Золота проблема України

Між тим, потреба у додатковому фінансуванні «Закарпатполіметалів» досягла такого рівня, що, якщо необхідні кошти не надійдуть найближчим часом, то в середині грудня його працівники підуть в неоплачувану відпустку, а з січня відбудеться зупинка підприємства.

Золота проблема УкраїниЗа словами закарпатців, можливий процес банкрутства і пов’язані з ним тривалі простої призведуть до незворотних наслідків. Консервація копальні вимагатиме більше 20 млн. грн., інакше вона буде повністю зруйнована.

«Zakar Resources», яка через компанії «Alfa Minerals Limited» і «Ukrainian Resources Limited» належить австралійським інвесторам, неодноразово зверталася до уряду України з проханням вирішити збільшення її частки у СФ «Закарпатполіметалів» з 6,33 % до контрольного пакета в обмін на приблизно 65 млн. $ інвестицій. Спочатку (2004 – 2006 рр.) її партнером за цим проектом мала бути австралійська золотодобувна «Eurogold Ltd». Проте остання весною поточного року вирішила зосередитися на розвитку ще одного закарпатського родовища — Сауляк. Декілька місяців аналогічний інтерес до «Закарпатполіметалів» проявила канадська «Tournigan Gold Corp.», яка спеціалізується на добуванні золота і урану.

Виконавчий директор «Zakar Resources» в Україні Кріс Баркер повідомив, що компанія «Tournigan Gold Corp.» готова профінансувати всю програму розвитку підприємства, включаючи 5 млн. $, необхідні на 2007 р., але за умови придбання контролю над товариством. «Хто ж вкладатиме гроші, не маючи гарантій?» — питає пан Баркер. За словами Богдана Конецького, координатора проекту від «Zakar Resources», всі звернення компанії до уряду були проігноровані, а отримання інвестором контролю блокується на бюрократичному рівні.

«Якщо частка у 93,67 % буде виставлена на аукціон, компанія візьме в ньому участь, — говорить Кріс Баркер. — Але у нас у будь-якому випадку є переважне право. Коли буде аукціон, ми почекаємо, поки претенденти зроблять свою пропозицію, а потім скажемо: спасибі велике, ми забираємо цей пакет», — жартує золотошукач, обіцяючи оскаржити в суді передачу ФДМ частки акцій.

Саме через наявність цього переважного права вже два роки не можна реалізувати урядове розпорядження від 21 червня 2004 р. про передачу частки ДАК Держкомприродресурсам. Але з іншого боку, і збільшити свою присутність у статутному фонді інвестори теж не можуть.

Богдан Конецький пояснює причину, чому «Zakar Resources» за стільки років так і не добилася рішення на свою користь, таким чином: «Ми знаємо, що деякі компанії, не називатимемо імена, написали листи певним високопоставленим чиновникам, в яких вони повідомляли про своє бажання займатися цим проектом».

Проте спосіб обійти переважне право «Zakar Resources» все-таки є, і в уряді про нього знають. Якщо ліквідовувати ДАК «Українські поліметали», то це право може бути передане Фонду держмайна разом з активами ДАК, зокрема часткою у товаристві. До моменту проведення аукціону може пройти до року, а це означає, що підприємство давно зупиниться і збанкрутує (прострочений борг вже зараз складає близько

2 млн. $). В цьому випадку ліцензія на видобуток, яка є у «Zakar Resources» і яка дійсна ще більше 14 років, буде примусово передана іншій компанії. Остання отримає золотий бізнес при мінімумі вкладень.

Така схема нагадує те, що відбувається в сусідній Румунії. Там «KazakhGold Group» і британська «Oxus Gold» в кінці листопада придбали за 6,99 млн. $ на аукціоні майно золотопереробного заводу в Байа Марі, який у 2005 р. зупинився через аварію після лютих морозів. Цей завод, який належав румунському уряду і «Eurogold», пройшов процедуру банкрутства.

В останні місяці «Закарпатполіметали» видобували до десятка кілограмів золота в місяць, проте проектні потужності припускають видобуток близько 350 тис. тонн руди на рік, що відповідає приблизно 1,5 т золота. Крім того, Мужиївське родовище багате на інші метали, особливо свинець і цинк, вміст яких складає до 6 % в тонні руди. Експлуатаційний цикл цього проекту складає мінімум 25 – 30 років.

ДОВІДКА

Загальні запаси золота на українських родовищах, за даними Держкомгеології, складають 3,2 тис. тонн. Всього ж у країні є понад 230 рудопроявів золота, з яких 10 —  родовища із запасами по 80 – 135 тонн.

В процесі розвідки знаходяться 12 родовищ золотовмісних руд. За останні роки виявлені рудні запаси з низьким вмістом золота (5 – 7 г/т).

За оцінками експертів, вартість робіт із створення золотодобувного комплексу оцінюється в 0,8 млрд. дол.

Золото займає приблизно 85 – 90 % українського ринку дорогоцінних металів, до 10 % припадає на срібло, решта — на платину і паладій.

Собівартість видобутку золота в Україні досягає 400 $/ унцію. Собівартість одного грама всього на 5 грн. менша від ринкової ціни.
"Статус"
07 грудня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини