"Ужгородські ЖРЕРи, або Чому ми платимо свої гроші за "ніщо"?

Скільки списів поламано навколо проблеми обслуговування ужгородських багатоповерхівок ЖРЕРами, скільки скарг написано, скільки нервів зіпсовано — а віз усе ще там. Як не було порядку, так і немає. Однак, якщо плюнути і забути, то проблема не тільки не вирішиться, а значно ускладниться. Так вважаємо ми, газетярі, згодні з нами і ужгородці, котрі з цією проблемою стикаються щодня. Бо, попри те, що вона не вирішується, вони все-таки не мовчать. Скласти враження про картину комунального безгосподарства в Ужгороді можна з конкретного прикладу. Наш читач Сергій Антонович, що мешкає в обласному центрі на Проспекті Свободи, розповів про свої "стосунки" з рідним ЖРЕРом.

"Ужгородські ЖРЕРи, або Чому ми платимо свої гроші за "ніщо"?

"Добрий день, шановна редакціє, — пише в листі пан Сергій. — Я мешкаю в Ужгороді на Проспекті Свободи. Вирішив написати вам листа, хоча, відверто кажучи, мало віриться, що на нього буде якась реакція. Але у крайньому разі хоча б прочитайте його. Може, все-таки ця інформація і моя позиція знайдуть порозуміння і матимуть хоч якісь наслідки".

Квартира Сергія Антоновича, як і будинок загалом, до 1 травня 2009 року "обслуговувалися" ЖРЕРом №6. Після того, як було ухвалене рішення виконкому міської ради від 4.09.08 р. № 356, його будинок перевели на обслуговування у ЖРЕР №4. Відповідно, одразу ж новий "обслуговувач" на дверях під’їзду розклеїв оголошення, де закликає мешканців укласти з ним договір на обслуговування будинку. Однак наш читач дивується, про яке обслуговування може йти мова?

"Я проживаю в своїй приватизованій квартирі вже майже двадцять років. За цей час ЖРЕР №6 жодного разу не проводив у моєму помешканні ніяких робіт — ані планових, ані аварійних. Всі роботи (і аварійні, і для підтримання квартири в належному стані) я завжди проводив сам, власним коштом, у тому числі і до приватизації квартири. Мало того, два роки назад мешканці нашого під’їзду зібрали самі кошти, найняли працівників і зробили ремонт під’їзду на всіх 9-ти поверхах. А ще, крім того, обладнали під’їзд металевими дверима.

ЖРЕР №6 цьому не приділяв жодної уваги, а на неодноразові звернення мешканців будинку про благоустрій дворової території і ремонт підвальних приміщень, де течуть каналізаційні труби, немає ніякої відповіді. В нашому під’їзді, і зокрема в моїй квартирі на 4-му поверсі, цілий рік хмарами літають комарі. Зважаючи на те, що вони розносять різні інфекційні захворювання, є постійна загроза здоров’ю і життю мешканців".

Сергій Антонович пише, що всі "плоди" повної бездіяльності ЖРЕР №6 можна перераховувати, починаючи з в’їзду в двір, і закінчуючи дахом будинку, з якого вже відвалилася штукатурка і скоро на голови перехожих падатиме розмита дощами цегла. Через неремонтовану систему каналізації мешканці будинку з острахом очікують тижня постійних дощів, після якого в підвалі затопить силову щитову. І так далі, і тому подібне.

Наш читач резонно хоче почути відповідь хоч когось із офіційних і відповідальних за ці "ЖРЕРи-нещастя" осіб на просте запитання: а для чого вони нам потрібні?! Особисто йому, каже, не потрібні. Чоловік у своїй квартирі сам встановив лічильники на газ, електроенергію і воду, за ремонт і прибирання під’їзду сплачує найнятим людям (як і всі інші мешканці квартир з його під’їзду, за ліфт іде окрема оплата… Тож що тоді робить ЖРЕР?

"Хай би хоч щось одне регулярно, відповідально і вчасно робили, — пише наш читач. — Але ж нічого! То чому я маю йти до них і укладати договір про "ніщо" і потім за це "ніщо" платити свої гроші? До речі, попри повну безвідповідальність ЖРЕРа, я  регулярно до 1 лютого 2009 року сплачував усі рахунки. У мене все ще залишалася якась надія і ще, напевно, сумління. Але тепер я платити не збираюся. Годі, бо так дістали…

Наше життя складається із "дрібниць". Гадаю, що дуже багатьом мешканцям Ужгорода допікає ця вічна боротьба за те, аби ці "дрібниці" були приємними. Хочеться прийти в свою оселю не боячись бродячих собак, не гидуватися засміченого під’їзду, щоб у квартирі було тепло, аби з кранів текла гаряча вода, щоб не було комарів. Хочеться нормального життя. Але його нам не організує ніхто, крім нас самих".

Сергієві Антоновичу хотілося б прочитати на шпальтах газети про оці всі "дрібниці" Ужгорода, конкретних вулиці, двору, будинку. Люди хочуть знати ужгородських "героїв" і їхні "подвиги". І знати тих, хто щоденною працею робить наш побут і місто приємним у "дрібницях".

А ще наш читач хотів би діалогу з владою через нашу газету. Але пан Сергій уже зрозумів, що його нема і не буде не тому, що цього не хоче "СЗ "Паланок". Ми готові не тільки критикувати владу обласного центру за те, що вона нічого не робить для людей, а й послухати і зрозуміти, чому ж нічого не робиться. От тільки ніхто з нинішніх ужгородських чиновників говорити це людям не хоче і не буде. Бо не має що сказати. Тому Сергій Антонович і завершує свого листа сакраментальним запитанням: "Хоча, вибачте, про яку владу йдеться?"

Підготував Ярослав Світлик, "Старий Замок "Паланок"
17 червня 2009р.

Теги: Ужгород, Жрер, плата, комунпослуги, квартири, каналізація, вода, життя

Коментарі

мешканець 2009-06-18 / 10:30:00
п. До теоретиків відносяться як раз ті, хто розмірковує у своїх епістоляріях про роботу ЖРЕРів. А ті, кого вони дійсно дістали, беруть усе у свої руки. До речі, в Ужгороді діє десь 5-6 ОСББ. Ідіть до них і спитайтеся.



П.С. Я до ОСББ не належу. Але, зазначу, на свій ЖРЕР не скаржуся. І, на заздрість іншим скажу, що ЖРЕР зробив у моєму будинку нещодавно ремонт усіх під їздів. Можливо це пов язане з виборами мера, але все ж залишаєтсья фактом. :)

п 2009-06-18 / 08:25:00
П. Мешканець, ви, очевидно, відноситеся до теоретиків!

мешканець 2009-06-17 / 14:33:00
Відповідь на коментар автора листа у редакцію і Володимира:



Шановні, а що вам заважає відмовитися від послуг ЖРЕРу і зробити ОСББ?.. Говорити і скаржитися на владу може кожен. А якщо вас дійсно щось дістало, то організуйме усе самі. Ніхто нічого не робить в наш час безкоштовно. У тому числі і влада. А хто ще сподівається на ЖРЕР, то це його особисті проблеми. А критикувати ЖРЕР - найлегше.



Візьміть, і зробіть самі :)

Володимир 2009-06-17 / 14:28:00
Пропоную влаштувати страйк ЖРЕРам.Дістали!!!

Плачу щомісяця на даний момент 61 грн .Питання за що?


Прийдіть і подивіться Одеська 25 ЖРЕР "Добробут" -бувший

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини