Закарпатці вважають, що найбільшими хабарниками є ДАІ,міліція і суди

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, на якому було презентовано результати загальнонаціонального дослідження "Стан корупції в Україні. Що змінилось за останні два роки?".

Закарпатці  вважають, що найбільшими хабарниками є ДАІ,міліція і суди

Проект "Сприяння активній участі громадян в протидії корупції "Гідна Україна" представив результати третього загальнонаціонального дослідження стану корупції в Україні.  Дане опитування є найбільшим в історії України дослідженням стану корупції, яке дозволяє глибоко зануритись в розуміння цієї проблеми та об’єктивно оцінити зміни рівня корупції в часі. Результати опитування дають змогу порівняти дані досліджень 2007-2009 років та прослідити тенденції корупції в Україні. Результати будуть представлені під час презентації вперше та будуть презентовані з огляду особливостей, виявлених для області.

Було опитано 10 577 осіб, зокрема, 404 закарпатці. Дослідження мало на меті визначити ставлення дорослого населення до проблеми корупції, з’ясувати їхній досвід у цій справі, оцінити довіру до влади та стелення до її заходів, вивчити готовність людей долучатися до антикорупційної діяльності, — розповіла заступник директора проекту "Гідна Україна" Любов Паливода.
 
Дослідження продемонструвало надзвичайно низький рівень довіри українців до влади. "У 2009 році спостерігається різке падіння віри в те, що владні інституції хочуть подолати корупцію. Упродовж останнього року українці втратили надію на те, що кабмін зможе ефективно протистояти корупції. У 2008 році надії на бажання Кабміну подолати корупцію покладали 21,1 % учасників опитування, у 2009 році — лише 7,8 %", — зауважила Л. Паливода.
 
Закарпатські учасники опитування засвідчили, що найбільше корупції в області присутньо у таких сферах: ДАІ, міліція, судова система, отримання медичних послуг. Рівень вимагання хабарів на Закарпатті зменшився, порівняно з 2007 роком (19,7 % проти 23 % у 2007 році). Натомість в області збільшився рівень добровільного хабарництва (11,8 % цьогоріч проти 8,4 % два роки тому). Тобто закарпатці частіше самі пропонують хабарі, аніж їх у них вимагають. Найчастіше на Закарпатті із корупцією стикаються люди з вищою освітою, заробітком 1000-2000 грн. і віком до 30 років.
 
"Результати дослідження свідчать, що корупційний досвід загалом по Україні зменшився на 5 %. Це позитивний момент, хоча люди цього ще не відчувають", — каже Любов Паливода. (У 2009 році 62,5 % респондентів засвідчили, що були залучені до корупційних дій з публічними (державними) службовцями протягом останніх 12 місяців. У 2007 році цей показник сягав 67 %).

43,5 % українців вважають, що іноді корупція може бути виправданою для вирішення важливої справи. Повністю не згідні з таким твердженням 36,9 % громадян, а повністю підтримують його 7,6 % осіб.
 
Громадяни засвідчили готовність вжити для захисту своїх прав таких заходів: нічого не робити (30,8 %), вимагати від чиновника виконання його обов’язків (26,7 %), скаржитись на чиновника його керівництву (22,3 %), звертатись до правоохоронних органів або суду (19,6 %), брати участь у демонстраціях (8,4 %), шукати захисту у організацій громадянського суспільства (7,2 %), домовитись з чиновником неофіційно (6,9 %).

15,7 % респондентів пропонують посилити кримінальну відповідальність за корупцію, 13, 2 % — звільняти чиновників з роботи із забороною в подальшому займати подібну посаду.

Любов Паливода розповіла, що у 2005 році згідно з дослідженнями умовно кожне українське дворогосподарство сплатило у середньому 130 доларів хабарів, тобто сума хабарів від українців склала 15 млрд. За суму ж  хабарів, сплачених у 2008 році, можна було б, наприклад, збудувати 4 "лікарні майбутнього", на які збирала кошти дружина Президента України Катерина Ющенко.
 
Андрій Вишняк, керівник БФ "Центр громадських ініціатив", який на Перечинщині і Березнянщині працював в антикорупційному проекті, розповів, що причиною корупції найчастіше стає незнання людьми їхніх прав і алгоритмів вирішення проблем. "Останні два роки ми активно не лише роз’яснювали про саму проблему корупції, а й допомагали людям дізнатися про здавалося б банальні речі – наприклад, як оформити спадщину. Це дійсно проблема для багатьох людей і нерідко тут виникала загроза корупційних дій лише через те, що люди не знали, що саме слід зробити для оформлення документів.

Адвокат, медіа-юрист, керівник ГО МІЦ "За професійну діяльність" Анастасія Бачинська зауважила, що зниженню корупції сприяють приклади притягнення до відповідальності. Натомість в Україні кількість складених протоколів за фактом корупції, а тим більше кількість випадків притягнення до кримінальної відповідальності дуже незначна. "Держава фактично бореться сама з собою, тому що законодавство прописало корупцію і відповідальність за неї для державних службовців. Тому позитивну роль у вирішенні проблеми можуть зіграти саме громадські організації", — каже А. Бачинська.

Всі три дослідження проводились Київським міжнародним інститутом соціології у співпраці з проектом "Гідна Україна" за підтримки АМР США та Корпорації "Виклики Тисячоліття" (МСС).

19 червня 2009р.

Теги: хабарник, корупція, дослідження, соціологія

НОВИНИ: Соціо

22:10
/ 7
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
» Всі новини