Гімн Закарпаття: To be, or not to be

Конкурс на найкращий гімн Закарпатської області продовжено через відсутність достойного тексту

Гімн Закарпаття: To be, or not to be

Не встигло Закарпаття оговтатися від нещодавно затвердженого прапора Закарпатської області, яка донедавна залишалася без цього крайового символу, як депутати обласної ради, напевне, аби нарешті зібрати докупи всі відповідні атрибути (герб, прапор, гімн) і закрити це питання назавжди, ще в лютому прийняли рішення "Про гімн Закарпаття", яким затвердили склад конкурсної експертної комісії..

Серед експертів цього разу обрано таких відомих культурних діячів, як Петра Ходанича, Дмитра Кешелю, Еміла Сокача, Віктора Теличка, Петра Матія, Миколу Попенка тощо. Конкурс мав тривати до осені, а у вересні експерти вже мали дати на розгляд депутатам найкращий варіант. Слід зазначити, що за подібною системою мав бути відібраний і закарпатський стяг. Однак з невідомих причин, коли скандальне питання про прапор таки було винесене на голосування, запропонований експертами варіант депутати проігнорували, проголосувавши за український прапор як за обласний. Що чекає на гімн Закарпаття наразі залишається питанням часу... А за прогнозами деяких членів експертної комісії — часу може знадобитися чимало.

Василь Брензович: "Протистояння, яке було з прапором, обов’язково виникне і під час обрання тексту гімну"

За підсумками чергового засідання комісії, конкурс на кращий текст гімну Закарпаття доцільно продовжити. Члени комісії при голосуванні підтримали пропозицію звернутися до депутатів обласної ради з проханням продовжити термін конкурсу на віршований текст до 1 вересня 2009 року, а музики та партитури до віршованого тексту — до 30 листопада 2009 року. За словами співголови експертної комісії, заступника голови обласної ради Василя Брензовича, наразі свої пропозиції щодо тексту гімну надіслали 10 авторів, ще один учасник віднайшов текст одного із закарпатських поетів, датований 1939 роком. "При обговоренні проектів, члени комісії зійшлися на думці, що надіслані роботи не відповідають тому рівню, яким має бути гімн Закарпаття. Більшість з варіантів були написані не професійними літераторами, тому ми долучили до обговорення закарпатських поетів. Крім продовження терміну подання текстів на конкурс, ми вирішили розширити трохи умови конкурсу, згідно з якими, у майбутньому розглядатимемо і тексти гімнів, які були раніше написані поетами, яких вже нема серед нас. Ці зміни будуть внесені на черговому засіданні обласної ради у липні", — прокоментував ситуацію з конкурсом  Василь Брензович. Крім того, комісія ініціюватиме збільшення вдвічі розміру грошової премії за найкращий варіант гімну. Наразі ця винагорода складає три тисячі гривень. Та чи вартує розраховувати на те, що ці гроші зможуть стимулювати поетів до написання гімну, навряд...

 Проте співголова експертної комісії оптимістичніше налаштований за будь-кого з експертів на подальшу роботу щодо питання гімну: "Думаю, що зараз цей процес пожвавиться, долучаться і професійні літератори, а наступного разу ми вже зможемо визначитися і обрати найдостойнішу роботу". Однак не виключає Василь Іванович і варіанта, що комісії вдасться віднайти текст, який був написаний раніше, але який не втратив своєї цінності й актуальності донині. Ймовірність можливого протистояння у виборі обласного гімну заступник голови обласної ради прокоментував так: "Протистояння, яке було з прапором, обов’язково виникне і під час обрання тексту гімну. Підкарпатські русини пропонуватимуть звичайно якийсь зі своїх варіантів. Крім того, думаю, що і у обласних депутатів думки розбігатимуться, але поки що на нашу адресу не надійшло жодного достойного тексту гімну". До слова, проект гімну на осуд депутатів буде винесений лише один, але кожен депутат під час голосування має право внести свій варіант на розгляд.  

Петро Ходанич: "Більшість робіт, поданих на конкурс, були прикладом неякісної, непрофесійної літератури. Про що можна говорити, якщо деякі з учасників конкурсу у тексті використовували дієслівні рими і писали від першої особи..."

За коментарем щодо отриманих комісією текстів гімну та їх недоліків ми звернулися до одного з членів експертної комісії, голови Закарпатської організації Національної спілки письменників України Петра Ходанича, який зазначив: "Конкурсні роботи, які ми отримали, розглянули всі члени комісії, більше того, останній раз зробили розширене засідання, запросивши на нього провідних поетів Закарпаття. Після чого прийняли рішення, що конкурс треба продовжити. Розумієте, гімн — це спеціальний жанр, текст якого виділяється своєю піднесеністю. Він повинен втілювати реальні здобутки, які має край, який виспівується у ньому. Гімн складається з системи відповідних художніх тропів, не останнє місце має посідати і відповідна символіка. А що ми мали у переважній більшості конкурсних робіт? Це переважно ліричні вірші".
Гімн — це урочиста пісня, прийнята як символ державної або класової єдності (Великий тлумачний словник сучасної української мови. — Авт.).

 "Крім того, з сумом можу констатувати, що більшість робіт, поданих на конкурс, були прикладом неякісної, непрофесійної літератури. Про що можна говорити, якщо деякі з учасників конкурсу у тексті використовували дієслівні рими... Ще одна деталь, гімн пишеться, а відповідно і виконується від третьої особи, натомість були роботи, які написані від першої особи", — зазначив Петро Михайлович. Петро Ходанич наголосив і на власне складності роботи: "Гімни деяких країн, міст писалися роками. Можна навести недавній приклад, коли Київ три роки тому оголосив конкурс на написання гімну міста. До речі, тоді у конкурсі взяли участь провідні українські поети, постаті, які увійшли в історію української літератури, але жоден із запропонованих текстів не підійшов, — констатував голова Спілки письменників України в Закарпатській області. — Тому з гімном не треба поспішати. Ми зараз висунули ідею продовжити термін, та я не виключаю варіанта, що, можливо, потрібен буде ще час".


Що стосується текстів, які були написані вже давно і можуть лягти в основу закарпатського гімну, то письменник також не виключає цього варіанта, головне, щоб його актуальність не втрачалася з роками. "Гімн — це текст, який пишеться на роки, який не соромно буде разом заспівати, і який не втрачатиме своєї актуальності. Згадайте, який гімн написав Духнович. Після нього на Закарпатті такого гімну не створив ще ніхто. Питання лише в тому, що він застарів, але він жив сотню років. Тому ми зараз маємо написати такий гімн, який довго житиме", — переконаний Петро Ходанич. На запитання, чи прогнозує він можливе протистояння, викликане прийняттям у майбутньому гімну, Петро Михайлович зазначив: "Питання з гімном, це все ж дещо інше. Щодо питання з прапором, то основна проблема полягала у тому, що прапор має історію, а люди, які мають владу, зазвичай, не знають цієї історії, намагаючись видумати щось нове. На Закарпатті жовто-блакитна барва превалювала завжди. З гімном очікую іншу ситуацію. Створена експертна комісія розглядатиме всі варіанти, політикам у таких питаннях потрібно давати лише останнє слово, натомість визначити найкращий та найоптимальніший варіант мають люди, які безпосередньо є професіоналами у цій справі. У будь-якому разі, приємно, що гімн сьогодні таки пишеться. Можливо, це стане поштовхом до того, щоб сколихнути духовну ауру краю, підніме інтерес до написання громадянської лірики, бо на сьогодні, мушу констатувати, ми не маємо сучасної патріотичної пісні".

Сергій Федака: "Якщо вже засвербіло мати гімн, хотілося би, щоб це було щось пристойне, а не чергові “чічки-смерічки”

Дещо радикальніші погляди стосовно питання гімну у професора історичного факультету УжНУ, експерта Сергія Федаки: "Я не певен взагалі, чи області нині потрібен якийсь гімн. Принаймні оте тріпання нервів, що мало місце навколо прийняття прапора, Закарпаттю було однозначно не потрібне. Але якщо вже засвербіло мати гімн, хотілося би, щоб це було щось пристойне, а не чергові “чічки-смерічки”. Колись П. Порошенко сказав, що в опозицію не йдуть, в ній опиняються. Так і з гімном — його не створюють штучно. Просто одного разу публіка виявляє, що є пісня, яка всіх єднає. От вона і стає гімном — незалежно від усяких комісій і конкурсів. Багато пісень стали гімнами у  бойовій обстановці — та ж “Марсельєза” чи “Ще не вмерла...”  На Закарпатті ж нині не війна, а гниле болото. Тому сумнівно, що гімн народиться взагалі. Надати такий статус можна будь-якій пісні, але чи визнає її народ? Гімн не повісиш на фасаді сільради. Він живий, якщо його знають і співають люди. А якщо народ німує під час його виконання, то який це гімн?" Крім того, Сергій Федака переконаний, що прийняття гімну знов розколе обласний політикум, тому що на питаннях символіки консолідувати його ніколи не вдасться. "Я шокований, що таке питання взагалі постало. Приймали ми прапор довго і тяжко, а для чого — так і лишилося загадкою. Ну будемо мати гімн — ще одну загадку і ще один скандал. Одним більше, одним менше — переживемо", — вважає професор.
    Що стосується найоптимальнішого варіанта гімну, то, за словами Сергія Федаки, найбільше не хочеться, щоб гімн нагадував щось знайоме, трохи по-новому розцяцьковане. "Щоб це була якась варіація на тему “Підкарпатськії русини” чи “Ще не вмерла”. Шанси же на отримання такого римейка досить великі. Але для чого? Переробка буде гірша за оригінал", — переконаний він. І на завершення Сергій Дмитрович наголосив: "Для написання будь-якого вірша потрібна сильна емоція. А для гімну — у квадраті. Гімн не терпить фальшу, лизоблюдства, штампів, банальностей і пошлості — того, чого в закарпатській поезії якраз до блуду. Справжній гімн — це виклик усталеним канонам — і політичним, і поетичним. Якщо на Закарпатті по смерті П.Скунця немає розвинутої  політичної лірики, то звідки з’явитися гімну? І це біда не тільки нашого краю. Більшість нинішніх обласних гімнів — це відверта халтура і кон’юнктурництво. Збав Боже, щоб таке було і на Закарпатті — краще вже взагалі без нього. 

P. S. Гімн Закарпаття має бути синтезом епох і поколінь, єднанням самобутності краю з загальнонаціональними цінностями. У ньому, як у гербі та прапорі, повинні органічно поєднуватися багатовікова історія і традиції різнонаціональної родини. Про ці високі матерії неодноразово наголошує обласна влада. Проте досвід із прапором уже показав чого для них вартує й історія, і думка експертів... Що в підсумку матиме Закарпаття — справжній гімн, яким пишатиметься кожен закарпатець, гордо виспівуючи на урочистостях, на який доведеться чекати роки, чи чергові “чічки-смерічки”, як висловився Сергій Федака, — покаже час... А можливо, обласні депутати нададуть перевагу римейку до "Ще не вмерла Україна...". І буде, який прапор, такий і гімн...

Людмила Федоришина, РІО
19 червня 2009р.

Теги: гімн, конкурс, експерт

Коментарі

Юрий 2009-07-14 / 14:51:00
Шановний пан слушно зазначив "Сучасне русинство це або етнобізнес, або невігластво, або українофобія. Кожен йде до нього своїм шляхом". Це є супер діагноз. Я се лише зазначу - це явище виникло за москальське бабло. Чи хоч копійкою вони поділилися? Оскільки точно знаю, що ні, то маю сказати, що не треба нас дурити. Всі ми русини - українці і тільки у єдності наша сила

Janko 2009-07-13 / 15:51:00
http://www.youtube.com/watch?v=KBh6BKgWugk&feature=related



Наша гiна

Рокосовський 2009-06-29 / 15:36:00
ОРАНЖ 24.06.09. 20.20. "В Хустському район1-Красне Поле, 1 люди там добре тямлять"...ЯК с1човикы прикрылися живым щитом- Д1ТЬМИ (так робив лиш Лен1н)думали ош " п1ряникы" не в1дкриють по них огонь и вони (с1човикы) зможуть хащами вт1кнути.Оранже приходи у РОКОСОВО та мы ти укажеме ош куды т1кали тай деся прятали ваш1 "доблесн1" вожакы, тай де лежать убит1, котр1 не встигли ут1кнути,до якых вы ни прявляете н1якого 1нтересу.И вообще треба уже перестати носитися из вашов Карпатськов Українов, бо уже ся над вами цілый св1т см1е, треба переходити до прощеня ,як ото чинять ц1в1л1зован1 державы. Треба вибачитися перед русинами за сод1яне, 1 йти дал1. Не прийшли б с1човикы на ПОДКАРПАТСЬКУ РУСЬ , будувати Карпатську Україну,не было бы и Красного Поля.ВДУМАЙТЕСЬ.

НЕ РУСИН 2009-06-28 / 17:58:00
НО на мою душу оранже, ты ищи все туй!?!? г1вно мечеш на русин1в!!!. Витко файно ти платять галицьк1 писцьоголовц1.

Неполітичный 2009-06-26 / 20:56:00
pfr 25.06.2009 23:58

Неполитичний, признайся, ти прямо Сидор а вадь лем держиш му куфри й амбрелу?

Добре,поговоримо про політичне русинство.


Што касаєся Сидора.Я не можу поняти што батюшка глядать у політиці.Кіть послушати го та всі Русини,ото є Русскі люди (Тот тягне у Московський бік)ясно чії інтереси вун представляє.

Гецко-ко ун є такий? Чоловік што ся назвав *премєр-міністром*.На таку функцію має бити чоловік штудований (Юрист,Эконом).

Программа політичних Русину стоить у тому што у нас є 4 границі,транспортні магістралі,магістралі переправки сирья у Европу(газ,нафта). Із того они собиравуться качати гроші.Ото не є программа,котра дасть людям роботу,і виведе регіон із застоя.Ниутого із них ниє ничь толкового.

У началі 90-х років у Чехії экономи зробили розумний ход.Предложили Заграничним інвесторам "Даньові канікули на 10 років" Всі ми помниме што у Чехії било тулько роботи што туда їхали наші люди,Поляки,Словаки Мадяри,Румуни,Болгари і т.д.І всі мали роботу там.

У політичних Русину ниє ничь такого у программі.

На мою думку там ниє толкових людей з конкретнов программов.

Ниє программи,ниє пуддержки народу.

pfr 2009-06-25 / 23:58:00
Неполитичний, признайся, ти прямо Сидор а вадь лем держиш му куфри й амбрелу?

Неполітичный 2009-06-25 / 21:59:00
Не тисячі, а мільйони...



Неборе, у страху очі великі. Тобі ся під каждим корчом видит галичанин, а за каждим кутом - СБУшник?..



Уривок із статті "Галичани підтримували Карпатську Україну" што є туй на сайті


Тисячі галичан нелегально переходили чесько-польський кордон, сотні загинули або були закатовані. Навіть після трагічного бою на Красному полі тривали судові процеси над перебіжчиками.

Не зовсім прояснено і причини раптового від’їзду із Закарпаття напередодні вирішальних боїв деяких керівників ОУН, в т. ч. і Р.Шухевича, які до того активно допомагали у створенні й розбудові Карпатської Січі. Можливо, їхні намагання уникнути звинувачень у прямій протидії союзнику гітлерівської Німеччини..............Герої(патріоти).

Неполітичный 2009-06-25 / 21:25:00
pfr 25.06.2009 17:23


У нас тоже пьють,но не так массово.Уповішь ми будь добрий чому наша область што касаєся сільського населення на тому май ліпше?Чому у нас сільського населення більше чим городського? Чому у нас села невымиравуть так як там?

Ты кажешь Римо-католицька віра.

Ото не та віра што Робила Крестові походы?

Ото не та віра што узаконила массові убійства (Палення людей називаучи іх колдунами)?

Ото не та віра,де мож свої гріхи удкупити грошами?

pfr 2009-06-25 / 17:23:00
Неполитичний, хочеш уповісти, ош у наших селах, даякому Страбічові ци у Довгому, ушиткі суть трезвеники, культурні, освічені, не матюкаються і не смітять пуд ноги, і ліс не рубають, і не крадуть, і не б"ються на дискотеках і ходят у церкву і після того не грішать? А лем три метри за перевал перейдеш - то там вже мало не демони жиють? Перебач, но народ туй не дурний, їздить мало по світі і видит, де які люди жиють. Я, наприклад, у Львові видів мільйон двіста тисяч нормальних віруючих, переважно галичан, коли Папа Римський приїжджав. І видів молодих розумних галицьких священиків, які проводят катехизацію, а не затуркують мирян, як у нас на Закарпатьови. Галичани принаймні уміют постояти за свої права, не то што ми - сидиме, заб"єме язик у гузицю і мовчиме, радуємеся Медведчукам-Суркісам-Балогам із Ратами-Устичами, котрі сидять у нас на головах і обкрадають як лем можуть. А п"яниці, на жаль, суть усягде...

orange 2009-06-25 / 15:05:00
pudkarpetec,



кой ся штось увижать, трибало би ся перехрестити... :))

pudkarpetec 2009-06-25 / 14:17:00
orange, a mini szja vydyty ozs ty u Неполітичный -mu popavszja na szvogo debatera :)))

ember 2009-06-25 / 11:49:00
orange 24.06.2009 23:25

Не тисячі, а мільйони...

Milliardy, i vsi buly marsijanamy – buv, propav, i znovu pojavyvsja! – jak ty:))

orange 2009-06-24 / 23:25:00
Не тисячі, а мільйони...



Неборе, у страху очі великі. Тобі ся під каждим корчом видит галичанин, а за каждим кутом - СБУшник?.. :))

Неполітичный 2009-06-24 / 20:44:00
Тай бо туды прийшли (нелегально)тисячі незванных галицькых диверсантів,котрі У чужій для них державі нагло захватили владу,і начали брати силою зброю від армії тої держави в тот час коли ту державу із іншого боку так же нагло брав гітлер.То быв із іхньої стороні ГІЄНІЗМУС. І я дуже радий што сосідні народи Мадяри,Румуни,Поляки,тоту банду гієн розогнали.Лишь жаль што оты ватажкы утыкли.

orange 2009-06-24 / 20:20:00
А ти що до Хустського району маєш? Що колись тебе мама там з подолу на голову впустила?.. :)



По твоїй бесіді видно, що далекий ти від того, що в нас тут твориться, як люди сприймають "русинство" і таких, як ти. В Хустському районі - Красне Поле, і люди там добре тямлять, як такі, як ти, наводили мадярських пір"яників на наших січовиків...

Неполітичный 2009-06-24 / 19:57:00
А Хустськый р-н,ото не Закарпаття ??? Та ты вижу ищи і неграмотный в географії.Будь радый што я сюды даколи захожу.Хоть шось тя научу.

За перевалом сплошный зоопарк.Туды добре ити на охоту.Пьяных дикунів там много.

orange 2009-06-24 / 19:34:00
Кідь тя оприділять в зоопарк, то їдь прямо туда. Кідь хочеш увидіти неандертальця, то побзирайся в зирькало. А кідь хочеш, аби ти натовкли пысок - прийди до нас на Закарпаття... :)

Неполітичный 2009-06-24 / 19:12:00
Приїжджай до нас: може тобі писок тут наші люди наб"ють - як не за "клієнтство", то за "русинство"...


А куды приїхати у львовську,франковську,волиньску,чи у тернопільську "safary" (Зоопарк)? Поникати ся на неандертальів?



Свуй 2009-06-24 / 18:49:00
Невже наші "панове" не могли нормальний прапор прийняти, а то прийняли Український, таєби Закарпаття не мало своєї символіки, туй я ще ся не зачудуву як ці "панове" приймуть гімн Закарпаття "Ще не вмерла Україна" і се буде низість на цілий світ.

orange 2009-06-24 / 18:37:00
То ти ся, неборе, попутав у чеських вадь кремлівських...



Бо я три роки їжду до Чехії, і проблем не маю...



А ти певно робив в Чехії "клієнтом" або бандитом - пив кров з наших людей?.. :(



Приїжджай до нас: може тобі писок тут наші люди наб"ють - як не за "клієнтство", то за "русинство"...

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини