Закарпаття: Подружжя Паллагі лікує односельців травами

57-річні Йосип та Марія Паллагі з села Обава Мукачівського району Закарпаття зцілюють односельців травами. Найчастіше лікують шкірні захворювання.

Профілактичний чай Йосипа Паллагі з села Обава Мукачівського району Закарпаття містить листя суниці, ожини, малини, подорожника, цвіт ромашки.
Профілактичний чай Йосипа Паллагі з села Обава Мукачівського району Закарпаття містить листя суниці, ожини, малини, подорожника, цвіт ромашки.

— Цікавитися травами ми почали 30 років тому, — розповідає Йосип Паллагі. — Спершу використовували знання для себе: готували профілактичні чаї, заліковували рани, хвороби. Потім до нас звернулися знайомі, друзі, родичі.

Паллагі донедавна мешкали у Мукачевому в багатоповерхівці. За травами їздили в гори. Два роки тому переселилися в Обаву.

— У місті стало жахливо жити: пилюка, шум. Захотілося в екологічно чисту місцевість. А в Обаві — ставок, ліс, — каже Марія Паллагі. — За травами далеко йти не треба — усе під рукою. Буває, несе Йосип із лісу рослини, а сусіди питають: для чого, навіщо. Так і дізналися, що ми лікуємося травами. А в селі — ні лікаря, ні аптеки. От і почали до нас приходити.

Марія за фахом — працівник торгівлі, Йосип — механік. Подружжя читає Біблію, вважає, що багато дізналися зі Святого Письма.

— У Біблії написано: ”Я дав вам коріння і цвіт для зцілення вашого”. Тільки люди чомусь не використовують цього. Я завжди відчував внутрішній голос, який підказував, як вилікувати ту чи іншу хворобу, — пояснює чоловік. — А це, вважаю, від Бога.

Перші чаї подружжя заварювало з листя суниці, ожини, малини, подорожника, цвіту ромашки. Для смаку додавали кілька пелюсток жасмину, м’яту.

— Такий збір треба уживати щодня, — радять. — За 30 років ми не хворіємо, організм завжди в тонусі.

Згодом Паллагі почали лікувати печінку, нирки, шлунок, підшлункову залозу, шкірні хвороби. Готують бальзами із коріння трав, мазі.

— Якщо сумніваюся у методі лікування, маю підозри, то обов’язково раджуся зі знайомими медиками, — говорить Йосип. — Буває, прийде людина і заявляє: ”У мене подагра”. Але я мушу переконатися в тому, що це таки подагра, щоб не нашкодити.

Господиня виносить із комірчини мішечок із трав’яним збором. Готує чай. Розповідає, як лікують односельців.

— Одного разу прийшла жінка із запущеною хворою ногою. — Медики лікували-лікували, але не змогли остаточно зарадити. Відкрилася трофічна язва з дерматитом, було видно живу кістку. Нам знадобилося два з половиною місяці, щоб рана повністю затяглася. Спочатку промивали бальзамом із трав власного приготування За кілька секунд накладали листя подорожника і давали випивати настойку з омели і грициків. Загоюватися почало лише через місяць, коли хвора зовсім зневірилася. Ще за місяць рана стягувалася прямо на очах, доки зовсім не зникла.

— А от сусідка Моріка звернулася із лишаєм на нозі та тромбозом, — долучається глава сімейства. — На лишай приготував настойку із календули та фіалки триколірної. Радив утирати у шкіру щодня. А на тромбоз вистояв на спирту цвіт каштану, додав туди оливкову олію, звіробій.

Паллагі радять не вживати багато жирного, бо воно заважає загоюванню ран, пити джерельну воду.

— Люди не вміють пити, — каже Йосип. — За добу ми маємо спожити щонайменше 2,5–3 літри прісної води, тоді організм матиме сили боротися із недугами, клітини повільніше старітимуть, не буде зморшок. Тим, хто не має можливість уживати чисту джерельну воду, раджу пити талу з додаванням туди двох-десяти крапель перекису водню. Для цього воду

з-під крану набрати у пляшку і покласти в морозилку.

— У кого малокрів’я — добре щоранку випивати чашку чаю з кропиви. Простату лікуємо чаєм з кіпрею вузьколистого. Жінкам після 45-ти раджу для профілактики гінекологічних хвороб хоча б раз на день випивати чай із трави тисячолистника. Ця рослина допомагає і при міомі матки, — додає пані Марія. — Алергії можна зарадити, якщо купатися у кропиві, череді. Алкоголізм та тютюнову залежність вилікує чай із баранцю. Правда, він росте тільки на північному Уралі. Тому замовляємо його тим, хто їде з Росії. Там ця трава продається у аптеках.

Сніжана Русин, "Газета по-українськи"
16 червня 2009р.

Теги: Мукачево, Обава, трави, профілактичний, хвороби

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 1
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини