За свою історію цигани мали дві державності — Ельзот і Циганію

Розкішно прикрашена кибитка просто неба. Поруч - жалюгідна халабуда з тентом, сплетеного з лози. Хоч запрягай вороних і мандруй у світ за очі! Це подвір’я Ужгородського етнографічного ромського музею.

За свою історію цигани мали дві державності — Ельзот і Циганію

Таке враження, ніби ти опинився у великому циганському таборі, який, кочуючи дорогами, на годину-другу зупинився на відпочинок. Аж тут, як у кіно, витанцьовуючи "циганочку" з виходом, вибігають яскраво вбрані роми з гітарами.

“Зате він вільний, як козак”

Цей афоризм, присвячений психології ромів, належить перу великого Тараса Шевченка. Так він у поемі “Відьма” висловив своє ставлення до кочового народу. Божевільна українка, згідно з сюжетом твору, якій не знайшлося місця у жорстокому світі, знаходить притулок у кочовому циганському таборі. Проживаючи у надзвичайних злиднях, ромам не було жодного зиску брати її до себе. Та, побачивши бідолаху, яка заговорювалась, циганка табору в душевному пориві мовить до українки: "Будь ти з нами! У нас, їй Богу, добре жить".

Отак божевільна протягом трьох років, доки не видужала, прокочувала з табором. Утім, багато дослідників, хто знає цей народ не з книжок, відзначають його добру вдачу, готового завжди в тяжку хвилину подати "чужинцю" руку. До речі, під час війни у ромських таборах від нацистів переховувалися збиті англійські пілоти, в СРСР - партизани, що послужило окупантам офіційним підгрунтям для Голокосту проти ромів.

Ось унікальне фото караванних будинків на колесах 60-х років минулого століття. Табір із п’ятнадцяти кибиток, запряжених кіньми, мандрує сільським, розмитим дощами, грунтовим шляхом.

Найдужчі, щоб візок не застряг у багнюці, підштовхують його. Ті, яким не знайшлося місця у фургоні, стомлено бредуть поруч. Є на фото й розкішні англійські вурдони й жалюгідні прості візки з лозяними тентами.

Вглядаюсь у світлину вулиці Мукачівської довоєнних часів, що в Ужгороді. Тоді вона йменувалась Циганською. А ось жалюгідна кибитка на фоні сучасних багатоповерхівок польського міста Кракова. Проте цей “кемпінг” можна побачити і в Лондоні, Парижі чи Берліні. Роми мешкають у всіх, крім Данії, європейських країнах. Найбільше - у Румунії (1,8-2,5 млн.), Іспанії (650-800 тис.), Угорщині (500-800 тис.), Болгарії (500-800 тис.), Словаччині (500 тис.), Сербії (400 тис.)

Ось фото групи циган, заточеної у концтаборі Бєльжец, що в Польщі. Як розповідають зібрані архіви музею, перших циганів разом з євреями гітлерівці насильно виселили з Німеччини й ув’язнили в концтаборах на окупованій Польщі ще 1940 року. В наступні роки концтабори смерті Освенціум, Треблінка, Майданек, Ясеновац (Югославія) поповнили цигани з Угорщини, в тому числі й Закарпаття, Румунії та інших балканських країн. За деякими даними, під час Голокосту в світі загинуло від 500 тисяч до одного мільйона циган. Але точних відомостей про циганський Голокост ніхто не відає, оскільки більшість дослідників цієї трагедії взагалі нічого не писали про ромів.

Загадкова країна Ельзот

Ось карта Євразії. На ній схематично відтворено шлях кочування ромів з Індії в Європу. "Кульмінація міграції ромів із Індійського півострова, - розповідає одна з активісток Закрпатського обласного культурно-просвітнього товариства "Романі Яг", відомий ромолог Євгенія Навроцька, - припадає на початок другого тисячоліття нашої ери. Вона пов’язана з поразкою у міжусобній війні 1192 року під Тераімом, коли велика кількість народу, рятуючись від рабства, обрала вигнання. Хвиля ромської міграції продовжувалась аж до епохи Великих Моголів. Цьому сприяв і кастовий поділ. У кожній із каст існувала система різноманітних заборон, в тому числі - на освіту, релігійні обряди."

Членам каст раз і назавжди визначалися спосіб життя, професія, заборонялися міжкастові шлюби. Нині ромологами доведено, що роми походять із касти "дом". Вона включала професійних танцюристів, співаків і музикантів. На основі лінгвістичного історико-архівного матеріалу можна відновити міграційний шлях ромів: Індія - Персія - Туреччина

- Греція - Болгарія - Сербія - Румунія - Угорщина - Чехія - Німеччина - Франція. Найбільш сильного впливу на мову ромів, за словами Євгенії Навроцької, спричинило їхнє перебування в Греції, де вони затрималися чи не найдовше. Між тим прамовою для ромів, як і всіх арійських народів, був санскрит. Якщо б про це дізнався Гітлер, то він тричі перевернувся б у труні!

Поява ромів у Європі вперше була зафіксована 1219 року в хроніці угорського короля Андраша ІІ, коли він повернувся з хрестового походу до Єрусалима. На території Західної України, зокрема, у Львові, цигани вперше з’явилися в 1405 - 1408 роках.

Але мало хто знає (зрештою, з расистських міркувань це приховувалось від світової громадськості), що роми за свою історію мали дві державності. Перша - Ельзот, друга - Циганія.

Про цей історичний факт уперше довідалися вітчизняні ромологи, за словами Євгенії Навроцької, працюючи зі стародавніми арабськими джерелами. "Перша ромська держава Ельзот, - говорить Євгенія Навроцька, - знаходилась на березі Аравійського моря. Між іншим, одна з гілок ромів так і називається – "зоти". Повстання зотів у Багдаді за Арабського халіфату, як відомо з історичних джерел, було одним із найбільших. Друга країна Циганія була на узбережжі Чорного моря на території сучасної Туреччини, де нині - Курдистан. Отже, цигани мали всі атрибути своєї державності, карбували навіть свої монети."

У мене в руках унікальна, написана від руки, циганська книжка. Експонату - понад сто років. Вона знайдена в суто закарпатській циганській сім’ї. Інша експозиція присвячена таборам. Із майже шістсот населених пунктів краю, у 128 - проживають роми. Найбільші табори - у Мукачеві, Ужгороді, Берегові, Чопі, Ратівцях Ужгородського району. Є в музеї навіть циганські вишивки. На них мало хто звернув увагу. Невже циганські жінки, мовляв, уміють вишивати?

Серед циганських вишиванок - речі для продажу. Приміром, унікальні жіночі носочки, яким немає аналогів серед жодного наряду. Мені подають рушник, на якому вишито угорською: "Собака - гавкає! Мій коханий поспішає до мене."

Хто не чув про всесвітньо відомих актора Чарлі Чапліна, письменницю Жорж Санд, колишнього президента Бразилії Жозеліна Кубічека, командира партизанського з’єднання Артема Ковпака, чемпіона світу з хокею у складі Чехословаччини Яна Сухі, співаків Миколу Сліченка та Валерія Леонтьєва й багато інших особистостей? Та тільки після відвідин музею довідуєшся, що за походженням вони - цигани.

Є тут і ціла низка історичних світлин 30-х років минулого століття ромських поселень відомого закарпатського історика Петра Сови, краєвиди таборів “Шахта”, “Радванка”. Фото начебто відзняті сьогодні - мало що змінилося.

Мою увагу привертає колекція циганського одягу. Таку єдину одежу носять цигани з двох таборів, що у Виноградові, які належать до келдерарів - етнічної групи румунських циганів. Крім них, у краї мешкають етнічні групи словацьких та угорських ромів. Між іншим, Ужгородський етнографічний ромський музей - другий в Україні, де представлена культура, зразки мистецтва закарпатських ромів, розповідається про їхнє романтичне життя, важкі умови кочування, драматичні сторінки нацизму, предмети побуту, традиційні ромські вироби.

Іван Жирош, "НЕДІЛЯ"
25 червня 2009р.

Теги: Ужгород, Мукачево, Ельзот, роми, цигани, історія, держава, Індія, Європа

Коментарі

Ilka 2011-10-02 / 23:14:00
Стаття суппер!!!Євгенія Навроцька - дуже талановита журналістка.

Урзус 2009-06-25 / 10:59:00
Так, без жодних претнзій - статейка явно не свіжа. В моєму архіві вона датується 02.10.2006, ані словом не змінена. Звичайна журналістська практика -час від часу тиснути старий матеріал кудись ще, аби заробити пару гривень :)

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини