Закарпатці потроху забувають про радіоточки у своїх домівках

Люди старшого покоління ще її слухають, середнього – не пам’ятають, коли востаннє нею користувалися, молодшого – не всі знають, що це таке. Так, мова йде про радіоточку, яка колись була у кожній оселі, а також чи не у всіх робочих кабінетах різних установ. На Закарпатті народ це радіо охрестив гарним жіночим іменем – Галя. Часи, коли її голоси – чи то засідання парламенту, чи то якийсь концерт, передача чи просто випуск новин – були єдиними, хто порушував кімнатну тишу, уже минули.

Закарпатці потроху забувають про радіоточки у своїх домівках

Нині на Закарпатті у "Галі" залишилося близько 12 000 "вірних" слухачів – саме стільки зареєстровано абонентів послуги проводового радіо.

Одноканальні приймачі проводової радіомережі, яких у домашніх оселях більшість, нагадаємо, транслюють 1-ий канал Національного Радіо України. Є ще і трьохканальні прилади, які, ввімкнувши їх у спеціальну радіорозетку, донесуть до вас ефір ще і 2-го каналу Національного Радіо ("Промінь") та 3-го каналу ("Культура").

Однак охочих послухати ці програми, як згадано, серед закарпатців не так і багато. У більшості осель радіоточки немає взагалі. А у тих, де є, вона не працює. А якщо і працює, то господарі нею почасти не користуються. Виникає логічне питання – чи потрібна проводова радіомережа сьогодні взагалі?

"Проводове радіомовлення нині вмирає", – констатує Олексій Крупкін, директор Закарпатської філії ВАТ "Укртелеком" – підприємства, на балансі якого перебуває мережа радіовузлів. –  Населенню радіоточка сьогодні не потрібна". Не в захваті від неї і самі зв’язківці – Олексій Жозефович говорить, що якби централізовану проводову радіомережу вимкнути, то країна заощадила б величезні об’єми електроенергії. Крім того, телефоністи зекономили б велику кількість грошей – утримання застарілого обладнання радіовузлів теж влітає їм у копійчину. Абонплата за користування радіоточкою нині коштує 6 гривень на місяць.

Однак, "Галя", окрім трансляції програм Національної радіокомпанії, виконує і функцію цивільного захисту населення. За словами начальника відділу зв’язку та оповіщення управління з питань надзвичайних ситуацій Закарпатської ОДА Олега Ґаврика, радіовузли є однією зі складових системи оповіщення населення. Та за останні 4 роки попередження про небезпеку від надзвичайних ситуацій саме із проводових радіовузлів не передавалася. Сьогодні в області нараховується 46 радіовузлів, які ретранслюють програми Національної радіокомпанії. Окремі з них мають технічну можливість припинити сигнал програм Національного радіо і запустити в ефір повідомлення про небезпеку. Однак, як свідчить практика, для оповіщення населення нині і централізована радіоточка не обов’язкова. До прикладу, у Берегівському районі радіовузол не працює взагалі. Одна з причин цього – більшість угорськомовного населення українського радіо просто не слухає. За словами п.Олега, кожен орган місцевого самоврядування – міськвиконком чи райдержадміністрація, має укладені угоди із комерційними ФМ-станціями, які у разі чого зобов’язані перервати свою програму і передати в ефірі певне повідомлення від рятувальників слухачам.

То ж, як бачимо, альтернатива радіоточкам – колись неодмінним атрибутом оселі (були часи, коли без наявності радіовузла нові оселі навіть не здавалися до експлуатації – Авт.) з’явилися у вигляді сучасних ФМ-радіостанцій. Як музичних так і інформаційних. Вони ж, власне, здатні замінити і функцію оповіщення із централізованої радіоточки. Експерти констатують, що нині слухачами "Галі" залишилося старше покоління, які звикли її слухати ще з часів СРСР. З відходом цього покоління, вочевидь, зникне і проводове радіо.

Програми, які воно транслює, сьогодні всі бажаючі можуть слухати або через  звичайні радіоприймачі, або у мережі Інтернет. То ж зовсім скоро, очевидно, радіоточки ми зможемо побачити лише у музеях.

Ярослав Гулан, "Старий Замок "Паланок"
24 червня 2009р.

Теги: "Галя", радіоточки, радіо, приймачі, проводове радіомовлення, музей

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини