Ужгород: Інвалідам — рівні права на ринку праці

Питання професійної реабілітації людей з обмеженими фізичними можливостями - одне із важливих і, разом з тим, складних, якому на державному рівні приділяється відповідна увага. Свідченням тому - Указ Президента України „Про вдосконалення державного регулювання у сфері зайнятості населення та ринку праці в Україні", в якому серед інших ставиться завдання працевлаштування осіб з обмеженими фізичними можливостями, створення належних умов праці для таких осіб з урахуванням їх особливих потреб, відповідного облаштування виробництва та забезпечення доступу до них зазначених осіб.

Ужгород: Інвалідам — рівні права на ринку праціЗ метою реалізації завдань, визначених цим Указом, щодо працевлаштування осіб з обмеженими фізичними можливостями, забезпечення обліку людей з обмеженими фізичними можливостями, які потребують професійної орієнтації, перекваліфікації І працевлаштування, направлення їх на професійне навчання згідно з обраною професією з подальшим забезпеченням працевлаштування за фахом в організаціях та на підприємствах міста незалежно від форм власності, укладена 4-х стороння Угода. А соціальними партнерами підписання Угоди виступили Ужгородський міський центр зайнятості (директор С.М.Олексіюк), Закарпатське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів (керуюча Г.Ю.Боднар), управління праці та соціального захисту населення Ужгородського міськвиконкому, громадська організація „Ужгородське товариство інвалідів праці та дитинства „Оптиміст" (директор В.М.Марко).

Відповідно до Угоди передбачається постійна координація зусиль сторін, причетних до справи працевлаштування інвалідів, постійний обмін інформацією, яка сприятиме узгодженій, перспективній, взаємовигідній діяльності з питань соціального захисту, соціально психологічної адаптації та сприяння працевлаштуванню працездатних інвалідів, залучення громадських організацій людей з обмеженими фізичними можливостями до контролю за дотриманням керівниками підприємств 4-відсоткової квоти на створення робочих місць для інвалідів.

Разом з тим необхідно подбати про належний рівень працевлаштування інвалідів, і не лише на підприємствах, створених громадськими організаціями (УТОС, УТОГ), а й на інших підприємствах, установах, організаціях, особливо на тих, де забезпечується високий рівень соціальних гарантій.

Підприємствами, установами, організаціями до центру зайнятості подається інформація про наявність робочих місць, на які можуть бути працевлаштовані інваліди. На початок листопада центр зайнятості володів інформацією від 33 підприємств та організацій про наявність 105 вакансій для працевлаштування осіб з обмеженими фізичними можливостями за професіями: швачка, комірник, касир, оператор розкрійного устаткування, ревізор, слюсар, столяр, охоронник, бібліотекар, підсобні працівники, прибиральники та ін.

Значна увага центром зайнятості приділяється професійній реабілітації осіб з обмеженими фізичними можливостями, наданню їм інформаційно-консультативних та профорієнтаційних послуг, інформуванню про соціальні послуги служби зайнятості щодо їх працевлаштування шляхом розміщення відповідної інформації (зокрема про наявність придатних для працевлаштування інвалідів вільних робочих місць) на сторінках друкованих ЗМІ, газети ОЦЗ "Зайнятість населення" та інформаційних стендах Центру зайнятості, міськвиконкому, міської лікарні.

З початку року до центру зайнятості за сприянням у працевлаштуванні та консультацій звернулося 53 особи із числа Інвалідів, яким надані консультативні послуги та 15 особам видано направлення на працевлаштування, ІЗ осіб працевлаштовано.

З ініціативи Ужгородського міського центру зайнятості 14 березня проводилась „ярмарок вакансій" для людей з обмеженими фізичними можливостями. На ярмарок 27 роботодавців запропонували понад 70 вільних робочих місць, (вакантних посад). Під час ярмарку люди з обмеженими фізичними можливостями мають можливість отримати інформацію про вакансії, профорієнтаційні, юридичні, психологічні послуги, безпосередньо поспілкуватися з роботодавцями про можливість працевлаштування на вільні робочі місця, про умови праці, заробітку, тощо.

Перспективи подальшого покращення роботи по соціальній адаптації інвалідів, вирішення питань їх зайнятості - у налагодженні тісніших зв'язків між центром зайнятості, Закарпатським відділенням Фонду соціального захисту інвалідів, Управлінням праці та соціального захисту Ужгородського МВК, залученні громадських організацій людей з особливими потребами, активніше висвітлення їхніх проблем щодо професійної реабілітації в засобах масової інформації.
Сергій Василів
07 грудня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини