Закарпаття: Через бездумне і варварське ставлення до природи всіх нас чекає катастрофа і загибель

Нещодавно не тільки у нашій державі, а й у всьому світі відзначався День охорони навколишнього природного середовища. Це дало нагоду ще раз нагадати суспільству про ті проблеми, без вирішення яких у людства не буде майбутнього. Бо воно підійшло до тої межі, за якою через подальше бездумне і варварське ставлення до природи всіх нас чекає катастрофа і загибель. Про це попереджують вчені, працівники та активісти екологічних установ і організацій, журналісти, всі, кого болить серце за майбутнє нашої природи.

Закарпаття: Через бездумне і варварське ставлення до природи всіх нас чекає катастрофа і загибель

Цим болем був пройнятий і весь хід засідання за "круглим столом" "Роль науки, освіти та засобів масової ініформації у розв’язанні екологічних проблем Закарпаття", організований державним управлінням охорони навколишнього природного середовища, Карпатським біосферним заповідником та управліннями облдержадміністрації: економіки, освіти і науки.

Відкриваючи засідання, директор Карпатського біосферного заповідника, академік Академії екологічних наук України Федір Гамор наголосив, що освітня робота відіграє велику роль у формуванні екологічної культури населення. Без системної роботи в цьому напрямку суспільству не вирішити проблем сталого розвитку. Вітаючи присутніх, заступник голови обласної ради Василь Брензович зазначив надзвичайну актуальність питання збереження і захисту навколишнього природного середовища для нашого краю, який розташований у самому центрі Європи. І в тому, що до цього питання нині прикута увага європейської спільноти – велика заслуга вчених, журналістів, громадських організацій.

Саме висловлюючи їх позицію, голова обласної ради Михайло Кічковський від імені української делегації у червні 2007 року на 14 пленарній сесії Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи вніс пропозицію щодо підготовки Резолюції та Рекомендації Конгресу РЄ про екологічну ситуацію в Карпатах та сталий розвиток Карпатського регіону.

При цьому було враховано, що ще у 2003 році країнами Карпатського регіону прийнято рамкову конвенцію "Про охорону та сталий розвиток Карпат", задекларовано Ініціативу що сталого просторового розвитку в басейні ріки Тиса та ряд інших документів. Але їх реалізація належним чином не координується.

Визнаючи важливість порушеного питання, 47 країн-членів Ради Європи визнали за необхідне розробити спеціальні резолюцію та рекомендацію про забезпечення сталого розвитку гірських регіонів Європи та Карпатського регіону зокрема. При цьому вони виходили з того, що Карпати, відіграють без перебільшення життєдайну роль на нашій планеті. Іншими словами вони є серцем і легенями Європи.

Важливим підготовчим етапом узагальнення проблематики розвитку гірських регіонів України та Європи і підготовки відповідних рекомендацій покликана стати науково-практична конференція з питань сталого розвитку Карпат, яку передбачено провести в Україні (м.Ужгород) 17-18 вересня 2009 року.

Про стан реалізації ініціативи делегації України в Конгресі Ради Європи та підготовку конференції проінформовано Президента України Віктора Ющенка, Уряд України. Проведення зазначеної конференції має не тільки загальнодержавну вагу для України, а й загальноєвропейське значення. Вона може стати ще одним кроком інтеграції нашої держави в Європейське співтовариство, трибуною для обговорення загальноєвропейських екологічних і соціальних проблем, важливим етапом налагодження співпраці між Україною та сусідніми державами із розв’язання спільних завдань сталого розвитку Карпат, досягненням нових домовленостей між урядами, міністерствами та відомствами країн Карпатського регіону.

Конференція покликана схвалити проекти Резолюції і Рекомендації щодо сталого розвитку гірських регіонів Конгресу Ради Європи, розгляд яких у Конгресі заплановано на жовтень 2009 року. Їх прийняття сприятиме консолідації зусиль на місцевому, регіональному, державному та міжнародному рівнях у комплексному вирішенні екологічних і соціально-економічних проблем гірських регіонів нашої держави та інших країн Європи, відкриє реальні перспективи у залученні фінансових ресурсів Європейського Союзу та міжнародних організацій для їх розв’язання.

Про конкретні заходи щодо формування екологічної культури населення і співпрацю в цьому напрямку з науковими, освітніми установами та журналістами розповів начальник відділу регуляторної політики, надрокористування, регулювання біологічних та земельних ресурсів державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області Анатолій Поляновський.

На ряд соціальних та моральних аспектів проблем екології звернув увагу декан географічного факультету УжНУ, доктор фізико-математичних наук Степан Поп. Насамперед, необхідно створити сучасні системи очищення води та системи каналізації у сільських населених пунктах. Без вирішення цього питання в області не має належної перспективи розвитку туристично-рекреаційна галузь як основа сталого розвитку Карпат.

Відомий вчений-природозахисник Василь Комендар, декан біологічного факультету УжНУ Віталій Ніколайчук, завідувач кафедрою Закарпатського інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів професор Василь Химинець, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Михайло Мотильчак та інші учасники засідання за "круглим столом" акцентували увагу на необхідність екологізації не тільки освіти, а й системи управління економічним та соціальним розвитком. Багато наукових рекомендацій лежать в шухлядах владних структур. Підтримуючи створення системи збору та утилізації твердих побутових відходів, владні структури повинні більш жорстко вимагати дотримання природоохоронного законодавства від усіх суб’єктів господарювання та населення. Одночасно не допускати на ринки генетично модифіковані продукти та сільськогосподарські культури. З цією метою слід створити відповідну лабораторію із перевірки якості продукції.

Учасники засідання прийняли резолюцію, у якій рекомендують: створити при голові ОДА постійно діючу координаційну раду з проблем екологічної безпеки та сталого розвитку Закарпаття; підтримати конструктивну цілеспрямовану роботу голови Закарпатської обласної ради М. М. Кічковського в Конгресі місцевих та регіональних влад Ради Європи з питань розв’язання екологічних проблем та сталого розвитку Карпатського регіону. Також було схвалено зверненння до Кабінету Міністрів України щодо проведення 17-18 вересня 2009 року в Ужгороді Міжнародної конференції з питань сталого розвитку Карпат та інших гірських регіонів Європи.

Іван Діус, член оргкомітету
16 червня 2009р.

Теги: Ужгород, Карпати, екологія, круглий стіл, Василь Комендар, Карпатський біосферний заповідник

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини