Щорічно на Закарпатті виявляють близько 300 випадків захворювання на рак молочної залози

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання на тему: "Як спонукати жінок стежити за своїм здоров’ям". Засідання проходило в рамках акції "День обізнаності", що відбувалася в Ужгороді 18 червня і покликана привернути увагу жінок до свого здоров’я та важливості ранньої діагностики раку молочної залози.

Щорічно на Закарпатті виявляють близько 300 випадків захворювання на рак молочної залози

Андрій Русин, професор, головний лікар обласного клінічного онкодиспансеру, завідувач кафедри онкології УжНУ розповів, що щорічно на Закарпатті лікарі виявляють близько 300 випадків захворювання на рак молочної залози. При чому, більшість випадків — це 3-4 стадія хвороби, на 1-2 стадію припадає не більше 30 випадків.  "Корінь проблеми лежить в двох основних площинах—це профілактика та раннє виявлення,-- каже Андрій Русин.—На сьогодні можна давати гарантії на одужання пацієнток, в яких хвороба не запущена. Онкодиспансер забезпечений всім сучасним обладнанням для діагностики та лікування". Але відкритим, кажуть лікарі, залишається питання сркрінінгу. Щоб охопити все населення, необхідно мати 100 мамографів, мінімальна вартість одного апарату становить не менше 250 тисяч.грн. На сьогодні мамографічне обстеження за карпатки можуть пройти у районних лікарнях в Мукачеві, Міжгір’ї, Тячеві, Виноградові, Хусті, в Ужгородській міській лікарні та обласній клінічній лікарні, а також Християнському діагностичному центрі в Мукачеві
.
"На сьогодні основним є самообстеження та регулярні профогляди,-- наголосив Андрій Русин.--.Проте закарпатки ігнорують звернення до лікаря і більшість пацієнток приходять вже із занедбаними випадками. Радив би усім людям, особливо пенсійного віку мінімум раз на рік звертатися до гінеколога, саме ці спеціалісти найчастіше направляють жінок до нас. До речі, на сьогодні із 10 операцій по раку молочної залози 8 — органозберігаючі".
 
За словами Любові Жолудєвоїї, заступника головного лікаря обласного клінічного онкодиспансеру, жінки просто бояться звертатися до лікарів, кажуть, думали, що все пройде, покладалися на розповіді сусідок та знайомих. "А рак молочної залози успішно лікується на ранніх стадіях. Головне отримати правильну інформацію. За роки роботи ми роздали сотні брошур, плакатів у всі лікувальні заклади області. Проводимо інформаційну роботу з молоддю, через яку намагаємося привернути увагу до свого здоров’я мам та бабусь".

"Не від хвороби помирають жінки, а від необізнаності,-- підкреслює Вікторія Харченко, координатор програми "Разом проти раку молочної залози". Тому ми ініціюємо проведення акцій, яка відбулася 18 червня в Ужгороді  за співпраці БФ "Здоров’я жінки та планування сімї" у партнерстві із Закарпатським обласним клінічним онкологічним диспансером за підтримки компанії AVON. Такі  заходи  покликані сформувати обізнаність про проблему та спонукати жінок до проходження регулярного профілактичного обстеження. На людних майданах та вулицях Ужгорода були розташовані рожеві намети, у яких волонтери програми "Разом проти раку молочної залози" розповсюджували листівки з важливою для здоров’я жінки інформацією. Жінки також могли отримати консультацію фахівців з питань раку молочної залози.
 
Наталія Шаульська, голова Закарпатської обласної громадської організації "Амазонки Закарпаття" повідомила, що Закарпаття восени обласний клінічний онкодиспансер отримає від Благодійного фонду "Здоров’я жінки та планування сімї" ще один сучасний медичний прилад-- цифровий перетворювача рентген-знімків та робочу комп’ютерну станція, що дозволяють скоротити час обстеження, отримати якісне цифрове зображення , що не потребує рентгенівської плівки. Це сприятиме точному виявленню хвороб на ранніх стадіях. Це обладнання дозволяє також зберігати інформацію обстеження на цифрових носіях, що важливо для подальшого лікування та нагляду.

20 червня 2009р.

Теги: Ужгород, здоров'я, діагностика, рак

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини