Закарпаття: Псоріаз частішає й молодшає

Хворих на псоріаз не варто боятися і цуратися, тим більше, що цю хворобу вже добре вдається лікувати. У тому числі в Закарпатті

Закарпаття: Псоріаз частішає й молодшає

З року в рік лікарі діагностують все більше алергічних та дерматологічних захворювань у людей. Кажуть, екологія підводить, радіація впливає, гени міняються. Серед тих шкірних проблем, що нині людині дошкуляють особливо і стоять на ряду з такими тяжкими недугами, як рак чи кардіопатології, є і псоріаз.  Той, хто має цю недугу чи знає людину, в якої вона є, знає і про те, наскільки проблемним стає життя з цим хронічним захворюванням. Проте нині завдяки сучасним науковим досягненням можна говорити про те, що боротьба з псоріазом та іншими хронічними дерматозами (шкірними захворюваннями) є доволі ефективною. Навіть більше того: днями в Ужгороді відкрилася перша в Україні філія Інституту псоріазу та хронічних дерматозів, на базі якої надаватимуть хворим найсучаснішу допомогу. Більше про все це – в розмові зі спеціалістами-дерматологами.

Псоріаз – колосальне ярмо на все життя

Розповідає Юрій Андрашко, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедрою шкірних та  венеричних захворювань УжНУ,головний дерматовенеролог Закарпаття, голова Закарпатського осередку Асоціації дерматовенерологів та косметологів України.

- Пане Юрію, маю знайомих, хворих на псоріаз, але ніколи якось не замислювалася над тим, що собою представляє ця недуга. Невже вона є такою великою проблемою?

- Проблема псоріазу є дуже актуальною у світі загалом і в Україні зокрема. Півтора мільйона людей хворіють лише в нашій державі, а це майже 3 відсотки всього населення. Загалом псоріаз набув поширення у всіх широтах земної кулі. Найчастіше цей дерматоз розвивається у віці 10-25 років, але за останні роки почастішали випадки, коли захворювання з'являється і у дітей 4-7 місяців. На нього хворіють і жінки, і чоловіки, однак у чоловіків це захворювання спостерігається на 60-65% частіше. Серед дітей псоріаз спостерігається здебільшого у дівчаток.

За рівнем погіршенням якості життя ця хвороба відповідає таким тяжким недугам, як ракові, як важка форма гіпертонічної хвороби, кардіологічної патології, тому що люди з цією недугою мають колосальне ярмо на все життя - величезні площі враженої шкіри. Тому  псоріаз – це одне з першочергових завдань у сучасній дерматології  у плані надання адекватного лікувального процесу. З цією метою створені низка структур, а саме Українська Асоціація псоріазу, вона має осередки в кожному обласному центі, функцією якої є захист прав пацієнтів, донесення до них максимально об’єктивної інформації про лікування, сучасні технології, а також захист пацієнтів від того негативу, який вони відчувають, а також від  тих людей, які експлуатують їхню біду, паразитують на цьому.

- Говорите про бабок-шептух і всіляких ворожок, які беруться раз і назавжди вилікувати хворих на псоріаз?

Певна річ, ми бачило безліч інформації, реклами, яка не відповідає науці загалом, і вірити такому не можна: крім біди і ускладнень після таких лікувань нам, дерматологам, потім доводиться багато працювати.

- Зараз ви проводили науковий семінар з тим, аби донести це до громадськості й водночас поділитися досвідом лікування?

Так, однозначно. Ми хочемо об’єднати всіх лікарів-дерматологів у єдиному чіткому механізмі, який передбачає конкретний алгоритм дій лікаря і пацієнта, адаптацію всіх світових принципів і протоколів, методик лікування цієї недуги. Ми прагнемо об’єднання усіх дерматологічних закладів різної форми власності навколо цієї проблеми і навколо дерматології загалом, бо лише таким чином можна буде говорити про якісь серйозні методи та роботу. Перший крок вже вчинили -  створений в Києві Інститут псоріазу і хронічних дерматозів, і перша його філія в Україні відкрита саме у нас, в Ужгороді.  Пацієнти тут зможуть отримати об’єм лікування за найвищими світовими стандартами, оскільки передбачає отримання на найвищому рівні не лише медикаментозного лікування, яке  є доступним у аптечній мережі, але, в нашому випадку, говоримо про повний контроль за тим, що допомагає, а що є бутафорією. Пацієнт у нашому випадку також отримає й апаратне лікування. Досі в Україні нічого подібного не було, Інститут є першою у нашій державі  структурою, яка розмістила на своїй базі всі сучасні апаратні методики (а говоримо про фототерапію для лікування псоріазу). Також, окрім апаратних методик, Інститут представляє новітні практично в усьому світі розробки - це імунобіологічна терапія. Вона є дуже високо вартісною, і нині лягає повністю на плечі пацієнта, оскільки у нас ще немає страхової медицини. Це лікування також було започатковане Інститутом псоріазу і членами його команди. Перші пацієнти в Україні вже отримали це лікування, певна річ, це люди, які мають відповідні кошти. Фактично адаптація і реалізація цього методу в Україні вже є.

- Комусь, певно, ця інформація дуже сподобається, тобто, вже сьогодні пацієнти можуть до вас звертатися і отримати лікування? Чи ще треба чекати, поки привезуть обладнання?

- Обладнання завезене ще минулого тижня, і вже фактично понеділок, 15 червня, ми мали повністю розписаний на прийом.

- А щодо наукового зібрання?

- Щодо наукового зібрання - це є чергова конференція, під час якої були представлені перші результати лікування за новими методиками, оскільки вони є такими прогресивними, що про більшість з них лікарі-дерматологи могли й  не знали.

Також на конференції ми презентували сучасний підхід до ранньої діагностики раку шкіри, яким є цифрова дерматоскопія, яка реалізована в Україні саме Інститутом псоріазу. До речі, таке обладнання є в Києві, Донецьку, і незабаром буде в Ужгороді. Ми плануємо, що в Україні працюватимуть три такі центри, які займатимуться тісно проблемами онкодерматології. А цифрова дерматоскопія є вкрай необхідною, оскільки у світі 95 % хворих з раком шкіри виживають, у нас – 95 % вмирають. І це лише тому, що є діагностичний вакуум  від перших симптомів у неадекватній "поведінці" невуса і до утворення ракової пухлини. Цю паузу ми хочемо заповнити дерматологами, які будуть оснащені знаннями і технологіями.

Псоріаз - це навіть не захворювання, а пожиттєвий стан людини

Розповідає Олександр Літус, доктор медичних наук, Президент української Асоціації Псоріазу.

- Більшість людей боїться спілкуватися з хворими на псоріаз, думаючи, що таке страшне захворювання є заразним. Чи так це?

- Псоріаз не є інфекційним заразним захворюванням! Я постійно на цьому наголошую і зараз повторюю: псоріаз - це навіть не захворювання, я би так сказав, це пожиттєвий стан людини, воно може проявлятися або ж ні.

Ще одна вагома теза: псоріаз – лікується, але не виліковується. Він лікується, і ремісії можуть тривати навіть по 20-30 років, і не проявлятися жодним чином. Враховуючи останні світові медичні розробки, на сьогодні є практично всі механізми, які дозволяють або лікувати псоріаз, або значно покращити стан хворого з проявами псоріазу.

- Якими є причини виникнення псоріазу, чи можна запобігти недузі?

- Причини виникнення псоріазу на сьогодні не відомі, як і причини виникнення низки інших захворювань. Бо ж нині так: знаєш причину, то можна пробувати шукати шляхи усунення її, у даному випадку говоримо про попередження виникнення тієї чи іншої недуги. Проте нині ми вже можемо говорити про те, що дуже багато факторів впливають на виявлення хвороби. Першочергово – стрес, порушення імунної системи, обмінних процесів. Якщо враховувати, що всім у нашому організмі керує генетичний код, то десь якийсь збій у функціонуванні цього коду і дає недугу. Чимало таких процесів ще не досліджені, і ми гадаємо, що питання псоріазу закладене в цій площині. Будемо сподіватися, що генна інженерія нам з часом допоможе вирішити проблему. Тим більше, що вже сьогодні є імунобіологічні методи, які допомагають нам лікувати дуже важкі форми псоріазу, особливо артропатичні.

- Які прояви цієї страшної хвороби?

- Проблема псоріазу є дуже комплексною. Прояви у кожної людини відрізняються. Псоріаз є найлегшою і водночас найскладнішою проблемою для дерматологів. В одних випадках діагностувати цю недугу не складає жодних зусиль, у багатьох інших випадках псоріаз може маскуватися під різні шкірні й не тільки хвороби. Приміром, псоріатнчий артрит, який супроводжує близько 10 % пацієнтів уже під час середнього чи важкого ступеню перебігу цієї хвороби, може починатися без шкірних висипів і діагностуватися як ревматоїдний артрит (як кажуть у народі, "крутить" суглоби). Такого пацієнта будуть лікувати ревматологи до того часу, поки не почнуться висипання на шкірі, й лише тоді вдасться поставити правильний діагноз.

Як правильно діагностувати і як можна розпізнати це захворювання? У 60-70 % випадків псоріаз має так звані "бляшки" на шкірі. Вони з’являються зазвичай на колінах і ліктях. Нерідко вражається волосиста частина голови. Але подібні ознаки можуть бути й ознаками інших шкірних хвороб, тому однозначно самим ставити собі діагноз і призначати лікування не можна. Лише спеціаліст може визначити, що це є, а в складних випадках провести патоморфологічне дослідження шкіри, біопсію тощо.

Крім висипання на шкірі, хворих може турбувати біль (20 % пацієнтів), може бути свербіж шкіри, але найважливіше – зміни психоемоційного стану. У нашому центрі, як і всюди у світі, чітко прописано, що лікування псоріазу має починатися з роботи психолога з пацієнтом. І це не допоміжний, а один з основних методів лікування проблеми. Бо в нашій практиці булли такі випадки, коли в пацієнта могли бути незначні висипання на шкірі, на обличчі чи на статевих органах, але якість життя від цього була повністю знижена, людина перебувала на межі зриву. Тому псоріаз, з огляду на цей фактор, є не лише медичною, але й соціальною проблемою.

У нас лікують, як в Європі

Богдан Литвиненко, директор українського Інституту псоріазу та хронічних дерматозів

- Пане Богдане, апаратна методика – звучить незрозуміло для багатьох. Чи правильно розумію, це не хірургічне втручання, чого так боїться більшість хворих?

- Так, апаратні методики - це неінвазивні методики, тобто не хірургічні, це фототерапія. Майже три десятиліття використовуються у медичній практиці опромінення ультрафіолетовим промінням спектру Б, є досвід, є напрацювання. Проте зараз ми використовуємо таке опромінення, яке вузько направлене й не викликає побічних дій (немає почервоніння, ризику виникнення раку шкіри). Це абсолютно безпечні, дуже ефективні методики, їх використовують у всьому світі. Та найголовніше те, що фототерапія – цілком доступна, в середньому в межах 1000-1500 гривень обходиться курс лікування.

- Зовнішні прояви зникають?

- Практично у 75 % зникає понад 95 % висипань на шкірі. Є зони, які менш чутливі до фототерапії, але є сучасні методи, які дозволяють локально використовувати фототерапію на конкретних ділянках тіла. Тобто - прояви практично зникають.

- Закарпатці їздять часто лікуватися за кордон, і насамперед у сусідню Угорщину: там, в Європі, все сучасніше, краще, ніби навіть доступніше… Тепер нам не треба буде їздити кудись? Ми - на рівні Європи?

- Так, якраз проблему псоріазу та ще низки шкірних проблем Інститут псоріазу та хронічних дерматозів "закриває" в Україні повністю. Ми маємо всі методики, всі препарати, які використовують у сучасних світових клініках. Є сучасні лабораторії, з якими ми працюємо, діагностика на найвищому рівні. Усе, що роблять у Європі – роблять і в нас, будьте певні.

06 липня 2009р.

Теги: псоріаз, лікування, хвороба

НОВИНИ: Соціо

11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
» Всі новини