На Закарпатті повертаються до витіснених газом паливних ресурсів

Усі райони Закарпаття, окрім Рахівського, забезпечуються природним газом, кілька з них - стопроцентово. Торік споживачам краю було подано більше блакитного палива, ніж у 2007-му, що пояснюється подальшою газифікацією області. Протягом 2008-го додатково газифіковано 24 населені пункти. Нинішній міністр з питань житлово-комунального господарства України, правда, вважає газифікацію сіл помилкою: мовляв, у селах і далі могли б палити дровами. Але це питання спірне, воно потребує фахового вивчення.

На Закарпатті повертаються до витіснених газом паливних ресурсів

- Незважаючи на кризу, газифікація сіл і селищ області триває,- розповідає кореспонденту УКРІНФОРМУ начальник головного управління економіки Закарпатської облдержадміністрації Віктор Погорєлов.- Правда, у структурі споживання газу відбуваються зміни. Скажімо, менше цього палива використовують підприємства теплокомуненерго, що пояснюється переведенням на автономне опалення бюджетних установ та побутових споживачів. На жаль, це не завжди здійснюється з урахуванням пропускної можливості газових мереж, особливо - внутрібудинкових.

На Закарпатті, продовжує Віктор Погорєлов, в останні роки тривають роботи з пошуку та введення в дію нових родовищ природного газу. Втім, особливо пишатися наявністю власного блакитного палива наразі передчасно. Запаси чотирьох розвіданих у краї родовищ становлять тільки 0,25% від загальних запасів України. А експлуатуються тільки два родовища - Солотвинське і Руськокомарівське. Видобуток газу зі Станівського родовища припинений у зв'язку з винесенням значної кількості пластової води, а з Королівського - через низьку калорійність газу.

Пошукові роботи проводяться на 7 площах. Спеціальними дозволами тут володіють два газовидобувні підприємства - ЗАТ "Тисагаз" та ДК "Укргазвидобування" НАК "Нафтогаз України". Вони шукають газ у Великоберезнянському, Рахівському, Іршавському, Мукачівському, Хустському, Тячівському та Виноградівському районах. На результативності робіт позначається нестача коштів. Дається взнаки і те, що помітно обмежила свої роботи Берегівська геологорозвідка.

Усі газові родовища області віднесені до важковидобувних. У паливі знаходиться завищений вміст азоту та вуглекислого газу. Експлуатація Руськокомарівського, Станівського та Королівського родовищ є низькорентабельною через незначні запаси, низьку проникливість газоносних пластів, некондиційність газу. Тому він потребує змішування з паливом, яке знаходиться у газових мережах. Отож з огляду на розвідані запаси газоносних родовищ, якість газу та потреби населення області можна говорити тільки про часткове забезпечення краю "своїм" блакитним паливом.

Фінансова криза змусила більш пильно придивитися й до родовищ бурого вугілля, яке використовується як енергетична сировина і добриво, що поліпшує структуру грунтів, містить багато мікроелементів. В області є кілька родовищ цього вугілля. Скажімо, на околиці с.Новоселиця Іршавського району на поверхню виходить Ільницьке родовище, потужність якого - від 0,9 до 1,8 метра. Розробку покладів відкритим способом /до глибини 30 м/ здійснює ТОВ "Лігніт".

Буре вугілля знаходиться також на околиці сіл Великий Раковець Іршавського району, Лохово Мукачівського, Крива Хустського районів. А на Берегівщині /с.Бігань/ розташоване єдине в Україні родовище германієвмісних лігнітів. Родовище цих корисних копалин залягає у найсприятливіших гірничо-технічних умовах, може розроблятися штольнями.

І, нарешті, Віктор Погорєлов називає традиційний для Карпат спосіб отримання енергії - спалювання деревини. Горяни споконвіків вдавалися до нього: благо, довкола ліси. Правда, настав час, коли ці ліси треба берегти від надмірного вирубування, у т.ч. й несанкціонованого. Отож підприємливі люди звернули увагу на відходи деревообробного виробництва, зокрема, на великі звалища тирси на численних пилорамах. В області з'явилися перші структури, які виготовляють і реалізують населенню й бюджетним установам /навіть за кордон продають/ паливні брикети, пелети тощо. Певну кількість /до 50%/ енергетичних відходів підприємства використовують також для власних потреб, що дає змогу щороку заощаджувати понад 20,5 млн. кубометрів природного газу.

Для отримання енергії на Закарпатті деревину /у т.ч. й відходи/ спалюють неорганізовано /в лісі, на звалищах і т.д./, у побутових печах /дрова/, у побутових та промислових котлах, газогенераторних установках, піролізних агрегатах для отримання деревного вугілля. Питома енергетична здатність деревини залежить від її вологості та твердості /густини/.

Ринок дров, брикетів, пелет необмежений. Зі збільшенням ціни на альтернативні джерела енергії можна очікувати, що попит на брикети й пелети зросте як в Україні, так і за кордоном. Тому Закарпаття може стати помітним "гравцем" на цьому енергетичному ринку. Згадана діяльність здатна підвищити зайнятість населення, доходи та надходження до бюджету, а також попит на вироблене в Україні устаткування для переробки відходів на енергетичні потреби. Кількість сировини можна збільшити за рахунок використання садово-паркових відходів та вживаної деревини.

Утім, є тут і деякі проблеми, зізнається Віктор Погорєлов. Приміром, обладнання для виготовлення брикетів та пелет вітчизняного виробництва малопотужне і некомпактне. Крім того, слабо розвинута лісова інфраструктура, що не сприяє збільшенню обсягів заготівлі і ускладнює транспортування подрібнених лісосічних відходів з лісу до котелень.

На наступні кілька років в області передбачено використання відходів деревини в бюджетних установах і закладах, на що з різних джерел фінансування потрібно до 100 млн грн. На увагу заслуговують, зокрема, пропозиції Тячівської райдержадміністрації щодо опалювання значної кількості бюджетних установ з використанням відходів деревини за технологією згоряння без доступу повітря /піролізний метод/.

Словом, сказав на завершення Віктор Погорєлов, в умовах кризи всі альтернативні засоби енергозабезпечення гарні. Благо, маємо трохи свого газу, вугілля /нехай і бурого/, чималі обсяги відходів лісозаготівлі і деревообробки. Застосувавши ці ресурси, заощадимо значні обсяги енергії, яка подається переважно з-за меж області. Наша економіка нині, як ніколи, має бути економною, раціональною й енергоощадливою.

Ярослав Ядловський, УКРІНФОРМ
19 червня 2009р.

Теги: природний газ, природні ресурси, паливні ресурси, Віктор Погорєлов, газові родовища, Карпати, деревина, брикети, пелети

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини