті світу в категорії «Молодь» у латиноамериканській програмі.

Таких молодих, а вже знаменитостей, виховали тренери ужгородського Клубу спортивного танцю «Грація» Олександра та Володимир Мишко — єдині на Закарпатті фахівці важкого, проте одного із найкрасивіших видів спорту, які мають категорію міжнародного суддівства.

На листопадову феєрію європейської елегантності та латиноамериканських емоцій цьогоріч вам встигнути вже не вдасться. Однак попереду славнозвісні бали — частина традиційного передноворічного антуражу Відня. Тож не задумуючись вирушайте до самого серця Європи — ні з чим не зрівняної австрійської столиці на Дунаї. Біля місцевої ратуші вже відкрито різдвяну ярмарку, у всі боки від якої старовинними вулицями витає аромат знаменитого пуншу і пухкої випічки. Закохані, відвідавши ярмарок, неодмінно дадуть один одному незрадливі обітниці під Віденським деревом сердець, харизматичні загадають бажання під Деревом зірок, сентиментальні придбають маленького віденського ангелика для домашньої ужгородської ялинки, а журналісти поспілкуються з продавцями-українцями милих різдвяних дрібничок, які у такий спосіб заробляють на прожиток та навчання у Відні. Кажуть, що цілком вистачає, ще й батьків підтримують. Киянка Ольга винаймає разом з нареченим квартиру неподалік ратуші — 150 євро з кожного. У центрі однієї з найкрасивіших столиць світу. Одяг, наприклад, купує виключно у своїй новій батьківщині, бо вдома в Києві значно дорожче… Та й подорожувати Віднем чи не дешевше, ніж Києвом, — до прикладу, ніч у зручному молодіжному готелі (що діє зовсім не лише для молоді) в центральній частині міста коштуватиме від 15 євро.

«Танцюють усі!» — традиційний вигук на початку віденського балу. Відбувається це у чудових старовинних особняках, колишньому міському палаці принца або у великому залі Імператорського палацу. За чуттєвість рухів і близькість партнерів у вальсі австрійські аристократи свого часу робили заяви на кшталт герцога Девонширського: «Я ніколи б не одружився з жінкою, котра танцює вальс». Але після тріумфу геніальної династії Штраусів танець починає офіційно панувати на балах світу. Не вміти танцювати — сьогодні це як не знати іноземної мови чи не вміти користуватися комп’ютером, — стверджує Президент Асоціації спортивного танцю Закарпатської області Олександра Мишко. І якщо ви все ще не володієте найпрекраснішим вмінням мови рухів, то можете виправити таку прикрість у Клубі «Грація», де працює відділення хобі-класу. За більш, ніж десятилітню історію Клубу його вихованцями стали понад 1000 танцюристів. Серед них — переможці міжнародних змагань, кандидати і майстри спорту, чемпіони України, чвертьфіналісти чемпіонату світу. Тут діють групи загального розвитку і конкурсного танцювання, панує професійний підхід до тренувань, адже кожна вікова категорія має власний комплекс фігур, ліміт навантажень тощо. На жаль, пари із світовими здобутками у танцювальному спорті досі не мають відповідного зручного залу для тренувань вдома, що відповідав би усім їхнім потребам. В Ужгороді все ще не можуть знайти гідне вирішення цій проблемі. Хоч наше місто добре знане у танцювальному світі, завдяки міжнародним змаганням, що їх на високому рівні з 1996 року організовує Клуб спортивного танцю «Грація» (президент — Володимир Мишко).

На згадуваному віденському чемпіонаті, до речі, побувала ще одна пара «Грації» — Володимир Мельничин та Крістіна Соханич, які також стали частинкою історії танців по-віденськи.

У місті грандіозних палаців і затишних вуличок, Відні, ні на мить не покидає відчуття свята, щастя, піднесення, яке в рідному Ужгороді можна запросто продовжити за допомогою танцювальних занять. Тож — танцюють усі!
Ганна Тарканій, Володимир Твердохліб (фото), "Мукачево.net"
08 грудня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини