Закарпаття: На Свалявщині відбулася підсумкова конференція Українського Фонду Соціальних Інвестицій

Розбиті дороги, неопалювані школи, відсутність спортивних майданчиків та аварійний стан будинків культури - на жаль, це далеко неповний перелік проблем, які є притаманні для багатьох міст та сіл України. У той же час відсутність достатнього бюджетного фінансування, недосконалість законодавства та подекуди малоефективна діяльність місцевої влади відкладають вирішення подібних проблем на багато й багато років. Дуже багато громад погоджуються з таким станом речей. Проте є й такі, які намагаються самотужки знайти вихід із цього "зачарованого кола". І роблять це дуже успішно.

Закарпаття: На Свалявщині відбулася підсумкова конференція Українського Фонду Соціальних Інвестицій

Приклади вдалого вирішення нагальних проблем місцевих громад можна було почути та побачити днями на Свалявщині, де відбувалася підсумкова конференція "Українського Фонду Соціальних Інвестицій" (УФСІ) на тему "Розвиток, зорієнтований на потреби громад; аналіз набутого досвідута розробка рекомендацій".

Поділитися досвідом на Свалявщину з'їхалися голови сільських та - районних рад, районних державних адміністрацій,які брали участь у реалізації проектів УФСІ, спрямованих на розвиток потенціалу громадУкраїни.

Проекти, профінансовані на кошти грантів уряду Японії та Німеччини, реалізовуються в Україні протягом 2006-2010 років.

У рамках цих грантів у кожній області визначалися по два райони, сільські громади яких мали можливість брати участь увтіленні проектів. На Закарпатті такими стали Хустщина та Іршавщина, які загалом реалізували 37 проектів. Згодом до них долучилися Перечинський та Свалявський райони, котрі виграли додатковий конкурста збільшили загальну кількість реалізованих на Закарпатті проектів до 42, а суму інвестицій до близько 16 мільйонів гривень. Завдяки цьому були відремонтовані та побудовані школи, дитячі садки, дороги, будинки культури та спортзали, налагоджено водо- та теплопостачання. Місцеві тромади побачили реальні результати вирішення наболілих проблем, і, що найважливіше, усвідомили власну причетність до їх вирішення.

"Головне завдання, яке ми ставили перед собою - це не будівництво чи ремон якихось об'єктів, - каже Віктор Мірошниченко, виконавчий директор УФСІ. - Найважливішим для нас було залучити громаду до вирішення соціально-комунальних питань, які її турбують. Дуже велике значення приділялося ефективній участі самої громади у співфінансуванні, підготовці і реалізації мікропроектів, контролі за цільовим використанням коштів, забезпеченні життєздатності об'єктів тощо".

Вартість кожного проекту не перевищувала 150 тисяч доларів США. УФСІ співфінансував до 90% вартості проекту, а 10% вносили місцеві громади, іноді за допомогою місцевого бюджету та різноманітних спонсорів.

"Спершу ми стикалися з великою недовірою до Фонду, люди були налякані умовою необхідності співфінансуван-ня проекту. На початку у громадах була поширена думка, що пропонована співпраця - це не що інше, як афера, така собі нова МММ. - згадує Любов Павлович, координатор проекту. - Зараз же представники місцевих громад переконалися в ефективності спільної реалізації проектів. І, щонайважливіше - отримали віру у власні сили, здобули необхідний досвід, об'єдналися задля ефективності вирішення подальших проблем у громадські організації. І тепер навіть продовжують співпрацю в рамках проектів з іншими фондами. Звичайно, це не може не радувати! Адже активізація сільських громад задля вирішення власних найнагальніших проблем - ось головне завдання, яке ставив перед собою "Украї-, нський Фонд Соціальних Інвестицій" у процесі реалізації проекту "Розвиток потенціалу найбідніших громад", - наголошує пані Любов.

Саме тому одним із ключових напрямків роботи УФСІ стала реалізація проекту з навчання для активістів сільських громад. Представники кожного окремого села, мали змогу самостійно обирати теми тренінгів, які були найбільше цікаві для них. На Закарпатті, зокрема, було проведено 26 подібних навчань. Усе це дало змогу активістам здобути досвід із залучення коштів, роботи у громаді, написання проектів, тощо.

Безліч позитивних відгуків, теплих слівта побажань лунало під час конференції від сільських голів, які брали участь у реалізації проектів в рамках програми УФСІ. До речі, учасниками заходу були нелише закарпатські очільники сільських громад. В Поляну прибули також гості з Франківщини та Волині. Усі вони розповідали про власний успішний досвід вирішення проблеми сільською громадою за підтримки УФСІ, а ; також висловлювали надію на подальшу співпрацю з Фондом у рамках наступних проектівта програм.

Усвою чергу представники влади також залишилися задоволеними співпрацею з УФСІ. "Гроші можна буквально "підняти із землі", - було б лише бажання щось зробити! Якщо люди хочуть вирішити проблему, необхідні кошти завжди можна знайти. Тут дуже важливо, щоб у громади був відповідальний та ініціативний лідер", - зазначив під час виступу Тиберій Бауман, заступник голови Свалявської райдержадміністрації.

"Починати формувати бюджети треба знизу. Про це давно свідчить досвід розвинутих європейських країн. А такі проекти до цього підштовхують і нас, адже в наслідок їх реалізації місцеві громади активізуються, починають брати активну участьу самоврядуванні. Тому користь від них переоцінити важко", - наголосив Максим Хохлов, голова Іршавської районної держадміністрації.

В рамках конференції особливу увагу учасники приділили також розвитку сільського зеленого туризму, як однієї із найперспективніших складових зростання добробуту громади. Так, одним із найцікавіших пунктів програми заходу стало відвідання учасниками туристично-рекреаційних закладів Свалявщини.

Наталія Тернавська, "Закарпатська правда"
24 червня 2009р.

Теги: Свалява, громади, Український Фонд Соціальних Інвестицій, кошти, проекти, туризм

Коментарі

іван іванович 2009-06-24 / 17:41:00
Какая польза людям... деньги деребанят

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини