В Ужгороді дитячий майданчик породив абсурдну війну між сусідами

Молоді мами з будинку № 38 на проспекті Свободи в Ужгороді звернулися в редакцію з проблемою, котра, якщо судити логічно, взагалі не мала виникати. Сім’ї з дітьми з кількох довколишніх багатоповерхівок “скинулися”, доклали трохи власної праці та фантазії і зробили у дворі гарний дитячий майданчик з усіма необхідними атрибутами. Здавалося б, радіти треба, адже це добре для всіх, хто тут живе: територія чиста, облаштована, в зеленій зоні нарешті з’явилася трава. Переважна більшість власників квартир справді підтримала починання, а от дві родини — категорично проти. І не просто категорично, а агресивно. Пристрасті розпалилися настільки, що в понеділок навіть довелося викликати міліцію…

В Ужгороді дитячий майданчик породив абсурдну війну між сусідами

Знаючи цю фабулу, вирушаю дізнаватися про деталі на місце події. Мене зустрічає голова об’єднання “Проспект” і будинкового комітету на пр. Свободи, 38 Аранка Цуга, котра активно допомагає в облаштуванні майданчика. Сам “камінь спотикання” тут же, на виду: гойдалка, гірка, пісочниця, до половини закопані в землю колеса — акуратні, свіжопофарбовані та ще й розмальовані квіточками. Відчувається, що зроблено з душею.

— Усе це спільне для довколишніх будинків № № 30, 32, 34, 36, 38, 40, — пояснює Аранка Федорівна. — Раніше тут стояли і розверталися автомобілі, територія була геть порита їхніми колесами. У дощ — суцільне болото. Ми вирішили відродити зелену зону. Зібрали гроші, позабивали довкола кілочки, і хоч власники машин спершу обурювалися, зрештою кожен знайшов місце для паркування у дворі. Потім молоді мами захотіли зробити ігровий майданчик. Чому б ні, адже колись він саме тут і розташовувався. “Скинулися” по 20 гривень, привели до ладу те, що раніше стояло понівеченим, добудували нове — вийшло чудово. Дещо почав нам допомагати і ЖРЕР, роль котрого виконує КШЕП. Усі задоволені, окрім двох сімей у 34-му будинку. Та то б нічого, якби вони не були такими агресивними. Один із них, фізично сильний чоловік, котрий працює охоронцем, у понеділок мало не побив мене і ще одну жінку-активістку. Довелося викликати наряд міліції. Причому в їхній аргументації проти — ніякої логіки. Кажуть, не хочуть, щоб діти галасували під їхніми вікнами і заглядали в квартиру. Але ж майданчик за добрих 20 метрів, а живуть вони на 2-му поверсі, про яке заглядання йдеться? А діти у дворі і до того гралися: у футбол, карти. Хіба це краще? І дуже дивно, що підтримує охоронця його сусідка-вчителька, котра апріорі мала б якщо не любити малечу, то розуміти, що їй потрібно гратися і бувати на свіжому повітрі. Вона ж стверджує: діти їй досить у школі набридають.

Щоб з’ясувати думку мешканців усіх довколишніх багатоповерхівок щодо майданчика, активісти у вівторок зібрали загальні збори. На них прийшло 45 дорослих і 10-12 дітей, усі — за. Дві родини противників ідеї прилюдно висловити свою позицію не захотіли, на збори не з’явилися. Натомість 40 підписів на підтримку (по 1 від квартири) зібрали відразу. Мами-ініціатори додатково оббігали всіх інших жителів, розпитуючи бабусь, чи не заважатимуть їм дітлахи. Ні, відказували ті, ми ще й самі гроші здамо, адже до нас на літо теж онуки приїдуть.

“То, може, проблема вже вирішилася, раз практично всі вас підтримують?” — запитую молодих жінок, котрі зібралися на ігровому майданчику.

— Ні, нам передали, що війна не закінчена, — каже Ірен Тімкова, яка загітувала подруг відроджувати майданчик. — Сусід із 34-го будинку хоче, щоб наші чада йшли гратися на “рошенку” або перебиралися подалі від його квартири, углиб двору. Колись, до речі, він уже доклав зусиль, щоб перемістити туди старі атракціони. Але ж там поряд смітники, недобудована хімчистка, де ночують бомжі; неподалік — базар. Це непідходяще місце. Он сусідній двір — суцільна парковка і доріжки, протоптані до ринку, а ще — стихійний туалет під відкритим небом. Звідти малеча теж долучилася до нашого майданчика, бо їм гратися ніде.

— Діти мають бути на свіжому повітрі, і кращого місця для майданчика, ніж тут, де його зробили, нема, — підтримує Катерина Черниш із 38-го будинку. — Здорового глузду в доводах сусіда я не бачу. Так чи інакше, але дітлашня завжди гралася саме тут. Просто тепер усе набагато гарніше й цивілізованіше. От днями тут працівники ЖРЕРу хотіли ще лавичку поставити, так він як вибіг, став кричати — робітники й пішли собі. Он яма залишилася, ми там грибок, мабуть, поставимо.

— Ми від свого не відступимося, бо правда на нашому боці, — запевняє Беата Бондарчук, котрій доводиться вислуховувати чимало претензій від агресивного сусіда, бо вона живе в 34-му будинку якраз над ним. — І зробимо тут усе ще гарніше. “Агромікс” попросимо спиляти старі аварійні дерева — вони вже небезпечні: якось під час бурі одна гілляка на машину впала, іншим разом мало на дітей не звалилася. Привезу вишню, яблуню, щоб малеча могла й плодами поласувати, ще якусь лавичку поставимо чи навіть бесідку, гарно все обгородимо, щоб найменшенькі не вискакували на асфальтову доріжку, якою рухаються автомобілі. Сусіди-”протестанти” заявили, що вони квітник тут хочуть робити замість майданчика. Так будь ласка, місця у дворі досить. Онде в колесі квіти ми вже посадили і ще насадимо. До речі, найактивнішу участь у благоустрої беруть самі діти. 12-річні Крістіна Якубець та Юля Куклишина разом з іншими (дівчатка слухали нашу розмову, присівши поряд у пісочниці, — авт.) колеса фарбували й розмальовували, а одна 8-літня дівчинка навіть із поламаною рукою допомагала! Ми тут 3 мішки сміття з дітьми зібрали, все згребли, підмели. І смітник поставимо, щоб порядок підтримувати.

Словом, цей майданчик, за який 40 сімей, а проти — 2, відіграє не тільки важливу активно-оздоровчу роль, а ще й виховну. Шкода тільки, що кілька дорослих, у тому числі й учителька, як не прикро, цього не розуміють. Отож наразі рідні малюків із довколишніх багатоповерхівок ночами чергують, виглядаючи з вікон, аби хтось нишком не зруйнував дитячу гірку, гойдалку та інший нехитрий інвентар. Кого конкретно остерігаються — всім відомо. “От би хтось дав нам офіційну довідку, що ми маємо право робити у дворі ігровий майданчик, адже він запроектований і стояв тут ще за радянських часів. Було б спокійніше на душі”, — мріють мами з дітьми.

Мирослава Галас, “Ужгород”
27 червня 2009р.

Теги: Ужгород, конфлікт, сусіди, дитячий майданчик, проспект Свободи, діти, відпочинок

Коментарі

X 2009-06-27 / 14:19:00
Побiльше би таких iнiцiатив. Помилка, напевно, в тому, що потрiбно було поговорити з усiма сyсiдами, включнo i з цими двoмa родинaми. А взгалi. молодцi жiнки!

Урзус 2009-06-27 / 10:04:00
На жаль, це повальне явище - якщо хтось щось подібне робить, ЗАВЖДИ знайдуться незадоволені, які почнуть палиці у колеса вставляти. Був срач, сморід - нормально, а як якійсь порядок наведуть - не мож! Тут головне - витримка свідомих мешканців, і перемога буде за ними. Бо "сила у того, у кого правда" :)

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 4
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини